Daltonscholen zijn allemaal verschillend. Ze zijn echter gelijk in de visie op hoe je kinderen helpt bij hun ontwikkeling tot verantwoordelijke burgers in een democratische samenleving. Daarin zijn de kernwaarden van de Nederlandse Daltonvereniging (NDV) belangrijk:
- verantwoordelijkheid
- zelfstandigheid
- samenwerking
- reflectie
- effectiviteit
- borging
Daltonscholen als Wolfert Dalton streven ernaar om al deze kernwaarden dagelijks in het onderwijs toe te passen. Daltononderwijs is herkenbaar, terwijl het met dezelfde leerstof als op andere scholen opleidt tot dezelfde diploma’s.
Zelfstandigheid
Het daltononderwijs leert kinderen om zelfstandig te denken en te handelen. Geleidelijk leren ze zelfstandig plannen en organiseren. Stap voor stap naar de volwassenheid. Soms twee stappen vooruit, soms een stapje terug, maar altijd gericht op vergroten van hun zelfstandigheid. Daarom Dalton!
Reflectie
Reflecteren op het eigen leerproces kan je helpen om effectiever te leren en om de leerstof beter te onthouden. Wat heb ik goed gedaan, wat kan anders? Hoe kan ik mijzelf verbeteren? Maar ook de mening van anderen is belangrijk. Daarom leren we de leerlingen ook om opbouwende kritiek te geven op andere leerlingen en om op goede wijze om te gaan met de feedback die ze op hun beurt krijgen van medeleerlingen en docenten. Reflecteren maakt leerlingen beter en sterker. Daarom Dalton!
Verantwoordelijkheid
Verantwoordelijkheid betekent in het daltononderwijs: kunnen omgaan met vrijheid. Uitgangspunt is het vertrouwen in de eigen kracht van ieder kind. Verantwoordelijkheid nemen voor het eigen leerproces en de dingen die je doet moet geleerd worden en leidt tot steeds meer zelfstandigheid. Daarom Dalton!
Effectiviteit
Leerlingen, docenten en de hele schoolorganisatie hebben voortdurend oog voor de effectiviteit van het onderwijs. Voortdurend toetsen we of we dat wat we hebben gedaan wellicht nog beter kunnen doen en waar nodig wordt onze manier van werken daarop aangepast.
Samenwerking
Om later als volwassene te kunnen deelnemen aan de samenleving moet je leren samenwerken. Ook met mensen die je niet zelf kiest. Daarom wordt op daltonscholen veel aandacht besteed aan samenwerken, soms zelfs door leerjaren en niveaus heen. Leerlingen leren te luisteren naar elkaar en respect te hebben voor elkaar. Binnen de veilige omgeving van de school kunnen kinderen experimenteren met de verschillende rollen die er in samenwerking zijn en ontdekken welke rol het beste bij hen past. Daarom Dalton!
Borging
Deze laatste kernwaarde is belangrijk, omdat we ervoor moeten zorgen dat onze sterke punten sterk blijven en dat de veranderingen waar we tevreden over zijn door het hele team gedragen worden. Duidelijke afspraken waarvan iedereen op de hoogte is. Daarom Dalton!
De praktijk
Wat merken de leerlingen hiervan in de dagelijkse schoolpraktijk?
- In de digitale daltonwijzers kunnen ze voor ieder vak zien welke stof in een bepaalde periode behandeld wordt en wat er wanneer getoetst wordt.
- Een aantal uren per week hebben de leerlingen een daltonuur. Hierin kiezen ze zelf bij welke docent en aan welk vak ze gaan werken. Leerlingen uit leerjaar 1 en 2 hebben vijf daltonuren en vanaf de derde klas hebben leerlingen er zes.
- In de daltonuren worden ook masterclasses aangeboden. Dat zijn verrijkende en verbredende projecten, die bedoeld zijn voor die leerlingen die extra uitdaging zoeken, op ieder niveau.
- Ook in de ‘gewone’ lesuren wordt op de daltonwijze gewerkt: korte instructie, waarna leerlingen zelfstandig of in groepjes aan het werk geen.
- Leerlingen zijn betrokken bij de school en krijgen de ruimte om allerlei initiatieven te ontplooien, zowel binnen als buiten de lessen.
- Kun je meer aan als leerling, maak dan gebruik van de mogelijkheid om extra vakken voor het examen te kiezen en/of om extra certificaten te behalen.