Finaleplaats Unicef kinderrechten debattoernooi

We hebben een uitstekend debatjaar: eerder in het seizoen de eerste plaats op het Dalton debattoernooi, vandaag een finaleplaats op het UNICEF  kinderrechten debattoernooi in Arnhem. Een prestatie van formaat! Even de cijfers: 39 deelnemende scholen, 56 teams en 8 teams die doorgaan naar de finale, de Kleine Prinsjesdag. In de top acht vier gymnasia, drie normale scholen en een daltonschool.

We zijn in dit krachtenveld uiteindelijk achtste geworden. Ons team bestond uit Amber Plantfeber, Nienke Vroom, Jeska  van den Berg, Maarten Loomans en last but not least Matthijs Jansen. Wat ik ook schrijf over hun prestaties, ik zal altijd tekortschieten. Ik beperk me tot twee omschrijvingen die het doorslaggevende samenvatten: team spirit en kampfgeist. Een prachtig voorbeeld van het eerste is dat Amber voor het eerst het woord neemt, vrijwel meteen stilvalt en Nienke onmiddellijk de beurt oppakt. Amber voelt zich gesteund en kan zich herpakken en komt in diezelfde ronde nog twee, drie keer heel  zelfverzekerd terug. Wat een prachtig moment!

Een pakkend voorbeeld van de kampfgeist is het verlies van de tweede ronde en de reactie daarop. Dat we de tweede ronde verloren was op zijn minst een dwaling van de jury. Teleurstelling was groot,  maar in plaats van het koppie te laten hangen was de houding er een van revanche, van dit gaan we recht zetten. And so they did! Nu op naar de finale. Die heet de Kleine Prinsjesdag. Deze wordt gehouden de maandag voor Prinsjesdag in de Ridderzaal bij aanwezigheid van ministers en Kamerleden. We kijken er nu al naar uit! Fijn weekend allen. Dat van mij en een aantal anderen kan niet meer stuk. Ten slotte nog woorden van dank voor de vader van Matthijs (chauffeur), voor Max Verdegaal (supporter) en voor Abdel (assistentie). De foto’s staan komende week op het WLfotoalbum.

Maarten van Gulik
(docent geschiedenis en Latijn)

Het Wolfert Lyceum heeft een erg actieve debat-community; wij doen mee aan verschillende toernooien waaronder het Nederlands Kampioenschap. Wil je kennismaken met debatteren? Schrijf je dan in voor het VVV-uur!

unicefenjij-header-kleur(1)