Plezier tijdens Unicef debattoernooi, 28/3/2015

Zaterdag 28 maart heeft een nieuwe lichting Wolfert debaters (via de VVV-uren) meegedaan aan het Unicef Kinderrechten Debattoernooi in Arnhem. Een toernooi dat door het Nederlands Debatinstituut wordt georganiseerd, speciaal voor de onderbouw. Het Wolfert Lyceum team (bestaande uit Amber Plantfeber (2V1), Jeska van den Berg (2V3), Nienke Vroom (2V3), Loes van Nieuwkerk (3V4) en Max Verdegaal (3H2) heeft een goede prestatie geleverd en twee van de drie wedstrijden gewonnen.

De eerste ronde stond in het teken van plankenkoorts en onwennigheid. De eerste wedstrijd leidde dan ook tot verlies. In punten geen groot verlies, maar toch een nederlaag. Het team maakte de beginnersfout de tegenstanders het initiatief te geven en dat is, zeker wanneer je een stelling moet verdedigen, funest.

De tweede wedstrijd daarentegen was een wederoprichting. “Zelden heb ik een team dat debuteert, een dergelijke performance zien geven”. Alle feedback naar aanleiding van de eerste wedstrijd was onthouden en er werden nauwelijks fouten gemaakt. De winst is deze ronde nooit in gevaar geweest. Het was een sprankelende voorstelling van vier enthousiaste debaters die op alle fronten (presentatie, argumentatie en teamwork) een zeer ervaren tegenstander alle hoeken van het verbale speelveld lieten zien. Wat een belofte voor toekomstige toernooien!

De derde wedstrijd was een anticlimax, een draak van een wedstrijd. Zo’n wedstrijd van een eredivisieclub tegen derde klasse zaterdagamateurs. Je verwacht een overwinning met dubbele cijfers, maar het werd een schamele 1-0 overwinning tegen de eersteklas van het Barlaeus Gymnasium. Helaas was ons team toch te onervaren en zo verbaasd, dat het hoge niveau van de tweede wedstrijd bij lange na niet behaald werd. Het team won, maar het puntenaantal was gering.

Al met al een prestatie van onze debaters waar we trots op mogen zijn. Wat de dag echt tot een topdag maakte, was het spelplezier dat de debaters uitstraalden en de afsluitende opmerking van alle deelnemers dat ze uitkeken naar ons eigen debattoernooi van donderdag 4 juni 2015. Wordt vervolgd!

Klik hier voor de foto’s.

Met dank aan: dhr. El Hamidi (begeleider), Fabian Beitsma (6V2, inspirator en jurylid) en dhr. van Gulik (verslag).

gs_undebprv.001_resize