Op vrijdag 15 november debatteert het team van Wolfert Lyceum op het NK debatteren. Het team reist hiervoor af naar het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem. Ruim 110 Nederlandse middelbare scholen nemen dit jaar deel aan de 22e editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren (havo/vwo). De leerlingen gaan tijdens deze editie de verbale strijd met elkaar aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema’s, waaronder stemrecht, religieuze feestdagen en gender van wereldleiders.

Wolfert Lyceum doet mee met de eerste van de drie voorrondes van het NK. De top 10 van deze voorronde kwalificeert zich voor de finale op zaterdag 18 januari 2020 op de Radboud Universiteit in Nijmegen. De school die de finale wint, mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen. Ook worden er prijzen uitgedeeld voor beste individuele spreker en beste nieuwkomer op het toernooi.

De stellingen die centraal staan tijdens de voorrondes zijn:
–     Ouders moeten bij de Tweede Kamerverkiezingen een extra stem krijgen voor hun minderjarige kinderen.
–     Nationale feestdagen mogen geen religieuze grondslag meer hebben.
–     Wereldwijd moet na elke verkiezing de regeringsleider een ander geslacht hebben dan de voorganger.

Over het kampioenschap:
Het NK Debatteren voor Scholieren wordt al sinds 1998 georganiseerd door stichting Nederlands Debat Instituut, een organisatie die debatactiviteiten voor scholen ontwikkelt die ervoor zorgen dat leerlingen overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Naast landelijke kampioenschappen verzorgt de stichting debattrainingen in de klas, geeft zij nascholing aan docenten en ontwikkelt zij lesmateriaal.

Kijk voor meer informatie over het evenement op www.schooldebatteren.nl/nkscholieren