De Ghana reis is tot nu toe een groot succes. De eerste dag zijn we naar de tienermoeders gegaan, een project waar Wolfert Lyceum jaarlijks geld aan doneert. De tienermoeders worden als ze zwanger zijn, of als ze al een kind hebben, opgeleid tot een beroep zodat ze uiteindelijk zelfstandig worden en voor hun kind kunnen zorgen. We kregen na deze ontmoeting een rondleiding door het dorp en dit was heel bijzonder, omdat de meiden dezelfde leeftijd hebben als wij.

Na een aantal dagen met leuke activiteiten, gingen we naar een basisschool. We hebben hier in groepjes verschillende lessen gegeven, die we vooraf hadden voorbereid. De kinderen waren heel blij met onze komst en na een leuke ochtend hebben we de kinderen een rugzak gegeven van Trashy Bags (zie foto).

Een dag later mochten we meelopen op een middelbare school. We werden ingedeeld in de vier lesprogramma’s die ze volgen;

  • Business; hier liepen we mee met de vakken finance en management. Het was leuk om de verschillen te zien tussen onze school en daar, omdat we merkten dat de studenten heel erg opletten in de les, terwijl we bij ons op school veel meer samen bezig zijn.
  • Visual arts; hier kregen we les over de Ghanese cultuur en gingen we kleien. Het verschil tussen lokalen en spullen was heel anders dan in Nederland, we moesten bijvoorbeeld buiten kleien.
  • General arts; een combinatie van aardrijkskunde en economie. De lesstof die we behandelden bij economie, leek erg op wat we in Nederland behandelen bij aardrijkskunde. Bij aardrijkskunde hadden we het over het weer en moesten we de kinderen uitleggen wat sneeuw was!
  • Science; hier kregen we de vakken scheikunde en biologie. Bij scheikunde kregen we uitleg en daarna een opdracht om te maken. Het niveau leek op wat wij in de 3e en 4e krijgen. In de biologieles hadden we het over het hart, hier gingen we de onderdelen bespreken.

Later die middag gingen we naar Trashy Bags. In Ghana drinken mensen uit plastic zakjes en dit veroorzaakt veel vervuiling. Trashy Bags verzamelt de gebruikte zakjes en maakt er producten van. Het was zeer interessant om te zien hoe ze van een vierkant zakje een product maken, zoals een rugzak of een boodschappentas.

Groetjes, Fenne & Joris