Het Wolfert Lyceum, das spek veur den bek in Brugge (daar zal over gesproken worden in Brugge). Zaterdag 28 januari zakte het debatteam van het Wolfert Lyceum af naar de onderburen, het land waar men de 7e letter van het alfabet zachter uit schijnt te spreken. In de Benelux debatcompetitie van de DebatUnie was dit de thuiswedstrijd voor de Belgen en dat betekende voor ons een reistijd van zo’n drie uur.

Niet alleen de reistijd was bijzonder aan deze debatdag, ook deden wij voor het eerst mee aan alle drie de onderdelen van deze competitie: Hogerhuis, Lagerhuis en Retorica.

Bij het Hoger- en Lagerhuis werd er in vier rondes gedebatteerd  over uiteenlopende zaken als verkiezingen, zorg voor daklozen en kernwapens. Alhoewel ik deze debatten zelf niet heb kunnen bijwonen, heb ik mij laten vertellen dat in beide categorieën beide teams voornamelijk werden geprezen om hun presentatievaardigheden. Dat niet alleen de presentatievaardigheden bovengemiddeld waren, blijkt uit het feit dat het Lagerhuisteam (bestaande uit Ryan, Maarten, Joyce en Esmée) op de tweede plek en het Hogerhuisteam (bestaande uit Karim, Nienke en Loes) op de eerste plek eindigde.

Het onderdeel Retorica was geheel nieuw voor ons, relatief ervaren debatteam. Aan dit onderdeel deed ikzelf mee samen met Max. In vier rondes werden zowel je creativiteit als je retorische vaardigheden getest. Zo moesten we aan de hand van de quote “De enige manier om kinderen geen pijn te doen, is ze niet te verwekken” (Herman Brusselmans) een speech houden naar eigen interpretatie. In een andere ronde moest het verband gelegd worden tussen Hipsters en Tragedies. Max en ik hebben Retorica als een interessant onderdeel ervaren, waarbij er heel wat anders van je wordt gevraagd dan bij ‘klassiek’ debatteren. Uiteindelijk hebben wij ook een prijs binnen weten te slepen met onze tweede plaats.

Al met al was deze competitiedag voor het Wolfert Lyceum een daverend succes. Met deze prestaties hebben wij voor nu onze stempel gedrukt op de competitie en zetten wij de school steeds meer op de kaart in de debatwereld. Wij kijken nu al reikhalzend uit naar de volgende ronde in Rotterdam, onze thuiswedstrijd.

Vince Rijnberg – leerling 6 vwo