Het lijkt Stacey Ouwerkerk (docent LO, mentor en topsportcoördinator) leuk om af en toe onze topsporters en/of hun prestaties te belichten. Hieronder een tekst, geschreven door Michiel de Groot uit 4v4. Hij is bij de junioren Nederlands Kampioen Allround geworden met schaatsen. Hij heeft -mede hierdoor – een contract gekregen bij dé talenten opleidingsploeg van Nederland; TalentNed. Volgend schooljaar gaat hij naar een andere school om zich volledig op het schaatsen te kunnen richten. Heel tof!

“Op vrijdag 18 februari begon het NK Allround schaatsen. Op de eerste dag begonnen we met de afstanden 500 en 1500 meter. Bij de 500 meter ging mijn start niet heel goed, maar ik kon toch snelheid opbouwen en eindigen met een tijd van 38.49, waarmee ik als 10e in het klassement begon. Ik ben beter in de langere afstanden, dus ik had al verwacht een kleine inhaalslag te moeten maken, maar ik had hier toch mijn grootste concurrent, Mats, met 8 honderdste verslagen. Een half uur later moesten we de 1500 meter rijden. Deze wedstrijd ging heel goed want ik opende hard en kon mijn snelheid goed behouden in de volgende drie ronden. Ik reed een tijd van 1.54.64 wat toen de snelste tijd was. Maar er kwamen nog drie ritten, waarin mijn grootste concurrent nog moest rijden. Ik moest afwachten of het genoeg zou zijn. Hij begon goed en reed bijna dezelfde opening als ik, maar hij had meer verval per ronde waardoor ik de 1500 meter won! Ik pakte met deze overwinning ook 6 tiende op het allround klassement (het allround klassement is gebaseerd op punten waarbij iedere afstand wordt teruggerekend naar de 500 meter tijd (bijvoorbeeld bij de 1500 meter het verschil gedeeld door drie).

Op de tweede dag moesten we de 1000 meter en mijn beste afstand de 3000 meter rijden. Bij de 1000 meter viel ik bijna bij de start wat me zeker veel tijd kostte. Ik eindigde met een tijd van 1.16.21, hierdoor kon Mats zoveel tijd inlopen dat mijn voorsprong nog maar 8 honderdste was over 500 meter, wat mij een voorsprong gaf van 0.48s op de 3000 meter. Ik zat in de laatste rit tegenover hem en moest de rit winnen om een gouden medaille te halen voor het allround kampioenschap. We gingen van start en mijn tegenstander lag gelijk 3 tiende voor. Ik had een sneller eerste rondje, waarna ik steeds goede wissels had en optimaal gebruik kon maken van de slipstream. Bij rondje vier zette ik de versnelling in die mijn tegenstander niet bij kon houden. Ik vergrootte het gat elk rondje en in het laatste rondje had ik met een verschil van 3 seconden de 3000 meter gewonnen en was ik dus Nederlands kampioen 3 km en allround! Later die dag moesten we ook nog een massastart rijden, waar je elke drie rondjes een tussensprint hebt waar je drie punten kan verdienen voor eerste en twee voor tweede en één voor derde en de eindsprint waar je 30 punten kon verdienen voor eerste, 20 voor tweede en 10 voor derde. Mijn ploegje had een plan gemaakt om één van mijn vrienden weg te laten sprinten om de tegenstanders uit te putten. Na twee rondes waren we weer terug in het gezamenlijke peloton. Na de eerste tussensprint ging ik op kop rijden en met nog twee en een halve ronde te gaan, lieten ze een beetje ruimte tussen mij en het peloton. Ik maakte hiervan optimaal gebruik door weg te sprinten en de komende twee rondes met een voorsprong in te gaan. Ik ben uiteindelijk als eerste over de finish gekomen als Nederlands kampioen massastart.

Op de laatste dag had ik alleen nog maar een teamsprint, waarbij je met zijn drieën rijdt en er elk rondje iemand de baan uitgaat. Ik moest het laatste rondje doen, maar de teamsprint verliep niet helemaal soepel. Bij het eerste rondje waren er gaten in het groepje terwijl je zo dicht achter elkaar probeert te rijden. En bij het tweede rondje verliep het van kop overnemen niet optimaal. Ik zette het derde rondje nog aan maar het was net niet genoeg en we eindigde met 5 honderdste achterstand op de tweede plaats. Een week na het NK werd ik (waarschijnlijk mede door deze prestaties) uitgenodigd door het talententeam TalentNED van Gerard Kemkers. Per 1 april ga ik daar trainen en vanaf de zomer verhuis ik daarheen en zal ik dus ook naar een andere school gaan. Erg spannend allemaal!”