Studiewijzer
De Studiewijzer is een hulpmiddel bij het plannen, maken en leren van je huiswerk. In de Studiewijzer staat wat je in een week moet maken en leren, maar er staan ook hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij je huiswerk. Je krijgt een apart wachtwoord voor de studiewijzer en de gebruikersnaam is je leerlingnummer.
De Studiewijzer heeft als groot voordeel dat ouders ook mee kunnen kijken naar de vorderingen van hun kind in de verschillende vakken en leergebieden. De Studiewijzer is vooral bekend als cijferprogramma: docenten voeren hier de behaalde resultaten in, inclusief omschrijving en weging. Zo kunnen zowel leerlingen, als ouders, als mentoren en de docenten zelf de vorderingen eenvoudig monitoren.
In de elektronische leeromgeving (ELO) kun je per vak kijken wat de planning per week is. Ook zijn de toetsen en bijzondere opdrachten duidelijk zichtbaar. Ouders krijgen een eigen inlogcode, zodat ze zelf de lesstof per periode en de (cijfer-) ontwikkelingen kunnen bekijken op elk gewenst moment.
De Studiewijzer en planner vormen samen de spil in ons onderwijssysteem, waarmee we uw zoon of dochter helpen bij het ontwikkelen van de kernvaardigheden binnen ons daltononderwijs: zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en samenwerking.
Via de Studiewijzer biedt de vakdocent het overzicht op de lesstof en de werkzaamheden aan en via de planner geeft de leerling aan hoe hij met die stof denkt om te gaan, waar en wanneer hij aan wat gaat werken. Tevens vormt de planner een communicatiemiddel tussen ouders, vakdocenten en mentoren onderling over vorderingen, afwezigheid, te laat komen, spullen niet bij zich hebben, enzovoorts.
Intussen nemen we in en buiten de school diverse ontwikkelingen waar:
Sommige docenten bieden lesstof aan op een digitale manier. Bijvoorbeeld via een persoonlijke website, de schoolwebsite, het schoolnetwerk of e-mail.
Veel leerlingen (in sommige klassen zelfs alle leerlingen) leveren het liefst werkstukken en grotere opdrachten in door te mailen in plaats van te printen en persoonlijk te overhandigen.
Communicatie tussen school en ouders gaat vooral digitaal: e-mails van school naar ouders en omgekeerd en digitale nieuwsbrieven, ook onze website wordt steeds intensiever en interactiever gebruikt.
Onderwijsuitgeverijen leveren geen cd’s meer bij lesmethoden, maar reiken een inlogcode uit voor de bijbehorende website met allerlei oefen- en achtergrondmateriaal.
Veel leerlingen brengen veel tijd door achter de pc en multitasken: luisteren naar muziek, sturen apps, surfen op internet, gamen en maken tegelijkertijd huiswerk.