Ons debatteam is zesde geworden in de voorronde van het NK. Topprestatie. Alles gewonnen! Ze hebben zich geplaatst voor de finale. Wat een geweldige dag. Felicitaties aan ons debatteam!

Samen met negen andere scholen heeft Wolfert Lyceum zich tijdens de eerste voorronde geplaatst voor de finale van het NK Debatteren voor Scholieren op 18 januari 2020.

Meer dan 100 Nederlandse middelbare scholen nemen dit jaar deel aan de drie voorrondes van de 22e editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren (havo/vwo). Scholen uit heel Nederland reisden op 15 november naar Gorinchem voor de eerste voorronde. De leerlingen gingen tijdens deze voorrondes de verbale strijd met elkaar aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema’s, waaronder religie en de Nederlandse samenleving, gender en wereldleiders én kinderen en social media. Wolfert Lyceum kwam als één van de winnaars van deze voorronde uit de bus.

Samen met ruim 30 andere finalisten zal Wolfert Lyceum op zaterdag 18 januari 2020 op de Radboud Universiteit in Nijmegen strijden om de titel Nederlands Kampioen. Ook worden er dan prijzen uitgedeeld voor beste individuele spreker en beste nieuwkomer op het toernooi.

De stellingen die centraal stonden tijdens de eerste voorronde waren:

  • Nationale feestdagen mogen geen religieuze grondslag meer hebben.
  • Wereldwijd moet na elke verkiezing de regeringsleider een ander geslacht hebben dan de voorganger.
  • Kinderen mogen pas vanaf hun 12e te zien zijn op social media.

Over het kampioenschap
Het NK Debatteren voor Scholieren wordt al sinds 1998 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, een organisatie die debatactiviteiten voor scholen ontwikkelt die ervoor zorgen dat leerlingen overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Naast landelijke kampioenschappen verzorgt de stichting debattrainingen in de klas, geeft zij nascholing aan docenten en ontwikkelt zij lesmateriaal.