Winnaars landelijke 3i Award, 22/4/2015

Op woensdag 22 april 2015 zijn de landelijke 3i Awards (Instruct Informatica Inspiratieprijs) voor de beste informatica profielwerkstukken uitgereikt. De winnaars van de juryprijs VWO voor 2015 zijn onze leerlingen: Jos Feenstra en Joren Vrancken met hun Sodoku Plotter! VAN HARTE GEFELICITEERD! 

Talentvolle leerlingen worden met deze prijzen beloond voor het beste landelijke profielwerkstuk met een belangrijk informatica/ICT component. Het jury-oordeel luidde als volgt “De Sudoku plotter is een heel mooi product, waarbij zowel informatica als werktuigbouwkunde en natuurkunde terugkomen. Het profielwerkstuk vormt een grote leer en inspiratiebron voor toekomstige examenkandidaten.”

Joren en Jos bouwden een soort plotter die een Sudoku kan lezen, oplossen én invullen. Een Sudoku is een puzzel die miljoenen mensen bezig houdt. Het geheel omvat een zelf ontworpen en gebouwd systeem met daarin een Raspberry Pi met een camera, verwerkingsmodule voor het oplossingsalgoritme en besturing voor de plotter. Er zit ook een grote mechanische component in het geheel. Het resultaat is dat de Sudoku-oplossing netjes op papier komt te staan. De tweede prijs ging naar de ‘rooster app’ en de derde plaats werd door de ‘slimme hockeystick’ en de ‘sprayrobot’ gedeeld. Vanuit het hele land sturen docenten profielwerkstukken in, waarvan zij vinden dat deze mee kunnen dingen naar deze prestigieuze prijs. De leerlingen met een nominatie moeten vervolgens in een pitch van maximaal twee minuten hun inzending tonen en daarna op een stand hun inzending uitgebreid presenteren. Voor meer informatie en/of foto’s:

– persbericht website Instruct, klik hier.
– versneld filmpje op youtube, klik hier.
– persbericht website Maker Education Nederland, klik hier.

sudokoplotter IMG_0019 IMG_0020