Model in 1 dag op de TU Delft, 6/6/2014

Op vrijdag 6 juni namen wij, Claire Schuurman en Esther Noordhoek, deel aan de wedstrijd ‘Model in 1 dag’. Deze dag stond in het teken van elektrotechniek, informatica en wiskunde en was bedoeld om meiden uit 5VWO in contact te brengen met deze drie studies. In totaal deden er 21 groepjes mee, bestaande uit vijf VWO meiden.

Als eerste werden we ontvangen in het gebouw van de afdeling EWI. Hier kreeg iedereen iets te eten en te drinken. Ook ontving iedereen een badge met haar naam en het groepnummer. Wij zaten in groepje 16, die bestond uit een samengesteld groepje met nog drie meiden; Esther Beswerda, Siska de Vreeze en Lena Grosse. Zij kwamen uit Sneek. Dat we een samengesteld groepje waren, vormde alles behalve problemen. Na de kennismaking bleek al snel dat we het goed met elkaar konden vinden en binnen onze groep hing al vrij snel een gezellige sfeer.

Na het welkomstwoord en een kleine introductie vertrokken we naar een ander gebouw, waar we de rest van de dag zouden doorbrengen. Op het programma stonden twee colleges: een wiskunde college over variabelen optimaliseren en een college over programmeren. Na heel wat assenstelsels en programmeercodes te hebben gezien, kregen we te horen wat de uiteindelijke opdracht was.

We moesten vier opdrachten uitvoeren, een wiskunde opdracht over het optimaliseren van twee of drie variabelen en drie van de opdrachten gingen over de ‘blimp.’ Een blimp is een heliumballonen vis uitgerust met sensoren en aan de onderkant een motortje met propellers. Als eerste moest je een programma schrijven die de blimp in staat stelde om over een muur heen te vliegen en daarna weer te landen. Ook moesten alle 21 groepjes een pitch houden over hoe de blimp in de maatschappij zou kunnen worden toegepast. Als laatste werd er nog een vliegwedstrijd georganiseerd voor de drie best geprogrammeerde blimps.

Op wonderbaarlijke wijze behoorde onze blimp in de simulatie tot de beste drie en werd onze programmeercode toegepast op een echte blimp! Maar in het echt bleek het wel wat moeilijker te zijn voor de blimps om over de muur heen te vliegen dan in de simulatie. Na heel wat rondjes draaien, stijgen en dalen, lukt het onze blimp om over de muur heen te vliegen. Onze blimp besloot echter om weer de verkeerde kant op te vliegen in plaats van achter de muur te landen.

Toen was het tijd voor de prijsuitreiking. De derde en tweede prijs waren al bekend en het was tijd om de eerste prijs bekend te maken. ‘’Groepje 16’’, klonk het door de zaal. ‘’Huh? Dat zijn wij, toch?’’ Vol verbijstering liepen we, met een heliumballon als mascotte, naar het podium om onze beker in ontvangst te nemen en daarnaast kregen we alle vijf een tablet. We waren ineens hét winnende team, terwijl we elkaar net hadden leren kennen op één dag!

In eerste instantie gingen we naar de TU Delft om ons te oriënteren voor een vervolgopleiding. Dat we daarnaast eerste zijn geworden, maakte de dag nog extra leuk. Al met al was het een erg gezellige en leuke dag.

We willen onze groepsleiders Mireille en Jesse bedanken voor hun hulp!
Claire Schuurman en Esther Noordhoek (beide 5V1)

Klik hier voor het persbericht!

IMG-20140606-WA0006 IMG-20140606-WA0005 IMG-20140610-WA0003 IMG-20140610-WA0002IMG-20140610-WA0001