‘Naar de finale’ is geen verwijzing naar het WK voetbal, maar naar ons debatteam! Vrijdag jl. heeft ons team meegedaan aan de eerste voorronde van het NK debatteren voor havo/vwo in Bilthoven. Ons team (Lisanne, Berrin, Stefan, Faith en Britt) heeft het meer dan goed gedaan: in een deelnemersveld van 33 teams zijn onze debaters vijfde geworden. Dit is de hoogste positie die we ooit gehaald hebben in een voorronde. De eerste tien teams kwalificeerden zich voor de finale die in januari gehouden wordt. Dit aantal wordt aangevuld met de tien beste teams van de tweede en van de derde voorronde.  

Het is de vierde keer dat een debatteam van onze school de finale haalt. In één van die finales eindigden we in de top tien. Als schijn niet bedriegt, is er een grote kans dat dit weer gaat lukken. Het team is overladen met complimenten. In één van de rondes was de oprichter van het Nederlands Debat Instituut, Roderik van Grieken, jurylid. Na afloop complimenteerde hij het team en met name met de argumentatielijn die was opgezet door de eerste spreker (Lisanne): “uit het boekje en bruikbaar als lesmateriaal voor trainingen”. 

Uiteraard is het een teamprestatie, maar alle sprekers worden ook individueel beoordeeld. Op de lijst van de individuele sprekers, bestaande uit 120 leerlingen die alle drie de debatrondes hebben meegedaan, prijken onze debaters op de 9de (Lisanne), 38ste (Berrin), 41ste (Faith) en 53ste (Stefan) plaats. Ook dit zijn prestaties, naast de teamprestatie, om trots op te zijn. 

Britt heeft niet meegedaan aan de debatten zelf, maar heeft het team bijgestaan door de debatten samen de meneer Van Gulik te analyseren, door tips en tops te geven en door te helpen met het bedenken van de argumenten bij de improvisatie stelling. Al dat werk heeft ze kundig en enthousiast gedaan. Ze was een ware steun voor het team! Ten slotte een woord van dank aan oud-leerling en -debater Luc. Zijn helpende hand in de voorbereidingen is zeer welkom geweest en heeft zeker een bijdrage geleverd aan het behaalde succes. We mogen trots zijn op onze debaters en hun begeleiding. Het team heeft een prachtig visitekaartje afgegeven.