Vakanties
Schooljaar 2024 – 2025 (regio Midden-Nederland)
Vakantie | Periode |
Zomervakantie 23-24 | maandag 15 juli t/m vrijdag 23 augustus 2024 |
Herfstvakantie | maandag 28 oktober t/m vrijdag 1 november 2024 |
Kerstvakantie | maandag 23 december 2024 t/m vrijdag 3 januari 2025 |
Voorjaarsvakantie | maandag 24 t/m vrijdag 28 februari 2025 |
Meivakantie* | maandag 21 april t/m vrijdag 2 mei 2025 |
Bevrijdingsdag | maandag 5 mei 2025 |
Hemelvaartsdag + extra dag | donderdag 29 en vrijdag 30 mei 2025 |
2e Pinksterdag | maandag 9 juni 2025 |
Zomervakantie 24-25 | maandag 21 juli t/m vrijdag 29 augustus 2025 |
Let op:
– Goede Vrijdag is in schooljaar 2024-2025 geen vrije dag.
– De meivakantie loopt niet gelijk aan de meivakantie van primair onderwijs.
Hieronder te downloaden:
Vakantieregeling WvB 2024 2025
Deze regelingen wijken af van het Ministerie van Onderwijs en stichting BOOR. Vermelding op deze site geschiedt onder voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Schoolverzuim/Leerplicht
1. Leerplicht
Iedere jongere is volledig leerplichtig vanaf de eerste schooldag van de maand na de vijfde verjaardag tot aan het einde van het schooljaar waarin de jongere 16 jaar wordt.
2. Kwalificatieplicht
Na het laatste schooljaar van de leerplicht begint de kwalificatieplicht. Met de kwalificatieplicht wordt de leerplicht verlengd tot de dag dat de jongere een startkwalificatie heeft gehaald, of tot de dag dat de leerling 18 jaar wordt. Een startkwalificatie is een afgeronde havo/vwo-opleiding of mbo- diploma niveau 2 of hoger.
3. Ongeoorloofd verzuim
Hiervan is sprake als een op een school ingeschreven leer- of kwalificatieplichtige leerling ongeoorloofd afwezig is. Voor onze school zijn de volgende soorten ongeoorloofd verzuim het meest relevant:
Wettelijk te melden verzuim van meer dan 16 uur in vier weken
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van vier weken.
Overig verzuim
Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in vier weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen. De school is in eerste instantie verantwoordelijkheid voor aanpak van het verzuim. Een voorbeeld van overig verzuim is regelmatig te laat komen. Als de door de school genomen maatregelen niet helpen mag de school melding doen aan de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar kan de ouders en de leerling preventief oproepen om ze te wijzen op de mogelijke consequenties van doorgaan met te laat komen. Onder overig verzuim valt ook verzuim dat samenhangt met achterliggende problemen van de leerling. Een voorbeeld van dit verzuim is een leerling die regelmatig verzuimt omdat hij of zij binnen het gezin zorgtaken op zich neemt waardoor onvoldoende tijd voor school overblijft. Ook hierbij geldt dat het verzuim soms niet aan de wettelijke termijn van 16 uur van vier weken komt, maar de school wel een melding kan doen.
Luxe verzuim
Er is sprake van luxe verzuim als een leerplichtige leerling buiten de schoolvakanties om op vakantie gaat. Scholen zijn verplicht dit te melden bij de leerplichtambtenaar.
4. Geoorloofd Verzuim
We onderscheiden de volgende vormen van geoorloofd verzuim:
Verzuim op basis van een ziekmelding
Als een leerling ziek is, dan is hij of zij geoorloofd afwezig. De school zal hiervan geen melding doen aan de leerplichtambtenaar, maar registreert de ziekmelding wel in Magister. Op het moment dat het ziekteverzuim bovengemiddeld is, zorgt de school ervoor dat deze leerling zo snel mogelijk in begeleiding wordt genomen door de GGD om de oorzaak te achterhalen. Mocht worden vermoed dat het verzuim ongeoorloofd is dan brengt de school de leerplichtambtenaar op de hoogte van het verzuim en de achterliggende problematiek.
Verzuim op basis van verleend verlof
Vakantieverlof wegens de specifieke aard van het beroep van een van de ouders is verlof waarbij de jongere vrijgesteld wordt van geregeld schoolbezoek. Dit verlof kan slechts eenmaal per schooljaar worden toegekend voor maximaal tien schooldagen. Ouders moeten aantonen dat zij alle schoolvakanties niet in staat zijn om een aaneengesloten periode van 14 dagen als gezin op vakantie te kunnen wegens de aard van het beroep. De directeur (of teamleider) geeft wel of geen toestemming. Toestemming kan nooit worden verleend in de eerste twee weken na de zomervakantie.
Verzuim op basis van gewichtige omstandigheden
De leerplichtambtenaar of de directeur/teamleider van de school kan op grond van ‘gewichtige omstandigheden’ (een buiten de wil van ouder/ leerling gelegen omstandigheid) een tijdelijke vrijstelling voor schoolbezoek verlenen. De ouder dient een verzoek in (via formulier buitengewoon verlof) en toont aan welke gewichtige omstandigheden er zijn, waardoor de leerling de school tijdelijk niet kan bezoeken. Betreft de vrijstelling meer dan tien schooldagen dan beslist de leerplichtambtenaar.
Absentieverklaring
Bij wettig verzuim van een schoolexamen moeten leerlingen een absentieverklaring laten invullen en ondertekenen door hun ouder/verzorger: klik hier.
Buitengewoon verlof
Om verlof buiten de schoolvakanties aan te vragen, is er het formulier buitengewoon verlof: klik hier. Het gaat hier om verlof van tien schooldagen of minder. Bij meer dan tien dagen verlof dient u zich te wenden tot de directeur van Wolfert Lyceum.
Het formulier is o.a. bestemd voor aanvragen die worden gedaan voor het rijexamen (theorie/praktijk), proefstuderen/open dag (LOB), maar ook op grond van gewichtige omstandigheden of vakantie vanwege de specifieke aard van het beroep. Ouders of verzorgers dienen alle vragen in te vullen. Voor een evt. werkgeversverklaring kunt u een formulier downloaden bij Jeugd Onderwijs & Samenleving.
De directeur (of teamleider) van Wolfert Lyceum dient de aanvraag eerst goed te keuren alvorens u het gevraagde verlof kunt opnemen. Indien u zich niet met de beslissing van de directeur kunt verenigen kunt u hiertegen een bezwaarschrift indienen. De directeur is verplicht de leerplichtambtenaar een kennisgeving ongeoorloofd verzuim te sturen, wanneer de leerling, ondanks een negatieve beslissing toch gebruik maakt van het gevraagde verlof. Tegen de ouders, die hun kind van school houden, kan een proces-verbaal worden opgemaakt.