Jeska van den Berg, Amber Plantfeber, Nienke Vroom, Matthijs Jansen en Maarten Loomans van ons debatteam deden vrijdag 16 september 2016 mee aan de finale van het Unicef Kinderrechten Debattoernooi. In april, toen de voorronde gehouden werd, behoorden zij tot de beste acht teams (van de 56!).

In een geweldige entourage, een compleet ingerichte Ridderzaal voor Prinsjesdag dinsdag a.s., moesten onze debaters de stelling verdedigen dat ouders in Caribisch Nederland hun kinderen met hardere hand mogen opvoeden dan in Europees Nederland. Een lastige stelling om ‘voor’ te zijn en dat werd in het debat ook duidelijk. De tegenstanders hadden het makkelijker door simpelweg te stellen dat je je kinderen niet mag slaan. Onze debaters deden verwoede pogingen duidelijk te maken dat ‘met hardere hand’ niet per definitie slaan betekende. Volgens Jeska kon dat bijvoorbeeld ook twee maanden huisarrest betekenen (zie onderstaande link)! Onze debaters verzuimden duidelijk te maken wat de voordelen voor de kinderen in Caribisch Nederland van een opvoeding met een hardere hand zijn. Ook gingen ze niet in op de bijzondere positie van Caribisch Nederland binnen het Koninkrijk. Al met al valt dus nog wel iets te winnen voor onze dappere debaters (dapper, want ga er maar staan in een dergelijke omgeving met Kamerleden en een staatssecretaris op je lip!). Uiteraard was de grootste winst voor het hele debatteam dat we vrijdag aanwezig mochten zijn “A once in a lifetime experience!”.

Er werd alleen een winnaar bekend gemaakt. Het team dat gewonnen heeft, was ook mijn inschatting. Met dat in het achterhoofd durf ik het aan te stellen dat we vijfde of zesde geworden zijn (we kwamen als nummer acht in de finale). Ook dat is winst. Hulde aan Jeska, Amber, Nienke, Matthijs en Maarten!

Omdat beelden wellicht meer tot de verbeelding spreken dan woorden:
http://jeugdjournaal.nl/artikel/2132615-troonrede-van-wiam-16-tegen-discriminatie.html

Foto’s: https://school.unicef.nl/debatteren-over-kinderrechten/fotos-kleine-prinsjesdag-2016/

Met trotse groet,
Maarten van Gulik
Docent geschiedenis en Latijn

serveimage-2-ashx serveimage-1-ashx serveimage-ashx