RTV Lansingerland heeft onlangs de vwo leerlingen over hun bedrijf Koekoek van Jong Ondernemen geïnterviewd tijdens de uitzending ‘Goedenavond Lansingerland’. Koekoek behaalde de tweede plaats én werd publiekslieveling in de landelijke finale Junior Company van het jaar 2022 op dinsdag 12 april in de Jaarbeurs Utrecht.De uitzending is hier op YouTube terug te kijken. Het item start op ongeveer 31 minuten.

De tekst van het volledige interview staat hieronder.

Het interview:
Lansingerland is weer vier ondernemers rijker en nog succesvol ook. Eindexamenleerlingen Lara, Nienke, Roos en Sara van het Wolfert Lyceum hebben met hun eigen onderneming Koekoek de tweede plaats behaald in de landelijke finale Junior Company van het jaar 2022 op dinsdag 12 april in de Jaarbeurs Utrecht.

Bij mij aan tafel Freek Van der Sman, docent aan het Wolfert Lyceum en Zara Van der Velden mede-eigenaar van Koekoek. Allebei van harte welkom. Dank je wel. Ik had het over eindexamenleerlingen, maar dat klopt niet helemaal… jij bent volgend jaar eindexamenleerling, maar jouw collega’s die gaan wel hun examens in. Ja. Komt nu al het werk op jou terecht of valt dat wel mee? Nee wij hebben natuurlijk nu Koekoek een beetje afgesloten en een beetje links laten liggen, maar zij merken nu wel omdat ze het druk hebben gehad met Koekoek dat de druk even wat groter is, want nu moeten ze ook echt hun examens gaan halen, want ja Koekoek is best wel lastig te combineren met school en ook met werk dat je ook nog doet buiten school vaak. En ja je merkt nu wel aan ze dat ze een beetje aan het stressen zijn en een beetje druk ervaren van de examens. Ja dat snap ik.

Hey Koekoek wat is dat eigenlijk? Ja, Koekoek is een bakpot en die is speciaal voor koekjes en daar zitten eigenlijk alle ingrediënten in om koekjes mee te bakken. Je hoeft alleen maar boter en een ei toe te voegen, waardoor het bakken ook wat milieuvriendelijker is, want je verspilt minder. En daarbij maakt het het bakken ook minder vies, dus je maakt minder rommel want je kiepert letterlijk de pot om in een bak, je doet boter en ei erbij en je bent eigenlijk klaar. Je hoeft het alleen nog maar te kneden en dan heb je eigenlijk je koekjesdeeg al. Super easy. Inderdaad. En weinig verpakkingen die je weggooit… ja dat is ook heel handig, want je wilt zo min mogelijk plastic verspillen, dat zie je in de supermarkt heel veel. Dat hou je hiermee tegen, want je hebt een pot en daar heb je eigenlijk alles mee. Ja, geweldig.

Ja, Freek, de leerlingen hebben Koekoek bedacht. Dat was voor een wedstrijd kun je daar iets over vertellen? Ja de wedstrijd waar we aan mee hebben gedaan finaleplaatsen van Jong Ondernemen in heel Nederland. Duizenden bedrijfjes doen daar jaarlijks aan mee met Jong Ondernemen. Als je dan een bedrijfje hebt dat je mag begeleiden en de tweede plaats haalt, dan ben je natuurlijk super trots.
Waarom, hoe daarvoor gekozen, waarom is dat ontstaan? In Lansingerland is heel erg veel ondernemerschap te vinden, families die zelf ook actief zijn in het bedrijfsleven die allemaal vinden dat economie een belangrijk vak is. We merkten dat heel echt bij de profielwerkstukken dat ze voor ons vak kozen. Na een tijdje dachten we, hier moeten we iets mee. We hebben de reguliere profielstukken eigenlijk een beetje aan de kant geschoven en begonnen met ondernemen. Kijk… dat is wel een sprong in het diepe.

En jij hebt gekozen voor economie? Waarom heb je daarvoor gekozen voor dit profielwerkstuk? Omdat ik denk dat economie sowieso heel belangrijk is om die kennis te hebben sowieso bij het kopen van het huis en alles in die richting. Ik denk dat ondernemen ook heel leerzaam is. Je wordt in het diepe gegooid inderdaad. Je weet eigenlijk niet of het succesvol is of niet. Je leert ook om te gaan met tegenslagen. Ik denk juist dat dat zo goed is want als je dat op een jonge leeftijd leert, weet je verder in je leven ermee om te gaan.

Wist jullie tevoren dat je mee ging doen met deze wedstrijd? Nee, dat wisten we eigenlijk helemaal niet. Nee, we gingen er eigenlijk een beetje in met ja we gaan gewoon lekker ons ding doen en we zien wel waar het uitkomt. Als we dan mee kunnen doen, dan zou dat echt supertof zijn natuurlijk.
Okay het is dus niet standaard Freek, dat als je economie kiest je dus meedoet met je onderneming aan de wedstrijd? Nou mmm dat vertellen we ze niet, maar stiekem melden we ze altijd aan, om mee te doen met de landelijke finale. We zijn wel een klein beetje competitief ingericht, vooral bij de sectie economie. Ja, dus we melden ze wel vaak aan.

Ik kan me voorstellen als het voor het echie is, dus echt voor een wedstrijd dat de druk dan wel iets hoger is. Ja de druk wordt in keer opgevoerd. Je komt er eigenlijk aan en je hebt de pitch ingestuurd. Dan zit je ja nou okay prima, we gaan wel kijken. Maar het was er helemaal professioneel, zo niet wat we gewend waren en ze waren er allemaal zo serieus maar wel tegelijkertijd dat het heel erg leuk is en dat hebben we nooit gehad. De druk werd aardig opgevoerd, ja je moest echt presteren. Daar hebben we wel van geleerd. We wisten wel het is echt menes.

Wat was de grootste uitdaging? Toch wel gewoon om met z’n vieren een goede presentatie neer te zetten in een korte tijd. Dan besef je eigenlijk dat je het wel moet afronden, maar dat het wel duidelijk moet blijven.
En jullie hebben dus echt koek verkocht, dus de potten. Hoe ging dat? Ja dat ging eigenlijk best wel goed, we hadden een groot bereik op social media, op tiktok over de 3.500 volgers, dat is best wel aardig dus dat heeft ons wel heel erg geholpen. Maar ja het verkopen zelf want was af en toe best lastig want je hebt een pot, op de post is dat zwaar en dan word de prijs duurder. En als je het ook gaat rondbezorgen, tja het zijn zware producten en dat op een scooter of fiets, was best wel een challenge.

Denk je dat social media tegenwoordig onmisbaar is voor het opzetten van een goede onderneming? Jazeker, Instagram is onmisbaar en heb je gewoon nodig, maar tik tok is gewoon opkomend als je ziet hoeveel bereik we daarmee hebben gehad. Het is gewoon niet weg te denken. Grote bedrijven spelen erop in, maar ook kleine bedrijven worden groter.

Wat denk jij dat hun succes is geweest? Ik denk zelf het enorme enthousiasme dat zij hun bedrijfje hebben gestart en tomeloze inzet tijdens de koude dagen en heen en weer reizen naar de Blooming Bakery waar de samenwerking mee was, als je zo door blijft zetten dan kom je natuurlijk wel hoog in de ranglijst Nederland. Ja te gek joh.

Hey, smaakte het naar meer dat ondernemen? Jazeker, bij allevier wel. We hebben talenten in dat opzicht. Waar we wat mee willen gaan doen. Met elkaar of? Ik denk dat dat wel moeilijk zal worden want we gaan op andere plekken studeren, maar ik denk dat wij wel met elkaar contact onderhouden en helpen in de toekomst. Ik zou het leuk vinden om de economische kant op te gaan, maar ik denk dat ondernemen bij elke studie zal aansluiten.

Ja, is dat leuk om te horen Freek dat ze voor de richting economie kiezen? Ja dat is geweldig als ze enthousiast zijn in dit project dus de richting opgaan die mijzelf ook aantrekt daar word je blij van. Is ook super leuk.

Samenwerking Blooming Bakery? Hebben jullie de samenwerking, mevrouw Van der Giessen, zij had ons de tip gegeven, want zij kende een vriendin daar. Wij zijn contact gaan zoeken. Ze waren super leuk en heel enthousiast ook. De sfeer was helemaal goed, ingrediënten voor onze pot konden inkopen, super leuk product, dat is natuurlijk helemaal geweldig. Dus een goed netwerk brengt je echt verder, ja daarom zijn we ook zo ver gekomen uiteindelijk.

Wat is jullie grootste les? Bij een tegenslag kan je ook denken van, het komt wel goed. Bij tegenslag je gaat gewoon door, gewoon doorzetten dan kom je er echt wel. Harstikke bedankt voor jullie aanwezig. Nogmaals gefeliciteerd met jullie tweede plek, en heel veel succes met wat de toekomst gaat brengen. Dat zit volgens de docent wel goed. Heel erg bedankt voor jullie aanwezigheid.