Op zaterdag 3 december zijn de leerlingen die Grieks en/of Latijn hebben uit 4VWO en 5VWO naar de theatervoorstelling Troje Trilogie geweest in de Rotterdamse Schouwburg. Nadat sommigen vooraf een lekker hapje hadden gegeten in de stad, verzamelden we in de foyer van het theater. De voorstelling vond plaats in de Kleine Zaal, waardoor de sfeer intiem was en je dichtbij het podium zat.

De voorstelling bestond uit drie stukken in omgekeerde chronologische volgorde, met in de hoofdrol Andromache, de vrouw van de Trojaanse held Hektor. Het eerste deel speelt acht jaar na de Trojaanse oorlog. Andromache is dan een moordenares die wraak neemt op Hermione, de vrouw die haar zoontje heeft laten doden. In het tweede deel, een paar maanden na de oorlog, is zij oorlogsbuit en slavin van de Griekse held Neoptolemos. In het derde deel, een jaar voor de val van Troje, probeert ze te beletten dat haar man Hektor een heldendood tegemoet gaat.

Door de toegankelijke tekst en het indringende spel van de acteurs was het stuk, dat toch zo’n drie uur duurde, van het begin tot het einde boeiend. Ook het decor was bijzonder: transparante golfplaten symboliseerden de toestand van de stad Troje. Dramatisch hoogtepunt was wel het uiteenspatten van een offer aan de goden (een watermeloen!), waaraan een enkeling van ons zich achteraf nog te goed deed. Al met al hebben we genoten van een prachtige voorstelling en een gezellige avond!

Met enthousiaste groet,
Liesbeth Schuren
Docent klassieke talen

unnamed-1unnamedmediumunnamed-2