Daltononderwijs
Bewust dalton
Kiezen voor Wolfert Lyceum betekent een bewuste keuze voor daltononderwijs. Leerlingen leren zelfstandig werken, verantwoordelijkheid nemen, keuzes maken en goed samenwerken met klasgenoten. Leren gaat om meer dan alleen leerstof, het gaat ook over wie je zelf bent en in welke omgeving je leeft. Daarom bewust dalton.
Kernwaarden daltononderwijs
Daltononderwijs sluit naadloos aan bij de eisen en verwachtingen van de moderne maatschappij. Leerlingen die daltononderwijs hebben gevolgd, doorlopen met meer gemak het vervolgonderwijs, omdat ze gedurende hun loopbaan op onze school op hun eigen niveau en tempo hebben geleerd om verantwoordelijkheid te nemen, kritisch naar zichzelf te kijken en zich te ontwikkelen tot zelfstandige jong volwassenen.
Wolfert Lyceum is een erkende daltonschool en maakt onderdeel uit van het grote daltonscholennetwerk dat is aangesloten bij de Nederlandse Dalton Vereniging.
Alle daltonscholen hebben een overeenkomstige missie, namelijk het opleiden van hun leerlingen tot verantwoordelijke burgers in een democratische samenleving. Leidraad daarbij zijn altijd de kernwaarden die de Nederlandse Dalton Vereniging heeft opgesteld:
- Zelfstandigheid
- Samenwerking
- Verantwoordelijkheid
- Reflectie
- Effectiviteit
De kernwaarden zijn niet allemaal exclusief voor daltonscholen. Iedere vo-school streeft naar effectiviteit en op alle vo-scholen wordt wel eens samengewerkt. Wolfert Lyceum streeft er naar, net als de andere daltonscholen, om deze kernwaarden duidelijk en dagelijks in het onderwijs toe te passen en vooral om onze leerlingen deze kernwaarden bewust te laten gebruiken.
Zelfstandigheid
Leerlingen durven beslissingen te nemen en kunnen deze beslissingen verantwoorden. Docenten bieden duidelijke taakomschrijvingen, zodat leerlingen weloverwogen kunnen besluiten. Docenten geven feedback op deze beslissingen.
Samenwerking
Leerlingen luisteren naar elkaar, geven elkaar ruimte en herkennen en vervullen verschillende rollen. Docenten bieden opdrachten aan die samenwerking bevorderen, coachen de uitvoering ervan en geven feedback op het proces. Iets uitleggen is een goede manier om iets te leren.
Verantwoordelijkheid
Leerlingen stellen zichzelf doelen, stellen vragen, nemen initiatief en maken keuzes. Docenten stimuleren dit, staan open voor de vragen en helpen waar nodig en mogelijk bij het formuleren van de doelen. Leerlingen leren stap voor stap verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces.
Reflectie
Leerlingen ontvangen van zowel de docenten als van hun medeleerlingen feedback, zowel op de daltonkernwaarden als op de door hen behaalde cijfers. Deze feedback stimuleert de leerlingen tot zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling. Reflectie is de motor van het leren. Door leerlingen inzicht en overzicht te bieden, weten ze wat de leerroute is en hoe ze bij hun einddoel kunnen komen.
Effectiviteit
Goed kunnen reflecteren op zelfstandigheid, samenwerking en verantwoordelijkheid zorgt voor effectief onderwijs. Leerlingen besteden hun tijd nuttig, maken een realistische planning, hebben een doel bepaald voor hun daltonuur en maken hiervoor gebruik van de studiewijzer. Docenten stimuleren leerlingen om aan het werk te gaan, geven feedback op hun planning, bieden een complete studiewijzer aan en vragen naar een plan bij het begin van een daltonuur. Leerlingen houden hun eigen doelen bij in hun voortgangsplan, die ze geregeld bespreken met de mentor of de tutor.
Kernwaarden in de praktijk
De daltonkernwaarden ondersteunen ons onderwijs. Wolfert Lyceum heeft doorlopende leerlijnen op de dalton- en studievaardigheden. Deze geven aan hoe en leerling groeit. In mentoruren en bij projecten worden de vaardigheden helder en concreet gemaakt in rubrics. In de vaklessen wordt op deze ervaring doorgebouwd. Ook staat in elk lokaal de daltonwaaier, waarin de daltonwaarden concreet uitgewerkt zijn in wat de school verwacht van leerlingen en docenten.
Daltonuren
Kenmerkend voor onze school zijn de daltonuren. Dit zijn lesuren waarin de leerlingen onder begeleiding van een vakdocent en binnen een vaste structuur, werken aan eigen leerdoelen. In de brugklas starten we met twee daltonuren, langzaam aan bouwen we dat uit tot drie daltonuren per week. In de bovenbouw worden uiteindelijk zes daltonuren aangeboden. Doordat we het aantal daltonuren langzaam uitbreiden, kunnen we de leerlingen goed begeleiden om bewuste keuzes te maken voor welke daltonuren zij zich inschrijven.
Tijdens een daltonuur is er de mogelijkheid om extra uitleg te vragen aan een docent. Ook kunnen leerlingen in alle rust een toets voorbereiden of juist met klasgenoten aan een samenwerkingsopdracht werken. Daarnaast bieden de daltonuren de mogelijkheid om verder te werken aan schoolwerk, zodat er minder schoolwerk voor thuis overblijft. Tijdens de daltonuren zitten leerlingen van verschillende leerjaren door elkaar; dus uitleg vragen aan een oudere leerling is ook mogelijk.
Reguliere lessen
Ook in de reguliere vaklessen wordt op de dalton wijze gewerkt. De meeste lessen kennen een korte instructie, waarna je alleen of samen aan het werk gaat. Hierdoor is de docent in de gelegenheid om, waar nodig, extra hulp te bieden. Leerlingen leren aan eigen leerdoelen te werken, docenten geven directe feedback en aan het einde van de les reflecteren de leerlingen op de les, zodat ze zich bewust worden wat ze geleerd hebben.
Mentorlessen
Tijdens de mentorlessen wordt aandacht besteed aan de daltonwaarden, door verschillende werkvormen in te zetten die de leerling bewust maakt van hun eigen leerproces op het gebied van vaardigheden. De rubrics geven inzicht in waar de leerling precies staat.