ICT op het Wofert Lyceum

Op deze pagina vind je alles over ICT op het Wolfert Lyceum. Heb je vragen of een probleem? Neem dan contact op met René Campo (rca@wolfert.nl).

De maatschappij verandert en het onderwijs verandert mee. De digitalisering van de samenleving neemt toe en ook in het onderwijs zijn digitale leermiddelen een onmisbaar onderdeel van veel vakken geworden. Daarom hebben we ervoor gekozen om met ingang van schooljaar 2016-2017 aan alle brugklassers te vragen om een Chromebook (of een ander soort laptop) mee te nemen naar school. Dat we met Chromebooks gaan werken betekent niet dat alle boeken afgeschaft worden, maar wel dat we optimaal gebruik kunnen maken van het grote digitale lesaanbod dat de laatste jaren ontwikkeld is. Wij adviseren Chromebooks om de volgende redenen: betaalbaar, lange accuduur (een hele schooldag), opslaan in ‘the cloud’, dus alle documenten altijd beschikbaar, snel opstarten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de teamleider brugklas, mevrouw Pompen (npo@wolfert.nl).

Veelgestelde vragen (FAQ) over Chromebook gebruik op het Wolfert Lyceum.

 1. Wat is een Chromebook?  De Chromebook is een laptop die volledig bedoeld is voor werken in de ‘cloud’. Dat wil zeggen dat alles online gebeurt. Hierdoor is een chromebook sneller, simpeler en veiliger dan andere laptops.
 2. Is de Chromebook verplicht? Het gebruik van een Chromebook wordt sterk aanbevolen. Computers zijn onmisbaar voor het doorlopen van een VO-school. Voor elk vak op havo/vwo niveau wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van digitale leermiddelen en internet blijkt onmisbaar.
 3. Zijn er op het Wolfert Lyceum geen boeken meer? Bij een aantal vakken wel. Chromebooks en andere devices zijn een middel om onderwijs op allerlei manieren aan te bieden, met als doel beter onderwijs. Sommige vakken werken met boeken, maar dit zal in de toekomst minder worden. Er komen geen ‘laptopklassen’.
 4. Wie is eigenaar van de Chromebook? De Chromebook is eigendom van de ouders/verzorgers. Deze kan aangeschaft worden via de Rent Company. Leerlingen (en financieel de ouders/verzorgers) zijn dus zelf verantwoordelijk. De docent besluit in de klas wanneer en hoe het apparaat gebruikt wordt.
 5. Mag je een andere laptop gebruiken? In de klas is het handig als alle leerlingen hetzelfde apparaat gebruiken. Een Chromebook is een goedkope en sterke oplossing voor het gebruik van digitale middelen. Mocht een ander apparaat gebruikt worden, dan moet het voldoen aan voorwaarden. Stuur dan een mail naarRené Campo (rca@wolfert.nl).
 6. Waarom is het advies een Chromebook?
  -Betaalbaar: een Chromebook is vanaf 290 euro te koop.
  -Lange accuduur (een hele schooldag).
  -Opslaan in ‘de cloud’, zodat documenten altijd beschikbaar zijn.
  -Snel opstarten middels een SSD schijf.
  -Solide: o.a. rubberen stootrand, solide behuizing.
 7. Welke software is nodig? Het Wolfert Lyceum werkt met Google Apps, dus in plaats van MsWord en MsExcel worden Google docs en -sheets gebruikt. De functionaliteit is nagenoeg hetzelfde. Documenten worden opgeslagen op Google drive (in de ‘cloud’) en zijn makkelijk uitwisselbaar. Als een vak een bepaald soort software of app gaat gebruiken, kan deze automatisch naar jouw Chromebook worden geüpload. Je hoeft daar dus zelf niets aan te doen en je bent dus vanzelf helemaal up-to-date.
 8. Wat is de cloud? De cloud is in feite het internet. Werken met de cloud betekent dat je applicaties (software) en data niet meer op de computer zelf staan, maar online op internet. De Chromebook is de toegangspoort tot die applicaties & data. Om in de cloud te werken is een verbinding met internet nodig. Je kunt met een Chromebook wel tijdelijk je documenten offline opslaan, zodat je er ook in kunt werken als je niet op internet zit. Zodra je weer internet hebt, worden de documenten gesynchroniseerd.
 9. Wat is er anders dan bij de traditionele laptop? Omdat de Chromebook gemaakt is voor werken in de cloud wordt alles wat je doet in de cloud opgeslagen en verwerkt. Er hoeft dan ook geen software geïnstalleerd te worden en er is minimale lokale opslag nodig. Documenten die je maakt of wilt opslaan, sla je op in de cloud. Je maakt gebruik van alle Google diensten zoals bijvoorbeeld Gmail, Google docs en Google drive.
 10. Wat is Google Drive? Drive is je persoonlijke opslagplaats in de cloud waar je je documenten kunt opbergen in mapjes, net zoals je gewend bent op een gewone computer. Je krijgt tips en trucs aan het begin van het schooljaar om goed met Drive om te kunnen gaan.
 11. Waarom zit er een kleine processor in? De Chromebook heeft minder rekenkracht nodig. De rekenkracht komt nu vanuit de cloud. Voorheen kwam dit uit de computer zelf. Ondanks de kleine processor is de Chromebook een van de snelste laptops die er zijn.
 12. Voor wie is de Chromebook? Voor iedereen die dagelijks lichte computertaken uitvoert zoals mailen, documenten maken, surfen op het internet en foto’s opslaan.
 13. Voor wie is de Chromebook niet bedoeld? Voor mensen die gebruikmaken van zware foto- en video-bewerkingsprogramma’s. Hiervoor zijn eigenlijk alleen de dure Apple en Windows computers geschikt.
 14. Kan ik gamen op de Chromebook? Ja, je kunt games spelen die gebaseerd zijn op web-apps. Games die geïnstalleerd moeten worden, kunnen niet gebruikt worden op de Chromebook.
 15. Worden de toetsen ook met een Chromebook gemaakt? Dat is afhankelijk van het vak en de software die bij dat vak wordt ingezet. Er zijn vakken die voldoende oefentoetsen online zetten zodat je jezelf kan testen. De ‘echte’ toetsen die je maakt voor een cijfer worden veelal op papier gemaakt.
 16. Is de Chromebook veilig? De Chromebook slaat je gegevens veilig op in de cloud. Dus als je Chromebook bijvoorbeeld gestolen wordt, dan zijn al je data gewoon nog voor jou beschikbaar. Daarnaast zorgt een Chromebook automatisch voor beveiliging tegen virussen, zodat je onbezorgd kunt internetten. Tot slot is en blijft een Chromebook snel, ook na langere tijd.
 17. Heb ik aparte beveiligingssoftware nodig? Een Microsoft Office pakket? Nee, dit is niet nodig. Het Chrome besturingssysteem heeft virusbeveiliging ingebouwd. Deze wordt door Google continue voorzien van de nieuwste updates en daarom ben je altijd beveiligd tegen virussen. Via Google Docs kun je tekst verwerken, werken met spreadsheets en presentaties maken.
 18. Kan ik mijn Chromebook gebruiken als ik geen internet heb? Ja, je kunt documenten offline opslaan en er gewoon op werken. Zo kun je opgeslagen bestanden openen en bewerken en je mail lezen en opstellen. Op het moment dat de Chromebook weer internet heeft synchroniseert hij automatisch de laatste versie. De Chromebook heeft voldoende opslagruimte (zie specificaties) bij normaal gebruik, maar niet voor erg grote bestanden. Er is dan ook een USB-aansluiting waarop je bijvoorbeeld een USB-stick of een kleine externe harde schijf kan aansluiten
 19. Kan ik op school makkelijk mijn Chromebook opladen? Natuurlijk zorg je ervoor dat je naar school gaat met een volle accu. Als de accu per ongeluk toch leeg raakt, dan zijn er in het lokaal altijd een serie stopcontacten aanwezig. In de hal op elke etage vind je ook stopcontacten, zodat je in de pauze bijvoorbeeld de accu nog kan opladen.
 20. Kunnen er meerdere accounts op de laptop worden aangemaakt? Ja, iedereen binnen bijvoorbeeld een gezin kan een eigen account maken. Via je eigen account zie je alleen je eigen bestanden en voor je schoolwerk gebruik je je school e-mail account. Zo kan je school en privé makkelijk van elkaar scheiden. Het is alleen mogelijk je privé account te gebruiken voor 8.15 en na 16.00 uur en in weekenden en de vakanties.
 21. Kan ik printen met een Chromebook? Ja, dit kan met een printer verbonden met de cloud (een printer met eigen IP-adres of een cloudprinter). Als je een bestand afdrukt met Google Cloudprinter, word je bestand via internet veilig verzonden naar je printer.
 22. Waar vind ik webapps voor mijn Chromebook? Die vind je in de Chrome Web Store.
 23. Kan de Chromebook bij een andere leverancier gekocht worden? Uiteraard bent u helemaal vrij in het kopen van een Chromebook, maar de leerling kan bij problemen dan niet direct geholpen worden op school. Er moet een beroep gedaan worden op de eigen garantie. Verzekeringen zijn voor notebooks overigens prijzig, zeker als het om apparatuur voor leerlingen gaat.
 24. Waarom via de Rent Company? Dit bedrijf heeft veel ervaring en heeft op veel scholen notebooks geleverd. De school heeft onderzoek gedaan en dit bedrijf heeft zijn waarde in de praktijk bewezen. Ouders/verzorgers hebben zelf rechtstreeks contact met de Rent Company, maar de Chromebook wordt op school geleverd in verband met het instellen van het schoolaccount.
 25. Wat zijn de voordelen van kopen of huren bij de Rent Company? Gedurende drie of vier jaar heeft de leerling direct recht op een vervangende Chromebook via school en het apparaat is verzekerd tegen de meeste calamiteiten (zie voorwaarden van de Rent Company). De leerling krijgt via het schoolaccount direct de laatste apps die het Wolfert Lyceum gebruikt.
 26. Wat betaalt het Wolfert Lyceum? De school draagt bij aan elk contract met de Rent Company (dit bedrag wijzigt jaarlijks). Daarnaast stelt de school de licenties voor de leerlingen beschikbaar die noodzakelijk zijn voor het gebruik van de methodes van de diverse vakken.
 27. Kopen of huren? De keuze is aan de ouders/verzorgers. Kopen of huren maakt voor de verzekering, garantie en ondersteuning niets uit.
 28. Hoe en wanneer is een Chromebook via Rent Company te bestellen? Via de website van Rent Company kunt u met een logincode de Chromebook bestellen. De logincode ontvangt u van school. Het apparaat wordt dan op school afgeleverd, dit gebeurt om het schoolaccount mogelijk te maken.
 29. Wat gebeurt er als het Chromebook kapot gaat? De leerling gaat met zijn Chromebook naar de receptie van de school en krijgt een vervangend apparaat. De school regelt reparatie met Rent Company.
 30. Worden er op school ook lessen gegeven in het gebruik van het Chromebook en de software? Er wordt in de eerste periode aandacht geschonken aan het gebruik van het Chromebook en met name goed gebruik van de Google Drive. Het opstarten en openen van software, internet en documenten werkt net zo als op een grote computer of tablet. Bij de vakken kan software gebruikt worden die je nog niet kent. De docent zal dan uiteraard eerst uitleggen hoe het werkt.