Zaterdagochtend 11 januari, 8.00 uur, een tijdstip waarop de gemiddelde Nederlander nog in zijn bed ligt. Het debatteam van Wolfert Lyceum, stuk voor stuk bestaande uit bovengemiddeld begaafde sprekers, zit in de trein. Plaats van bestemming is  Leiden, waar vandaag het Nederlands Kampioenschap Debatteren plaatsvindt. Een kakofonie van geluid vult de coupé. Ook in het gewone leven debatteren onze helden er lustig op los. Hier en daar kijken slaperige reizigers verschrikt op.

Ik stel ze aan u voor: Fabian Beitsma, in het debat onze eerste spreker. Met zijn prachtige volzinnen en formele aanpak is hij de perfecte spreker om het onderwerp in te leiden en de eerste speldenprikken uit te delen; Niels van den Berg, de onomstreden nummer twee, denkt net zo snel als dat hij praat (en dat is geen misselijk tempo), een muur van argumenten; dan Matthijs Machielse: ieder debat weer is hij geschokt door zoveel naïviteit bij de opponent. Hij maakt gehakt van hun argumentatie; tenslotte Michelle van de Burg, venijnig neemt zij plaats voor het katheder. Ze doet een beroep op de jury: het voorstel van de opponenten deugt van geen kant. Als zij hun zin krijgen, lijkt de apocalyps aanstaande.

In het universiteitsgebouw in Leiden stijgen onze debaters boven zichzelf uit. Drie van de vier debatten worden gewonnen en uiteindelijk eindigt Wolfert Lyceum op de dertiende plaats (op een totaal van oorspronkelijk 105 teams). Daar moet op geklonken worden. De plaatselijke pizzeria vormt het toneel voor dit bacchanaal. Helaas laat het eten twee uur op zich wachten, alle overtuigingskracht ten spijt.

Kortom, een geweldige dag, waarbij de rol van onze reservesprekers niet onbesproken mag blijven. Daniël, Stijn en Joren leven intens mee en de rol van hun schouderklopjes en intelligente adviezen moet niet onderschat worden. Evenmin vergeten we het altruïsme van Jurylid Casper. De hele dag jureren, afgescheiden van je team, is voorwaar geen gemakkelijke opgave.

Mocht u denken dat aan het eind van deze dag alles gezegd is en onze debaters voldaan achterover leunen in hun treinstoeltjes, het tegendeel is waar. Zelfs op de terugweg worden de oren van ons hoofd gedebatteerd.

Kijk ook op:
https://www.wolfert.nl/lyceum/actueel/wolfert-lyceum-in-de-media/
http://www.schooldebatteren.nl/3927

Hieronder enkele foto’s, klik hier voor een volledige foto-impressie.

_MG_2729_MG_2756 _MG_2791 _MG_2703 _MG_2744_MG_2708