Roma bellissima citta da visitare

De gymnasiasten en enkele leerlingen KCV uit 5V en 6V zijn vrijdag 12 t/m woensdag 17 februari op schoolreis geweest naar Rome. We waren voorbereid op zes dagen regen, want de weersvooruitzichten waren niet best, maar uiteindelijk viel het reuze mee. We hebben slechts twee halve dagen regen gehad en zelfs wat zonneschijn.

Na een vroeg vertrek per vliegtuig kwamen we aan in Rome, waar we een uitgebreide wandeling langs o.a. de Trevifontein, het Piazza Navona en de Spaanse trappen hebben gemaakt om de stad te verkennen. De volgende dag stond een bezoek aan de prachtig gelegen Galleria Borghese op het programma, alsmede enkele propagandistische bouwwerken uit de tijd van keizer Augustus en het Olympisch Stadion. ’s Avonds genoten we van een lezing door Andrea Vreede over het moderne Italië en een heerlijke pizza!

Op Valentijnsdag werden we door haar rondgeleid over het Capitool, Keizersfora, Forum Romanum, waar we Julius Caesar hebben ‘zien’ sterven. We sloten de dag af in de Capitolijnse musea. Maandag bezochten we de Santa Maria Maggiore, verschillende bouwwerken uit de klassieke oudheid langs de Tiber, maar ook E.U.R., de wijk ontworpen in opdracht van Mussolini, en ’s avonds de gezellige volkswijk Trastevere.

Dinsdag stond in het teken van het Vaticaan en de Sint Pieter. Omdat het een heilig jaar is, was de Heilige Deur geopend, een unieke belevenis! De laatste dag werd gevuld met alles waarvoor we tijd tekort hadden gehad, zoals het Colosseum en Pantheon. Tussendoor was er natuurlijk tijd voor het uitproberen van heerlijke  ijsjes bij gelateria’s, lekker eten, spelletjes spelen en gezelligheid!

De sfeer in de groep was uitstekend en ondanks het vele lopen (gemiddeld zo’n twintig km per dag!) werd er niet geklaagd en had iedereen het naar zijn zin. Het was een prachtige reis!

Liesbeth Schuren & Maarten van Gulik

Rome 8Rome 7Rome 4Rome 3Rome 2Rome 1Rome 6