Voor deze nieuwe rubriek ‘Hoe gaat het nu met…?’ bijten we de spits af met oud-leerling Duncan Starrenburg. Hij deed eindexamen havo in 2022 en gelukkig wilde hij graag komen vertellen hoe het met hem gaat. Duncan plakte aan zijn bezoek meteen een kleine trip down memory-lane: even een rondje door het gebouw waar hij zich vijf jaar lang heel erg thuis gevoeld heeft en waar de sfeer, ondanks de kleurrijke veranderingen, nog steeds hetzelfde voelt. “Je loopt ergens binnen en dan weet je het: het voelt goed of niet. Ik merkte direct dat het Wolfert Lyceum mijn school is.” Als ik met Duncan door de school loop, horen we aan alle kanten begroetingen van docenten die hem herkennen en hij maakt met iedereen een praatje, zoals hij tijdens zijn schooljaren op Wolfert Lyceum ook al deed.

Duncan vertelt dat het goed met hem gaat. De havo ging hem lekker af: door de motiverende houding en steun van zijn gedreven mentor Jasper van der Hoek, betrokken docenten en fijne vrienden heeft hij er de mooiste tijd van gemaakt. Dat is dan ook zijn tip aan de examenkandidaten: “Je maakt dit als het goed is maar één keer mee, dus maak er het mooiste van”. Duncan deed dat onder andere door heel veel plezier te halen uit de lessen drama en zijn mooiste herinnering aan het Wolfert is dan ook de dramavoorstelling.

En dan moet je op zoek naar een vervolgopleiding. Duncan zocht eerst in de richting van het theater, maar kwam er tijdens zijn werk bij zijn ouders achter dat het restaurant leven nog beter bij hem past. Ook blijkt de horeca niet eens zo verschillend van het theater: “Op beide plekken gaat het erom om mensen te entertainen, met mensen te lachen en ze een fijne avond te bezorgen. Daar geniet ik zo van.” De Hogere Hotelschool bleek financieel gezien geen optie, dus de aanmelding bij Zadkine voor de opleiding Manager Ondernemer Bar bleek een gouden oplossing.

Duncan vond de stap naar het mbo best even lastig. In het eerste jaar op het mbo merkte hij dat hij wat meer uitdaging nodig had, omdat een aantal dingen op de havo al wel voorbij was gekomen. Toch is zijn doorzettingsvermogen beloond: er blijkt echt genoeg uitdaging te zijn, door de nieuwe vakken als drankenkennis en Spaans, maar ook door hele leuke extraatjes: zo mocht Duncan voor een uitwisselingsproject naar Slovenië en binnenkort vertegenwoordigt hij zijn school tijdens het Youth Parlement van de AEHT, een vereniging zo’n 400 Europese hotel- en toerismescholen in Bologna, Italië. Duncan is op het Zadkine helemaal op zijn plek en kijkt met veel plezier terug op zijn tijd op het Wolfert Lyceum.

“Bijna elke dag heb ik nog profijt van het daltononderwijs en kan over mezelf zeggen dat ik zelfstandig ben. Ik merk dat ik op werk en studie snel kan inspringen als dat nodig is, ik pak mijn verantwoordelijkheden en ik durf initiatief te nemen. Ondanks dat ze ook al wel in mijn karakter zitten, kon ik deze vaardigheden ontwikkelen op het Wolfert Lyceum. Bij dezen doe ik de groeten aan al de docenten die hebben bijgedragen aan deze fijne jaren en mijn tip voor je studiekeuze: kies vooral wat je leuk en interessant vindt, juist als dat een niveau ‘lager’ is dan je diploma middelbare school.”