Mentor

Op Wolfert Tweetalig heeft elke leerling  een mentor. Deze mentor houdt het welbevinden en de studievoortgang van de leerling in de gaten. Uiteraard geeft de mentor ook les aan de leerling. De mentor is het eerste aanspreekpunt voor de leerling en zijn ouders. In de onderbouw is er elke week een mentoruur ingeroosterd.

Brugklasleerlingen hebben ook de beschikking over een junior-mentor, een leerling uit een hoger leerjaar die hen helpt.

In de derde klas speelt de mentor een belangrijke rol in de aanloop naar een profielkeuze.

Decaan

De decaan helpt leerlingen en hun ouders bij het maken van keuzes die bepalend zijn voor je toekomst, bijvoorbeeld bij het kiezen van een profiel en bij de oriëntatie op vervolgstudie of beroep.

Samen met de mentor verzorgt de decaan de keuzebegeleiding en loopbaanoriëntatie. Tijdens de schoolloopbaan spreekt iedere leerling verschillende keren met de decaan. Ook kunnen leerlingen bij de decaan terecht voor informatie en voorlichting over vervolgopleidingen.

De decaan van Wolfert Tweetalig is mevrouw Julia Hamilton. Zij is te bereiken via wtdecaan@wolfert.nl.

Na Wolfert Tweetalig

Jaar 3

In jaar 3 werken de leerlingen met de methode Profielkeuze Qompas.
De leerling moet er zien achter te komen welke vakken pakket in welk profiel het beste bij hem past en naar welke studies en beroepen dit profiel leidt.

Hogeschool Inholland geeft informatie over welke studies aansluiten op welke profielen. Bekijk de informatie hier. Ook de Rijksoverheid geeft informatie over profielen, studeren en financiën. Bekijk hun informatie op deze pagina.

Met het (T)HAVO diploma heeft een leerling toegang tot een bachelorstudie aan een Hogeschool.
Met het (T)VWO diploma heeft een leerling toegang tot een bachelorstudie aan een Hogeschool of Universiteit.

Voorexamenjaar

In de voorexamenjaren (T)HAVO4 en (T)VWO4 en (T)VWO5 begint de leerling zich te oriënteren op vervolgopleidingen. Wat vind ik interessant? Hoe zit ik zelf in elkaar, wat past bij mij? Wat voor soort vaardigheden (skills) beheers ik? Met wat voor soort werkzaamheden wil ik bezig zijn?
Hij/zij gaat actief aan de slag met het bezoeken van open dagen en websites van universiteiten en hogescholen.

Alle informatie hieromtrent is te vinden via Studiekeuze123.nl.

Rijksoverheid geeft hier informatie over profielen, studeren en financiën. Deze informatie is op de website StudeerMetEenPlan.nl te vinden.

Wij gaan er vanuit dat aan het eind van (T)H4 of (T)VWO5, de leerling al het onderzoek heeft gedaan. Hij heeft gesproken met docenten, professionals, studenten en ervaren hoe de studie wordt aangeboden op een bepaalde instelling. De leerling heeft dan een plan A en een plan B.

Eindexamenjaar

In het eindexamenjaar is er nog in trimester 1 tijd om een laatste keer te proefstuderen. Daarna zal de leerling zich moeten gaan inschrijven voor de vervolgopleiding. Na het behalen van je (T)HAVO of (T)VWO diploma ben je toelaatbaar voor een bachelorstudie.

Om je te kunnen inschrijven voor de hogeschool of universiteit, moet je eerst in het bezit zijn van een DigiD. Met je DigiD schrijf je je in voor je studie op Studielink. Na de inschrijving bij Studielink krijg je van je vervolgopleiding bericht. In de meeste gevallen is er nog een studiekeuze-check. Je zult op gesprek moeten komen, een opdracht moeten maken of een motivatiebrief moeten schrijven. Kijk alvast op de site van de instelling naar deze studiekeuze check en voorwaarden voor aanmelding.

Daarnaast kun je je via DUO aanmelden voor studiefinanciering en je reisproduct (gratis OV).

Handige websites

Uitstromen naar het MBO

Als een leerling niet door gaat met het (T)HAVO programma, zal hij/zij moeten uitstromen naar het MBO.

De open dagen voor MBO zijn hier te vinden.

Zie ook deze websites van MBO’s in de omgeving van Rotterdam:

Entreerecht MBO

Download hier de brief van minister Slob (ministerie voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media).

Onze leerlingen met een overgangsbewijs van HAVO3 naar HAVO4 en moeten kijken naar MBO opleidingen niveau 4.
Deze opleidingen duren 3 jaar. Daarna kunnen zij doorstromen naar het HBO voor een reguliere Bachelor studie (4 jaar) of een Associate Degree (2 jaar).

Studeren in het buitenland

Sommige leerlingen willen graag in het buitenland studeren. Hieronder vind je handige informatie voor als je in het buitenland wil gaan studeren.

Handige links:
Studeer met een plan – studeren in het buitenland
DUO – studiefinanciering voor een studie in het buitenland
BachelorsPortal

Tussenjaar plannen

Voor sommige leerlingen kan het goed zijn om een tussenjaar te nemen. Een tussenjaar moet je goed voorbereiden en een juiste invulling aan geven.
Op de website van het Tussenjaar Kenniscentrum is veel informatie te vinden over het plannen van een tussenjaar.
Kom ook langs het decanaat!