Op dinsdag 23 januari reisden zeven junior companies af naar Rotterdam om deel te nemen aan de pitch battles van stichting Jong Ondernemen. En met succes, want ze vielen flink in de prijzen!

Op het Wolfert Lyceum krijgt een groep eindexamenleerlingen elk jaar de kans om hun talenten te ontplooien en leren ze zich ontwikkelen tot échte ondernemers. Ze onderzoeken en ervaren – op een levensechte manier – welke mogelijkheden en kansen er zijn voor een eigen onderneming. In kleine groepjes wordt een eigen bedrijf gestart waarbinnen stapsgewijs kennis wordt gemaakt met alle aspecten uit het bedrijfsleven, zoals het vinden van aandeelhouders, het inzetten van de marketingmix, het opstellen van begrotingen en het samenwerken in teams. Binnen het lesprogramma speelt maatschappelijk verantwoord ondernemen een grote rol. Leerlingen worden gestimuleerd om na te denken over milieuvriendelijke producten en verpakkingsmaterialen. Ook nemen zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid door de samenwerking op te zoeken met diverse sociale werkplaatsen.

Aan de pitch battles namen 20 bedrijven van diverse scholen uit de omgeving deel. Elk bedrijf kreeg twee minuten de tijd om, zonder ondersteuning van bijvoorbeeld een presentatie, hun idee te pitchen aan een deskundige jury. Hartstikke spannend natuurlijk om te spreken voor een zaal vol onbekende mensen. De kwaliteit van de pitches was bijzonder hoog, zo vond ook de jury. Na elke pitch kregen de bedrijven feedback en hulpvolle tips. De ideeën die werden gepitcht waren zeer uiteenlopend: van sleutelhangers in de strijd tegen dementie tot een zelfbedacht kaartspel en van totebags gemaakt van oude jeans tot geurstokjes gemaakt van droogbloemen.

Na een middag gevuld met enthousiaste plannen had de jury de moeilijke taak om een top drie samen te stellen. Tot grote vreugde van de leerlingen en docenten uit Bergschenhoek gingen alle prijzen mee naar huis! De bedrijven Iets Fleurigs, Jeans Queens en Hysto vielen in de prijzen en wonnen een mooi geldbedrag, waarmee ze kunnen investeren in de verdere ontwikkeling van hun producten.

Op dinsdag 9 april hopen de junior companies van het Wolfert Lyceum in de landelijke finale van ‘Company van het jaar’ te staan.