Ondersteuningscoördinator
Ondersteuningscoördinator van Wolfert Dalton
De ondersteuningscoördinator
Mevrouw Dellevoet
ddv@wolfert.nl
Mevrouw Dellevoet is de ondersteuningscoördinator van het Wolfert Dalton. Leerlingen (en ouders) kunnen bij haar terecht als er problemen zijn op emotioneel, sociaal of een ander vlak. Zij zal na een gesprek en analyse van het probleem de leerling verder helpen. Soms is daar externe hulp bij nodig: bijvoorbeeld van de jeugdverpleegkundige of de begeleider Passend Onderwijs (BPO’er).
De ondersteuningscoördinator heeft regelmatig contact met de coördinatoren van de andere Wolfert-scholen en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Maar ook met de verschillende wijkteams in Rotterdam, Bureau Jeugdzorg, de leerplichtambtenaar, Koers VO. De leerplichtambtenaar is regelmatig op school voor preventieve gesprekken met leerlingen.
Meestal komt de ondersteuningscoördinator in actie na overleg met de mentor. Maar leerlingen (en ouders) kunnen ook zelf om een gesprek vragen.
Voor de leerlingen met dyslexie hanteert de school een dyslexieprotocol. De dyslexiecoach screent leerlingen op dyslexie. Dit doen wij aan de hand van het protocol Dyslexie Voortgezet Onderwijs (KPC groep).
Dorine Dellevoet is ook de aandachtsfunctionaris Kindermishandeling en huiselijk geweld van Wolfert Dalton. In voorkomende gevallen hanteert zij de meldcode en neemt zij contact op met Veilig Thuis.
Ook onze school is aangesloten bij SISA. SISA is een signaleringssysteem voor professionals in de regio Rotterdam. Professionals uit het ondersteuningsteam kunnen hier aangeven dat zij betrokken zijn bij een jongere. Zo kunnen ze met elkaar afstemmen hoe ze de best mogelijke begeleiding kunnen bieden. In SISA staat geen inhoud/dossier. Er wordt alleen bijgehouden of er meerdere professionals bij een kind of gezin zijn betrokken. Klik hier voor meer informatie.
Bekijk het ondersteuningsplan (of oudersamenvatting) van de Wolfert van Borselen scholengroep.
Interne contactpersoon
Intern contactpersoon
De contactpersoon is een medewerker van de school die het aanspreekpunt is bij een (mogelijke) klacht van een ouder en/of een leerling. Het doel van de contactpersoon is de klacht samen met de inbrenger(s) zo zorgvuldig en discreet mogelijk in kaart te brengen en daarbij de eventuele vervolgstappen te verhelderen. Het gesprek kan bijdragen aan een interne en vaak snellere oplossing.
Wolfert Dalton heeft één contactpersoon: Henk van Doren (hdo@wolfert.nl).
CJG
Centrum voor Jeugd en Gezin
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is dé plek waar je, als ouder en leerling, terecht kunt met vragen over gezondheid, opgroeien en verzorging. Als het nodig is, biedt het CJG ook advies en ondersteuning. Er werken jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, doktersassistenten, pedagogen en andere deskundigen samen om gezond en veilig opgroeien mogelijk te maken.
Aan iedere school is een jeugdverpleegkundige verbonden. Voor Wolfert Dalton is dit Janne van Engelen. Haar contactgegevens zijn :
Janne van Engelen
CJG Hillegersberg-Schiebroek
Hectorstraat 17 c
3054 PC Rotterdam
j.van.engelen@cjgrijnmond.nl
M: 06 – 43449124
T: 010 – 20 10000
In het tweede leerjaar wordt er een digitale gezondheidsvragenlijst afgenomen en kan er een gesprek plaatsvinden. Van tevoren worden ouders en leerlingen hierover ingelicht en kan men bezwaar maken.
Alles onder één dak
Naast de jeugdverpleegkundige werken er bij het CJG ook jeugdartsen, doktersassistenten, pedagogen en andere deskundigen om gezond en veilig opgroeien mogelijk te maken.
Ga voor meer informatie over het CJG of voor handige links naar cjgrotterdam.nl.
Dyslexie
Mevrouw Boeijenga is de dyslexiecoach van het Wolfert Dalton. Leerlingen met een dyslexieverklaring kunnen bij haar terecht voor advies en faciliteiten, zoals extra tijd of gebruik van spraaksoftware. Leerlingen die vermoeden dat ze dyslexie hebben, kunnen contact met haar opnemen voor een eventuele screening. Dit doet zij aan de hand van het protocol Dyslexie Voortgezet Onderwijs (KPC groep) en volgens het dyslexiebeleidsplan van de Wolfert van Borselen scholengroep.
Gedurende een aantal weken wordt het Daltonuur ‘Dyslexie’ georganiseerd waarin mevrouw Boeijenga brugklasleerlingen met dyslexie begeleidt volgens de methodiek ‘DyslexieSleutels’.
Meestal komt de dyslexiecoach in actie na overleg met de mentor. Maar leerlingen (en ouders) kunnen ook zelf om een gesprek vragen.
Mevrouw Boeijenga
jbo@wolfert.nl
Bekijk het Dyslexiebeleidsplan van de Wolfert van Borselen scholengroep
Pestprotocol
Pesten komt in allerlei geledingen van onze samenleving helaas nog maar al te vaak voor. Op Wolfert Dalton proberen we er alles aan te doen om dit te voorkomen. Langdurig pesten heeft vaak zeer schadelijke effecten. Ook het team van Wolfert Dalton is zich daarvan bewust.
Mocht het een keer gebeuren, bijvoorbeeld via social media, dan is het belangrijk dat de betrokkenen allen reflecteren op hun eigen handelen om zodoende een herhaling of verdere escalatie te voorkomen. Ouders worden in de meeste gevallen ook betrokken bij het bespreken van pestincidenten. Hoe we met pesten omgaan is te lezen in ons Pestprotocol. Deze vind je ook onder in de downloads.
Koers VO
Samenwerkingsverband Koers VO
Per augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs ingegaan. De bedoeling van passend onderwijs is dat er voor elke leerling een passende plek in het onderwijs is, zo dicht mogelijk bij huis. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er samenwerkingsverbanden passend voortgezet onderwijs opgezet. Dit zijn regionale netwerken van middelbare scholen waarin speciale en reguliere scholen samenwerken. Met elkaar zorgen zij ervoor dat er voor leerlingen een dekkend aanbod is van onderwijs en ondersteuning. Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband Koers VO (regio Rotterdam). De plannen en afspraken die een samenwerkingsverband maakt, worden vastgelegd in een ondersteuningsplan. Dit plan moet zijn afgestemd met de gemeenten in de regio en de ondersteuningsplanraad (opr). Iedere schoollocatie heeft een schoolondersteuningsprofiel waarin beschreven staat welke ondersteuning de school kan bieden. Bij ons samenwerkingsverband zijn deze te vinden op de website Koers VO Schoolprofielen: passend voortgezet onderwijs voor Rotterdam en omgeving.
Mocht u vragen hebben over passend onderwijs, dan kunt u deze natuurlijk altijd stellen aan de school. Mocht de school uw vraag op dat moment niet of niet naar tevredenheid kunnen beantwoorden, kunt u deze ook voorleggen aan het Ouder- en Jeugdsteunpunt van Koers VO. Op de website vindt u informatie over passend onderwijs en er is de mogelijkheid om contact te hebben.