Kleine illusie armer, grote ervaring rijker. Natuurlijk kunnen een vakantie en een toetsweek een goede voorbereiding bemoeilijkt hebben of dat een keelontsteking bij een teamlid in de aanloop naar de finale niet echt bevorderlijk was voor een goed resultaat, of dat we elke keer de pech hadden bij de stellingen de kant te moeten verdedigen waarop we niet gehoopt hadden, maar dit alles zou alleen maar een rookgordijn zijn om te verhullen dat we in de finale van het NK-debatteren gewoon een maat(je) te klein waren. Een schande? Absoluut niet! Hebben onze debaters (Stefan H., Berrin I., Lisanne V. en Faith O.) er met de pet naar gegooid? Ook dat zeker niet! Lees hieronder het volledige verslag…

In de finale NK-debatteren 28-1-2023 in Nijmegen debatteerden de teams over de stellingen:
– Nederland moet fossiele grondstoffen uit onderdrukkende regimes boycotten
– Ouders moeten zakgeld jaarlijks aanpassen op basis van inflatie
– Het is beter als de opkomstplicht heringevoerd wordt
– Staken moet verboden zijn voor mensen met een cruciaal beroep (stelling finaledebat)
Uitslag en foto’s finale NK-debatteren 2023
Lees hier meer over NK Debatteren

Kleine illusie armer, grote ervaring rijker. Natuurlijk kunnen een vakantie en een toetsweek een goede voorbereiding bemoeilijkt hebben of dat een keelontsteking bij een teamlid in de aanloop naar de finale niet echt bevorderlijk was voor een goed resultaat, of dat we elke keer de pech hadden bij de stellingen de kant te moeten verdedigen waarop we niet gehoopt hadden, maar dit alles zou alleen maar een rookgordijn zijn om te verhullen dat we in de finale van het NK-debatteren gewoon een maat(je) te klein waren. Een schande? Absoluut niet! Hebben onze debaters (Stefan H., Berrin I., Lisanne V. en Faith O.) er met de pet naar gegooid? Ook dat zeker niet!

Wel gebiedt de eerlijkheid te schrijven, dat het team niet het niveau van de voorronde heeft behaald. We hebben de drie rondes verloren op argumentatie en presentatie. Een verzachtende omstandigheid daarbij is wel, dat we in die rondes het moesten opnemen tegen de uiteindelijke nummers twee (finalist dit jaar, kampioen vorig jaar), zes en dertien, niet de minste teams dus. Uiteindelijk is ons team geëindigd op de 21ste plaats in een deelnemersveld van 26 teams (let wel, de 26 beste debatteams van Nederland). De illusie die we armer zijn, is de gedachte dat we in deze Titanenstrijd goed kunnen meekomen.

Aanvankelijk zorgde het verlies voor bedrukte gezichten bij onze debaters en na het derde verlies overheerste zelfs het chagrijn. Het gevoel gefaald te hebben, voerde de boventoon. De finale zorgde echter voor een omslag. De twee teams in de finale, de stedelijke gymnasia van Utrecht en Arnhem, gaven een masterclass schooldebatteren. De hele collegezaal zat op het puntje van de stoel en elke spreker kreeg een oorverdovend applaus. Iedereen in de zaal, ook onze debaters, was zich bewust op dat moment getuige te zijn van een galavoorstelling. Deze beleving zorgde voor het besef bij onze debaters, dat zij niet gefaald hadden die dag, maar dat andere teams simpelweg beter zijn. De ervaring die zij rijker waren, zorgde voor berusting en een fijne reis terug: vier debaters en twee begeleiders (ook Luc v/d B. reisde mee terug) die aan het eind van de dag met tevredenheid terugkeken op een mooie finale NK-debatteren op de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Tenslotte een eervolle vermelding: Lisanne is in de lijst van individuele sprekers geëindigd op een gedeelde 33e plaats (totaal 116 deelnemers). Mooie prestatie!

Maarten van Gulik
Begeleider debatteam / docent geschiedenis