Decaan

De decaan helpt leerlingen en hun ouders bij het maken van keuzes die bepalend zijn voor je toekomst, bijvoorbeeld bij het kiezen van een profiel en bij de oriëntatie op vervolgstudie of beroep.

Samen met de mentor verzorgt de decaan de keuzebegeleiding en loopbaanoriëntatie. Tijdens de schoolloopbaan spreekt iedere leerling verschillende keren met de decaan. Ook kunnen leerlingen bij de decaan terecht voor informatie en voorlichting over vervolgopleidingen.

De decaan van Wolfert Tweetalig is mevrouw Julia Hamilton. Zij is te bereiken via wtdecaan@wolfert.nl.

In jaar 3 werken de leerlingen met de methode Profielkeuze Qompas. Het doel hiervan is om te kijken

  • welk profiel het beste bij je past,
  • welke studies je met dit profiel kan volgen,
  • welke beroepen aansluiten bij deze studie.

Bekijk hier de verschillende profielen en profielkeuzes van Wolfert Tweetalig:

Met het (t)havo diploma heeft een leerling toegang tot een bachelorstudie aan een hogeschool.
Met het (t)vwo diploma heeft een leerling toegang tot een bachelorstudie aan een hogeschool of universiteit.

Handige links

In de voorexamenjaren (t)havo-4, (t)vwo-4 en (t)vwo-5 begint de leerling zich te oriënteren op vervolgopleidingen. Door zich te oriënteren via websites van hogescholen en universiteiten en het bezoeken van open dagen, gaat de leerling zelf actief aan de slag met de studiekeuze.

Wij gaan ervan uit dat aan het eind van (t)havo-4 of (t)vwo-5 de leerling al het benodigde onderzoek heeft gedaan door middel van gesprekken met docenten, studenten en professionals. Bovendien heeft de leerling een idee over hoe de studie wordt aangeboden bij een bepaalde hogeschool of universiteit. Om je goed voor te bereiden, vind je hier een lijst met slimme vragen.

Voordat je aan je examenjaar begint dien je een top 3 aan opleidingen en hogescholen en/of universiteiten te hebben gevonden.
Hier vind je een lijst met handige links:
  • Studiekeuze123.nl (algemene informatie over het maken van een studiekeuze)
  • StudeerMetEenPlan.nl (website van de Rijksoverheid; hier vind je informatie over profielen, studeren en financiën)

In verband met het Coronavirus kijk je voor de actuele informatie met betrekking tot de centrale eindexamens op de speciale FAQ-pagina.

Voor de opleidingen met een beperkt aantal plaatsen is de aanmeld-deadline 15 januari. Voor deze datum moet je al je documenten voor de aanmelding in orde hebben, begin hier op tijd mee! De uitslag en/of je rangnummer ontvang je op 15 april via Studielink.
In verband met coronavirus kan het zijn dat dit jaar de bekendmaking van jouw rangnummer later dan 15 april is. De hogescholen en universiteiten hebben tot uiterlijk 15 juni om het rangnummer bekend te maken. Bekijk zelf bij jouw gekozen opleiding hoe dit precies zit.

Voor de overige studies is de aanmeld-deadline 1 mei.
In verband met coronavirus, is het voor dit jaar uitgesteld naar 1 juni 2020. Toch is het verstandig om eerder te beginnen met de aanmeldprocedure omdat dit tijd kost.

Bekijk de brief en informatieve flyer van minister Van Engelshoven aan alle eindexamenkandidaten havo en vwo en hun ouders/verzorgers over de voorbereiding om verder te studeren aan een hogeschool of universiteit.


In het eindexamenjaar is er nog in trimester 1 tijd om een laatste keer te proefstuderen. Daarna zal de leerling zich moeten gaan inschrijven voor de vervolgopleiding. Na het behalen van je (t)havo-of (t)vwo-diploma ben je toelaatbaar voor een bachelorstudie.

Om je te kunnen inschrijven voor de hogeschool of universiteit, moet je eerst in het bezit zijn van een DigiD. Met je DigiD schrijf je je in voor je studie op Studielink. Na de inschrijving bij Studielink krijg je van je vervolgopleiding bericht. In de meeste gevallen is er nog een studiekeuze-check. Je zult op gesprek moeten komen, een opdracht moeten maken of een motivatiebrief moeten schrijven. Kijk alvast op de site van de instelling naar deze studiekeuze-check en voorwaarden voor aanmelding.

Daarnaast kun je je via DUO aanmelden voor studiefinanciering en je studentenreisproduct.

Handige websites

De aanmeld-deadline voor het mbo is 1 april, maar in verband met coronavirus is het voor dit jaar uitgesteld tot 1 mei 2020.


Als een leerling niet doorgaat met het (t)havo-programma, zal hij/zij moeten uitstromen naar het mbo.

De open dagen voor mbo zijn hier te vinden.

Zie ook deze websites van mbo in de omgeving van Rotterdam:

Entreerecht mbo

Download hier de brief van minister Slob (ministerie voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media).

Onze leerlingen met een overgangsbewijs van havo-3 naar havo-4 zullen moeten kijken naar mbo-opleidingen niveau 4.
Deze opleidingen duren 3 jaar. Daarna kunnen zij doorstromen naar het hbo voor een reguliere bachelorstudie (4 jaar) of een Associate Degree (2 jaar).

Sommige leerlingen willen graag in het buitenland studeren. Hieronder vind je handige informatie voor als je in het buitenland wil gaan studeren.

Handige links:
Studeer met een plan – studeren in het buitenland
DUO – studiefinanciering voor een studie in het buitenland
Bachelors Portal

Voor sommige leerlingen kan het goed zijn om een tussenjaar te nemen. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op een tussenjaar zodat je er een juiste invulling aan kan geven.
Op de website van het Tussenjaar Kenniscentrum is veel informatie te vinden over het plannen van een tussenjaar.
Kom ook langs het decanaat!