Schrijfster Maren Stoffels bezocht op vrijdag 18 maart drie klassen uit leerjaar 2 tijdens een les Nederlands. Momenteel schrijft zij voornamelijk thrillers, want die vindt ze het leukste om te schrijven. Ze schreef haar eerste thriller in ruim tien maanden en sindsdien kan ze eigenlijk niet meer stoppen. Voordat ze begon met het schrijven van spannende boeken, schreef ze meer emotionele boeken, zoals ‘Ik zie je tussen de wolken’.

Tijdens het bezoek in de klas begon Maren met een presentatie over haar boeken en vertelde ze hoe ze als schrijfster begon.

Als inspiratie voor haar boeken gebruikt zij personages. Personages die gebaseerd zijn op mensen om haar heen, of dingen die ze gezien of gehoord heeft. Zo kwam haar boek Escape Room tot stand toen zij samen met haar vriendinnen een Escape Room deed in Haarlem. Door te beginnen met schrijven over waargebeurde dingen, had ze al een goede basis en later kon haar fantasie dan de leiding over nemen en het enger en griezeliger maken.

De boeken van Maren Stoffels zijn ook uitgegeven in het buitenland. Met het schrijven van een nieuw boek houdt zij ook rekening met namen en titels, zodat deze in het buitenland makkelijk te gebruiken zijn. Zo is het boek ‘Escape Room’ twee jaar geleden vertaald naar het Engels en wordt het nu ook uitgegeven in Amerika. Later kwamen daar de titels Fright Night en Room Service bij. Escape Room is daarnaast ook vertaald en uitgegeven in Duitsland, Roemenië en Albanië.

Maren vertelde ook over haar verdienmodel, want een boek uitgeven kost tijd maar ook geld. Van wat ze per boek verdient gaat 40% naar de uitgeverij, 40% naar de boekhandel, 5% naar de illustrator, 5% naar de drukkerij en tot slot houdt ze zelf 10% over.

Na de presentatie konden de leerlingen vragen stellen. Maren had er één voorwaarde aan verbonden; in ruil voor je naam mocht je een vraag stellen. Ze schreef de namen namelijk op, om als inspiratie te gebruiken voor haar volgende verhaal. Op het moment is zij druk bezig met het vervolg van Escape Room, namelijk Escape Room 2. Dit boek zal eind september dit jaar af zijn en gepubliceerd worden.

Het nieuwste boek van Maren is ‘Lockdown’. Ze had een exemplaar ondertekend en verstopt in de school. Na afloop van de presentatie konden de leerlingen op zoek gaan naar het boek, door middel van een hint die was te zien op haar instagram @marenstoffels. Het boek werd heel snel gevonden door Dhymasha uit klas 2v3. Veel leesplezier!

Over Maren Stoffels:
Maren Stoffels groeide op in haar geboortestad Amsterdam, samen met haar ouders en oudere broer Wadse. Al sinds Maren heeft leren lezen en schrijven, schreef ze verhalen. Op haar negende schreef ze haar eerste boek, over een eskimootje dat zijn vader zocht. Zo kwam zij in aanmerking met de uitgeverij Leopold, via de auteur Hans Kuyper. Zo gezegd zo gedaan, in 2005 publiceerde zij haar eerste boek: Dreadlocks & Lippenstift.