Gisteren was de finale van de Benelux Debatcompetitie in het Kurhaus te Scheveningen. Onze school deed in alle categorieën mee: Hogerhuis ( Loes van Nieuwkerk, Nienke Vroom en Karim Bockting), Lagerhuis (Amber Plantfeber, Ryan van Bilsen, Max Verdegaal, Maarten Loomans en Montana Felter) en retorica (Matthijs Jansen en Vince Rijnberg).

Het Wolfert Lyceum ging als beste allround team de finale in. Jammer genoeg waren op de finaledag alleen per onderdeel prijzen te verdienen. Op het onderdeel retorica is ons team dus tweede geworden van de Benelux (en Suriname)! Dat is een tot de verbeelding sprekend resultaat! Dat de andere twee teams helaas de finale niet hebben gehaald doet aan hun prestatie en kwaliteit, alsmede aan die van Vince en Matthijs geen afbreuk! Integendeel, de vele prijzen die onze debaters dit jaar in de wacht gesleept hebben, maken duidelijk dat we dit jaar over een dreamteam beschikten! Soms is het gewoon ontzettend jammer dat kinderen slagen voor hun diploma! Zucht…

Ik kan geen verslag doen van het verloop van de wedstrijden zelf omdat ik daar nauwelijks iets van meegekregen heb vanwege organisatorische beslommeringen. De finale van alle drie de onderdelen heb ik daarentegen wel gezien. Ik zal me beperken tot het onderdeel retorica. Drie teams speelden voor dit onderdeel de finale. Beide leden van elk team bereiden de wedstrijd voor, uiteindelijk kan natuurlijk maar één van hen de rede houden. Vince was als laatste aan de beurt. Al vrij snel was duidelijk dat de strijd ging tussen hem en de spreker van het eerste team. Beiden deden nauwelijks voor elkaar onder, details gaven de doorslag. Inhoudelijk was de concurrent van Vince wellicht ietsjes beter, maar wat betreft humor en improvisatie voerde Vince de boventoon. En dan is uiteraard de vraag wat de jury het meest waardeert en dus zal belonen met de eerste prijs. Die vraag is inmiddels met de uitslag beantwoord!

Al met al overdrijf ik niet wanneer ik stel dat het gisteren een zeer geslaagde dag was. Het Wolfert Lyceum kan weer (!) ontzettend trots zijn op zijn debaters (en oud-debaters, Fabian Beitsma en Stijn Wijsman behoren landelijk inmiddels tot de top als het gaat om het jureren van debatwedstrijden). Natuurlijk vind ik als begeleider het resultaat belangrijk, maar veel belangrijker is het plezier te zien waarmee onze leerlingen debatteren en de geweldige ontwikkeling te zien die ze doormaken met en door het debatteren.

Dat Roos van Schie, Jeska van den Berg en Ghislaine Opdam de hele dag mee geweest zijn om onze teams aan te moedigen en bij te staan, is tenslotte zeer vermeldenswaardig (uiteraard ook de aanwezigheid van vele ouders en een enkele collega). Het was een mooi slot van een geweldig debatjaar!

Maarten van Gulik
Docent geschiedenis en klassieke talen

Op de foto staat het trotse duo Matthijs Jansen (4V3) en Vince Rijnsburg (6V3) met mw. Saskia Bruines (mw. Bruines is wethouder KIJO (Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs) in Den Haag). Meer foto’s staan op het WLfotoalbum.

Voor meer informatie:
http://www.debatunie.nl/beneluxdebatcompetitie/
https://www.facebook.com/debatunie/
https://www.wolfert.nl/lyceum/schoolinfo/plusprogrammas/debatclub/

20170701_211225 19620279_1371682616272585_3951197864303744153_o (2) 19665409_1372420439532136_8941517333909945084_n