Vandaag hebben onze debaters de eerste plaats behaald op een door het Maerlant Lyceum georganiseerd debattoernooi. Het Maerlant bestaat dit jaar honderd jaar. Het debattoernooi (voor onderbouwleerlingen) vandaag was een onderdeel van de viering. De eerste drie rondes werden op het Maerlant zelf gehouden, de finaleronde in het zaal van de Eerste Kamer (!). Een bijzondere gebeurtenis voor de kids en mijzelf!

Ons team begon slecht door de eerste wedstrijd nipt te verliezen. Spanning? Hoogmoed? Onderschatting? Geen idee. Het gevolg van het verlies was wel dat het team de rest van de dag op scherp stond. De volgende twee rondes werden dan ook met ruime cijfers gewonnen. Dit resulteerde in een eerste plaats na drie rondes. Als gevolg hiervan streed ons team in de Eerste Kamer voor de eerste plaats tijdens de slotronde. De strijd moest worden aangegaan met het Gymnasium Novum. Tot voor kort een gevreesde tegenstander. Vandaag een blijkbaar te nemen horde naar de overwinning: een klinkende overwinning door een verpletterde opening die de tegenpartij in het debat niet meer te bovenkwam. Tel daarbij op een paar sterke slotbeurten en de overwinningsschaal was vervolgens voor ons. Naast het Gymnasium Novum lieten we gerenommeerde debatscholen als Dalton Den Haag en Dalton Voorburg achter ons. Een heerlijk gevoel!

Ons onderbouwteam bestond uit de volgende leerlingen: Carlijn Jansen, Daan Lems, Esmée de Borst, Luc van den Berge, Montana Felter, Okke Jorna, Shaema Feyzi, Stein Opstelten, Rens Hiemstra en Floris van Kaam. Hun begeleider was Matthijs Jansen (4V). Maarten Loomans (4V) ging mee als jurylid. Ikzelf was gespreksleider.

Naast de debatten waren er ook pleidooien. Van elke school was er één deelnemer die staand achter het katheder van de Eerste Kamer een pleidooi hield over de samenstelling van diezelfde Eerste Kamer, namelijk dat jongeren deel moesten gaan uitmaken van dit deel van de volksvertegenwoordiging. Voor onze school hield Shaema een hartstochtelijk pleidooi. Het onderdeel werd echter gewonnen door de jarige, het Maerlant. Het was echter een fotofinish met de andere deelnemers zo verzekerde de jury.

Al met al zijn onze debaters een geweldige ervaring en de school een eerste prijs rijker. Rest mij onze debaters te complimenteren met hun enthousiasme, inzet en niet aflatende leergierigheid. Hulde, hulde, hulde!

Groet van een trotse docent,
Maarten van Gulik

Klik hier voor het verslag van het Onderbouwdebat in de Eerste Kamer door het Maerlant Lyceum.

Hieronder een kleine foto-impressie:
In het Wolfert Lyceum fotoalbum op google drive staan (prachtige) foto’s! Heb je zelf mooie foto’s gemaakt en wil je ze delen? Mail ze dan naar wlfotoalbum@wolfert.nl

20170320_162112 20170320_16210420170320_16315620170320_162121