Internationale reizen

De wereld wordt een dorp: alles komt dichterbij: talen, culturen, landen, volkeren. Daarmee wordt de horizon van de moderne mens verruimd. Sterker nog: het wordt steeds noodzakelijker om je internationaal te oriënteren: cultuur, handel, industrie, vrije tijd: het bereik van de moderne menselijke activiteiten is vele malen groter dan vroeger het geval was. Internet speelt daar natuurlijk een grote rol in: het ‘worldwide’ medium voor uitwisseling en vergaren van kennis en informatie. Op allerlei niveaus worden de afstanden korter, wordt de wereld toegankelijker.

Jaarlijks gaan de leerlingen uit klas 1, 2 en 4 op reis. Klas 1 en 2 hebben een reis in Nederland en klas 4 reist in dezelfde periode af naar een buitenlandse bestemming.*

Veelgestelde vragen bij buitenlandse schoolreizen:

 • Heeft mijn kind een eigen reisdocument nodig bij een schoolreis naar het buitenland? Klik hier.
 • Wanneer heeft mijn kind een eigen paspoort of identiteitskaart nodig? klik hier.
 • Mag ik een kopie van mijn paspoort maken? U mag een kopie van uw paspoort maken. In het paspoort staat dat auteursrecht is voorbehouden, dit betekent dat het paspoort niet nagemaakt mag worden. U kunt de kopie van uw paspoort of identiteitskaart uiteraard niet gebruiken als geldig identiteitsbewijs.
 • Voor meer informatie kunt ook kijken op de website van de Rijksoverheid, klik hier.

Het Wolfert Lyceum doet er alles aan om de schoolreizen zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden. Wij vinden het belangrijk dat alle deelnemers goed verzekerd zijn en zorgen hiervoor middels een doorlopende collectieve reis- en ongevallenverzekering. Ook is het belangrijk te weten of het noodnummer van de ouders/verzorgers klopt, of er sprake is van medicijnengebruik en/of speciaal dieet.

Om problemen met de verzekering te voorkomen is een verklaring opgesteld, die ouders voor aanvang van een reis moeten ondertekenen. De reisverklaring en andere formulieren kunt u hieronder downloaden:

Formulier reisverklaring

Formulier reisinformatie (medicijnen, bereikbaarheid, etc.)

Aan het programma 2022-2023 wordt gewerkt, onderstaande informatie kan wijzigen:

Zit jij in 4- en 5 vwo en doe je mee aan het Bèta+ programma op het Wolfert Lyceum? Dan maak jij een boeiende en uitdagende studiereis naar Genève in Zwitserland. Het bezoek wordt tot in de puntjes verzorgd en op het programma staat als belangrijkste onderdeel een bezoek aan de CERN voor een rondleiding, maar vooral twee practica op deze locatie.

Doel van dit programma is je beter voor te bereiden op een eventuele exacte vervolgstudie en je laten ervaren hoe de kennis, die je in het Bèta+-programma hebt opgedaan, in de praktijk wordt toegepast.

We gaan met alle brugklassen van maandag 12 tot en met donderdag 15 september naar Lievelde in de Achterhoek. Het brugklaskamp staat in het teken van kennismaken: met je nieuwe klasgenoten, mentor en juniormentor. We doen allerlei sport en spel activiteiten. Een leuke, actieve manier om elkaar snel goed te leren kennen!

Kampeerboerderij Beusink
Lievelderweg 106
7137 MC Lievelde

De tweede klas gaat naar Friesland. Een driedaags kamp vol actie, teambuilding en gezelligheid. We doen dit in twee groepen: de eerste groep gaat van maandag 12 t/m woensdag 14 september en de tweede groep gaat van woensdag 14 t/m vrijdag 16 september. We reizen per comfortabele touringcar en overnachten in de sfeervolle kamers van de groepsaccommodatie in Nijhuizum – direct gelegen aan het water. Organisatie Fries en Fruitig verzorgt voor ons het kamp en de Wolfert Lyceum begeleiders doen actief mee. Overal is aan gedacht, dus we gaan genieten!

Overdag is er een gaaf programma met o.a. zwemmen, SUP Polo, kanovaren, catamaran bouwen, Archery Tag en uitdagende/lachwekkende outdoor spellen. De avonden zijn gevuld met o.a. avondwandeling, karaoke, het befaamde Steel The Show spel, film avond en chillen bij het gezellige kampvuur. Naast deze activiteiten zijn er ook momenten waarop de tutor en mentor zelf met de klas aan de groepvorming werkt.

Na drie dagen vol uitdagingen en avontuur vertrekken we, met heel veel leuke herinneringen weer richting Bergschenhoek.

Contactpersonen:
Casper Gerritse (cge@wolfert.nl)
Stacey Ouwerkerk (sou@wolfert.nl)
Mirjam Visser (mvi@wolfert.nl)

Aan het programma 2022-2023 wordt gewerkt, onderstaande informatie kan wijzigen:

Met de leerlingen van klas 4 vertrekken we jaarlijks voor een reis naar Berlijn. Deze stad heeft zoveel te bieden op zoveel verschillende terreinen, dat we deze dagen ten volle benutten! Het programma is als volgt:

Maandag 12-9-2022
7:00 uur verzamelen vanaf Wolfert Lyceum
7:30 uur vertrek met de bus naar Berlijn
+/- 17:00 uur aankomst bij het hostel
Na het inchecken gaan we gezamenlijk naar het centrum van Berlijn om te dineren.

Dinsdag 13-9-2022
Stadswandeling/speurtocht (overdag) en Exit Room/Escape Room (avond).
Eten: Mall of Berlin

Woensdag 14-9-2022
Sachsenhausen concentratiekamp net buiten Berlijn (ochtend), groep A: fietsen dwars door Berlijn/groep B: vrije middag, Fernsehturm (avond).
Eten: Alexa Food Court

Donderdag 15-9-2022
Koffers inpakken, groep B: fietsen dwars door Berlijn/groep A vrije ochtend, rondleiding Olympisch stadion (middag), voorstelling Blue man group (20:00 uur), vertrek van Berlijn terug naar school (22.30 uur).
Eten: Mall of Berlin

Vrijdag 16-9-2022
+/- 7:00 uur aankomst op Wolfert Lyceum. We informeren de leerlingen als de aankomsttijd wijzigt, zodat ze u op tijd kunnen informeren voor het ophalen.

imagesCACHHWMF_1355473610Tijdens de reis naar Berlijn proberen we de leerlingen met verscheidene aspecten van deze bruisende stad kennis te laten maken.

Contactpersoon:
Eline van Adrighem, ead@wolfert.nl

We verblijven in het volgende hostel:
Jugendgastehause Lichterfelde Berlijn, Osdorfer Straße 121, 12207 Berlijn

Aan het programma 2022-2023 wordt gewerkt, onderstaande informatie kan wijzigen:

Of je nu voor de eerste keer in Parijs komt, of voor de tiende keer: het maakt allemaal niet uit, want de stad heeft enorm veel te bieden. Het is echter zoveel, dat we in deze week voor klas 4 natuurlijk nooit alles kunnen doen. Dat is onmogelijk, maar daarom ook weer extra spannend want de werkweek heeft iedereen waarschijnlijk direct zin om de stad nog een keer te bezoeken!

images

Parijs bezoeken is natuurlijk de Sacré Coeur, de Champs-Elysées en de Notre-Dame bekijken. Maar het is ook de trendy wijk le Marais verkennen met behulp van een routebeschrijving en enkele vragen. Het bezoek aan het Louvre mag niet ontbreken, omdat iedereen in ieder geval La Joconde wil zien. Het museum heeft een enorme verzameling kunstschatten en het zou spijtig zijn om alleen voor het kleine schilderijtje van die dame met de mysterieuze glimlach naar het museum te gaan! Het is dus logisch dat er ook aandacht besteed wordt aan andere delen van het Louvre. Ook zullen we een bezoek brengen aan Versailles. Genieten van de grandeur en de splendeur op een historische plek!

Tijdstip:
Maandag 12-9-2022 verzamelen om 8.30 uur, vertrek om 09:00 uur (De Zijde)
Aankomst: donderdag rond middernacht (De Zijde).

Programma Parijs 2022

Aan het programma 2022-2023 wordt gewerkt, onderstaande informatie kan wijzigen:

London, baby!

Welkom in de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. We stappen op maandag op Rotterdam Centraal de Eurostar in en in the blink of an eye staan we in het centrum van de stad. We zullen tijdens deze reis al het moois zien wat Londen te bieden heeft. Je kunt hierbij denken aan sightseeing activiteiten, de vele musea en uiteraard een echte West End voorstelling.

Uiteraard is er genoeg vrije tijd om de stad naar hartenlust zelf te ontdekken en de sfeer te proeven van deze Britse wereldstad.

De reisbestemming is: Smart Russell Square, 71-72 Guilford St, Bloomsbury, London WC1N 1DF, Verenigd Koninkrijk.

Paklijst Londen 2022 

Maandag 12-9-2022
11:45 uur verzamelen Rotterdam CS ivm paspoort- en bagagecontrole
14:28 uur trein Rotterdam CS
17:00 uur aankomst London St. Pancras
17:30 uur uitpakken hostel
18:00 uur vertrek van hostel naar Piccadilly Circus, diner

Dinsdag 13-9-2022
Escape Tour door de stad en musea (V&A, Science en Natural History), gezamenlijk diner Bella Italia, avondwandeling en/of bij slecht weer pubquiz in hostel.

Woensdag 14-9-2022
British Museum (ochtend), London Dungeon (13:15/13:30 uur), Borough Market (15:00-16:00 uur), diner in Victoria Food Court (17:00/17:30 uur), musical Wicked (avond).

Donderdag 15-9-2022
Koffers inpakken en vrije tijd in Camden Town, diner in St. Pancras
16:00 uur verzamelen op St. Pancras
18:04 uur trein London St. Pancras
22:32 uur aankomst Rotterdam CS

f501d382292b6f5c147099a85c46bc75Aan het programma 2022-2023 wordt momenteel gewerkt, onderstaande informatie kan wijzigen:

Praag is de hoofdstad van Tsjechië, het ligt aan de Moldau en wordt beschouwd als één van de mooiste steden van Europa. Praag heeft een aantal bijnamen. De eerste is ‘de Gouden stad’ en de tweede ‘De stad met de 100 torens’. In werkelijkheid is dit een zware onderschatting want de stad telt zo’n 550 torens! Bijna niets is vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stad ademt geschiedenis, middeleeuwse pleinen, barokke kerken en prachtige jugendstil. Je kijkt er je ogen uit!

Het programma in Praag is gevarieerd en heeft voor ieder wat wils…

 • Op dag één struinen we door de wirwar van straatjes in de Middeleeuwse binnenstad. We bezoeken de Praagse burcht een glasblazerij en ’s avonds dineren we bij de bobsleebaan.
 • Dag twee heeft een sportief en serieus karakter. We gaan klimmen in het high rope centre en bezoeken het voormalig concentratiekamp Terezin. Een gids vertelt ons over deze plek waarvandaan veel Joden zijn gedeporteerd naar Auschwitz. ’s Avonds eten jullie op eigen gelegenheid in de stad en sluiten we de dag af met een spannende ghostwalk.
 • Op de laatste dag bezoeken we de Joodse wijk, gaan jullie de middag zelf invullen en sluiten we af met een riviercruise over de Moldau.
 • Op vrijdagochtend komen we moe maar vol nieuwe indrukken terug op school. Je zal nog vaak aan deze prachtige stad terug denken.

Afbeelding1 Afbeelding4

Presentatie Praag 2019

Dit schooljaar bieden we voor het eerst de mogelijkheid aan om een korte taalcursus te volgen in Nice in de periode van 8 t/m 13 mei 2022. Deze talenreis is in eerste instantie bedoeld voor de leerlingen die DELF A2 en DELF B1 volgen, maar staat ook open voor leerlingen uit klas 4 havo, 4 vwo en 5 vwo die Frans in hun pakket hebben, maar geen DELF volgen.

Lees er hier meer over.

Zijn er vragen, neem dan gerust contact met mij op: ahg@wolfert.nl

Met vriendelijke groet,

André Hoogmoed
Seniordocent Frans en tutor klas 3v1

Zodra deze reis weer mogelijk is, volgt hieronder meer informatie.

De reis naar Ghana is ontstaan, nadat er in 2016 een team docenten van het Wolfert Lyceum een studiereis naar dit prachtige land heeft gemaakt. Het heeft ons veel nieuwe inzichten en praktijkvoorbeelden gegeven voor de inhoud van de schoolvakken op het Wolfert Lyceum. Vanaf 2017 is een groep leerlingen uit 4H, 4V en 5V met docenten naar Ghana geweest.

Ook in 2020 kunnen leerlingen uit klas 4H, 4V en 5V ervaring opdoen op het gebied van vrijwilligerswerk en kennismaken met de actuele maatschappelijke onderwerpen in Ghana. Om leerlingen en ouders/verzorgers te informeren, wordt er in oktober 2019 een voorlichtingsavond* op het Wolfert Lyceum gehouden. Op maandag 30 maart t/m vrijdag 10 april 2020 staat de reis gepland.

*) We gaan uitgebreid in op het programma, de organisatie, de doelen, de veiligheid, het voorafgaande proces en de kosten (+/- 1.500 euro). Onze Ghanese reisleider, Cyprus Nii Sackey, is ook op deze avond aanwezig. Hij heeft in de afgelopen jaren veel Nederlandse groepen Ghana laten zien en heeft veel ervaring met schoolgroepen. Mocht je interesse hebben in het programma maar ben je verhinderd, dan kun je ons altijd mailen voor meer informatie. 

Kijk voor de laatste updates op onze blog https://wlghana.blogspot.com/ 
of op Instagram https://www.instagram.com/wlghana2019/ en Facebook

Nieuwsberichten over Ghana zijn op onze site ook te vinden als u in het zoekveld ‘Ghana’ intypt.

Met vriendelijke groet,
Diego van Parreren (docent aardrijkskunde, dpa@wolfert.nl)
Freek Groeneweg (docent aardrijkskunde, fgw@wolfert.nl)

Downloads:
Ghana Flyer 2018 2019

ep-ghana_flag Ghana

Aan het programma 2022-2023 wordt momenteel gewerkt, onderstaande informatie kan wijzigen:

In  gaan 2022-2023 we met onze gymnasiasten uit 5 vwo en 6 vwo op studiereis naar Griekenland. We beginnen en eindigen onze reis in Athene, waar we onder meer de Akropolis, het Akropolis-museum en het Nationaal Archeologisch Museum bezoeken. Naast de Griekse hoofdstad doen we verschillende archeologische sites aan en maken een rondreis langs o.a.

 • Epidauros, beroemd om zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven theater
 • Mykene, de stad van koning Agamemnonen centrum van de Mykeense beschaving
 • Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen
 • Delphi, locatie van het heiligdom en orakel van Apollo

Daarnaast is er natuurlijk ook gelegenheid om kennis te maken met verschillende aspecten van de hedendaagse Griekse cultuur, zoals de Griekse keuken, taal en omgangsvormen.

Al met al belooft het een inspirerende ervaring te worden!

Om alvast een indruk te krijgen van de reis, tref je hieronder de presentatie aan van 2019.

Downloads:
Presentatie Griekenlandreis 2019

griekse_salade (1) athene (1) delphi (1)

Aan het programma wordt gewerkt, onderstaande informatie gaat wijzigen:

Alle wegen leiden naar Rome…

Van donderdag 10 t/m donderdag 17 februari 2022 reizen de gymnasiasten uit 5VWO en 6VWO af naar de eeuwige stad: Rome. In de klassieke oudheid was deze stad de hoofdstad van het Romeinse rijk. Later werd zij het centrum van de christelijke wereld. Aangezien de stad rijk is aan cultuur en historie, hebben we een druk, maar afwisselend programma.

In elk geval staan bezoekjes aan de volgende bezienswaardigheden op het programma:

 • het antieke Rome (met o.a. het Colossseum, het Forum Romanum en het Pantheon)
 • Vaticaanstad (met o.a. de Sint Pieter, Vaticaanse musea en Sixtijnse kapel)roma ti amo jpg
 • pleinen en fonteinen (o.a. de Spaanse trappen, Piazza Navona en de Trevi fontein)
 • musea (o.a. de Capitolijnse musea)
 • de wijk E.U.R. ontworpen in opdracht van Mussolini

Daarnaast is er natuurlijk ook gelegenheid om kennis te maken met verschillende aspecten van de hedendaagse Italiaanse cultuur, zoals de Italiaanse keuken, taal en omgangsvormen. Al met al belooft het een inspirerende ervaring te worden!

Voor aanvang van deze reis zal een voorlichtingsavond plaatsvinden voor de leerlingen en ouders/verzorgers, verdere informatie volgt.

Informatie Romereis 2021 2022

De reis staat onder leiding van:
mevrouw Haijens (khi@wolfert.nl)
de heer Van der Hoek (jhe@wolfert.nl)
mevrouw De Vos (evo@wolfert.nl)
de heer Van Gulik (mgu@wolfert.nl)

rome-4-mp_news_block goodwp.com_30798 colosseum450

Downloads:
Presentatie Romereis 2019 2020

Komend schooljaar wordt er op het Wolfert Lyceum weer een wintersportreis georganiseerd in de voorjaarsvakantie voor leerlingen uit klas 3 en hoger. Aan het begin van het schooljaar krijgen de leerlingen hierover meer informatie. We bieden een hele mooie wintersportreis aan, voor zowel ervaren als beginnende skiërs / snowboarders naar Oostenrijk. Skiën of snowboarden natuurlijk voorop, maar ook aan een tof avondprogramma is gedacht. Meer informatie volgt. Wij hebben er veel zin in!

Met (winter)sportieve groet,

de heer Azaroiali (naz@wolfert.nl)
de heer Den Boer (tbo@wolfert.nl)

Informatieboekje wintersport 2022-2023 volgt.