Leuk, je naam komt uit Grease (film uit 1978)… Ze lacht als ik dat zeg en legt uit dat haar ouders dit niet konden weten, want de film was toen nog niet uit. Heel toevallig heet haar broer Danny (ook hoofdpersoon uit diezelfde film).
Sandy Peters is geboren en getogen in Dordrecht en een echte Dordtenaar is een Schapenkop zegt ze (lees hier waar dit vandaan komt). Ik merk op dat ik Dordrecht alleen ken van de uitdrukking ‘hoe dichter bij Dordt hoe rotter het wordt.. ‘ en ze buigt dit direct om naar hoe groener, mooier en cultureler het wordt! Ze is duidelijk heel trots op deze oudste stad van Holland.
Ze bezoekt de middelbare school in Dordrecht. Helaas staat haar school (scholengemeenschap Noordendijk) er niet meer, maar haar vriendje uit 5 vwo is nog steeds haar ‘vriendje’, evenals de vriendinnen van toen waar ze nu nog steeds tweemaandelijks leuke dingen mee onderneemt. Haar gezin bestaat uit Dana (21 jaar) en Jack (18 jaar). Ze heeft echt een heel fijn sociaal leven, zoals ze het zelf omschrijft, doet graag bordspelletjes, zwemt, tennist, gaat hiken in de vakanties (o.a. Scandinavië, UK). Je herkent Sandy door haar jurken en vooral de jaren 50 stijl en wat ik wel heel komisch vind; dan draagt ze daaronder wandelschoenen – tijdens het hiken dus.
Trots vertelt ze dat ze al 25 jaar in het onderwijs werkt. In 4 vwo wilde ze al ‘iets met kinderen’, deed de PABO en ging werken in de bovenbouw van de basisschool. Pas toen ze met haar eigen kinderen open dagen ging bezoeken in het VO, ging er een andere wereld open. Ze deed een tweedegraads lerarenopleiding aan de Hogeschool Rotterdam en inmiddels werkt ze al zeven jaar als docent geschiedenis en de laatste jaren is ze daarnaast ook afdelingscoördinator op het Wolfert Lyceum. Sinds kort kan ze zich zelfs master geschiedenis noemen, ook haar eerstegraads heeft ze behaald. Jee, hoe hou jij jezelf in balans? Ten eerste vind ik mijn werk gewoon heel erg leuk, zowel het lesgeven als mijn werk als afdelingscoördinator. Daarnaast kan ik makkelijk schakelen tussen mijn werkzaamheden. De sfeer op school vindt ze super fijn. Wat is het verschil tussen een afdelingscoördinator en teamleider? Een teamleider houdt zich met name bezig met het team van collega’s, onderwijskundige ontwikkelingen en het beleid binnen de school. Een afdelingscoördinator richt zich op de leerlingen. Dat betekent onder andere dat ze in gesprek gaat met leerlingen over hun welbevinden, over leerstrategieën, of juist over hele praktische zaken. Ook heeft ze regelmatig overleg met de mentoren van 4 en 5 havo. Leerlingen kunnen altijd bij haar terecht om even te kletsen, dat vindt ze ook erg leuk. Advies aan haar jongere ik? “Relativeer, het hoeft niet perfect en ook niet meteen allemaal goed”.
door: Jackie van der Gaag