Decaan

De decaan helpt leerlingen en hun ouders bij het maken van keuzes die bepalend zijn voor je toekomst, bijvoorbeeld bij het kiezen van een profiel en bij de oriëntatie op vervolgstudie of beroep.

Samen met de coach verzorgt de decaan de keuzebegeleiding en loopbaanoriëntatie. Leerlingen kunnen bij de decaan terecht voor informatie over vervolgopleidingen.

De decanen van Wolfert Tweetalig zijn Julia Hamilton, Maureen Eijpe en Emma Smeets. Zij zijn te bereiken via wtdecaan@wolfert.nl.

In jaar 3 werken de leerlingen met de methode Profielkeuze Qompas. Het doel hiervan is om te kijken:

  • welk profiel het beste bij je past,
  • welke studies je met dit profiel kan volgen,
  • welke beroepen aansluiten bij deze studie.

Bekijk hier de verschillende profielen en profielkeuzes van Wolfert Tweetalig:

Met het (t)havo diploma heeft een leerling toegang tot een bachelorstudie aan een hogeschool.
Met het (t)vwo diploma heeft een leerling toegang tot een bachelorstudie aan een hogeschool of universiteit.

Handige linksr

Het academisch verdiepingsprogramma van het Wolfert Tweetalig is bedoeld voor getalenteerde leerlingen die naast het reguliere VWO nog extra uitdaging zoeken. Op dit moment bestaat het programma uit vijf mogelijke projecten in samenwerking met verschillende universiteiten. Hieronder kunt U een korte omschrijving van de verschillende projecten vinden. Een overzicht vindt U in de tabel onderaan de pagina. Over de exacte inhoud van ieder programma verwijs ik U naar de betreffende websites.

Leerlingen komen in aanmerking voor het academisch programma wanneer zij voldoen aan de hieronder genoemde voorwaarden. Belangrijk om in acht te nemen bij deelname aan het academisch programma is de extra studiebelasting die bovenop het reguliere schoolwerk komt. School verwacht dat leerlingen die deelnemen aan een van deze projecten de door hen gemiste lesstof zelfstandig bijwerken. Desalniettemin, zijn de academische programma’s een ware verrijking voor die leerling die behoefte hebben aan een wetenschappelijke uitdaging naast hun vwo-opleiding en al willen ervaren wat het betekent om student te zijn.

Klik hier voor meer informatie over het pre-academisch programma 2023-2024 en het hier voor het bijbehorende schema. De contactpersoon voor het pre-academisch programma is mevrouw Eijpe. Zij is bereikbaar via mei@wolfert.nl.

In de voorexamenjaren (t)havo-4, (t)vwo-4 en (t)vwo-5 begint de leerling zich te oriënteren op vervolgopleidingen. Door zich te oriënteren via websites van hogescholen en universiteiten en het bezoeken van open dagen, gaat de leerling zelf actief aan de slag met de studiekeuze.

Wij gaan ervan uit dat aan het eind van (t)havo-4 of (t)vwo-5 de leerling al het benodigde onderzoek heeft gedaan door middel van gesprekken met docenten, studenten en professionals. Bovendien heeft de leerling een idee over hoe de studie wordt aangeboden bij een bepaalde hogeschool of universiteit. Om je goed voor te bereiden, vind je hier een lijst met slimme vragen.

Voordat je aan je examenjaar begint dien je een top 3 aan opleidingen en hogescholen en/of universiteiten te hebben gevonden.
Hier vind je een lijst met handige links:
  • Studiekeuze123.nl (algemene informatie over het maken van een studiekeuze)
  • StudeerMetEenPlan.nl (website van de Rijksoverheid; hier vind je informatie over profielen, studeren en financiën)

In verband met het Coronavirus kijk je voor de actuele informatie met betrekking tot de centrale eindexamens op de speciale FAQ-pagina.

Voor de opleidingen met een beperkt aantal plaatsen is de aanmeld-deadline 15 januari. Voor deze datum moet je al je documenten voor de aanmelding in orde hebben, begin hier op tijd mee! De uitslag en/of je rangnummer ontvang je op 15 april via Studielink.
In verband met coronavirus kan het zijn dat dit jaar de bekendmaking van jouw rangnummer later dan 15 april is. De hogescholen en universiteiten hebben tot uiterlijk 15 juni om het rangnummer bekend te maken. Bekijk zelf bij jouw gekozen opleiding hoe dit precies zit.

Voor de overige studies is de aanmeld-deadline 1 mei.

Bekijk de brief en informatieve flyer van minister Van Engelshoven aan alle eindexamenkandidaten havo en vwo en hun ouders/verzorgers over de voorbereiding om verder te studeren aan een hogeschool of universiteit.


In het eindexamenjaar is er nog in trimester 1 tijd om een laatste keer te proefstuderen. Daarna zal de leerling zich moeten gaan inschrijven voor de vervolgopleiding. Na het behalen van je (t)havo-of (t)vwo-diploma ben je toelaatbaar voor een bachelorstudie.

Om je te kunnen inschrijven voor de hogeschool of universiteit, moet je eerst in het bezit zijn van een DigiD. Met je DigiD schrijf je je in voor je studie op Studielink. Na de inschrijving bij Studielink krijg je van je vervolgopleiding bericht. In de meeste gevallen is er nog een studiekeuze-check. Je zult op gesprek moeten komen, een opdracht moeten maken of een motivatiebrief moeten schrijven. Kijk alvast op de site van de instelling naar deze studiekeuze-check en voorwaarden voor aanmelding.

Daarnaast kun je je via DUO aanmelden voor studiefinanciering en je studentenreisproduct.

Handige websites

Sommige leerlingen willen graag in het buitenland studeren. Hieronder vind je handige informatie voor als je in het buitenland wil gaan studeren.

Handige links:

Voor sommige leerlingen kan het goed zijn om een tussenjaar te nemen. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op een tussenjaar zodat je er een juiste invulling aan kan geven.
Op de website van het Tussenjaar Kenniscentrum is veel informatie te vinden over het plannen van een tussenjaar.
Kom ook langs het decanaat!

Ben jij bijna 18? En doe je havo of vwo? Dan heb je straks recht op een tegemoetkoming. Misschien heb je daarnaast ook recht op een aanvullende toelage.
Check nu alvast duo.nl/bijna18. Je leest daar alles over de tegemoetkoming en hoe je het aanvraagt. Ook zie je waar je recht op hebt als je gaat doorstuderen aan het mbo of hoger onderwijs.