Debatteam Wolfert Dalton winnaar van het daltondebattoernooi

Vorig jaar zaten we er met een heel sterk team al dichtbij: we haalden toen met overtuiging de finale en verloren die nipt van Dalton Barendrecht, en lang niet iedereen was het toen eens met de jury-uitslag. Als gevolg van die uitslag vond het Daltondebattoernooi dit jaar plaats in Barendrecht en met een voor ruim de helft vernieuwd team gingen we op pad, waarbij oud-leerling Anouk meeging om te jureren (maar ze mocht dat natuurlijk niet bij onze wedstrijden doen).

Over de loting voor de poule-indeling klaagden onze leerlingen niet, maar meteen na de eerste ronde werd duidelijk dat het een jurysport blijft; we verloren en waren het niet op alle punten met de uitslag eens. Maar de tweede ronde wonnen we wel net, en omdat we de laatste poulewedstrijd overtuigend wonnen, stonden we ineens in de finale.

De tegenstander daarin was Dalton Den Haag, die in de andere poule alle wedstrijden gewonnen had. De stelling was: Jongeren die drugs gebruiken, zijn asociaal bezig. Voor beide ploegen was een finale in de aula met publiek erbij toch even wennen, want het werd niet zo’n sprankelend debat als we in de poulewedstrijden hadden gezien. Maar op teamwork, onderzoeksgegevens en feitenkennis, persoonlijke voorbeelden en humor sleepten we enkele cruciale punten binnen, waardoor we dan eindelijk onze naam ook bijgeschreven zien worden op de wisseltrofee.
Dank aan Freek, Jaro, Tjeu, Maartje, Taco, Maarten, Julia, Ruben, Rivka, Florine!


De gymnasiumavond was weer een feestje!

De gymnasiumavond was weer een feestje!
Op dinsdag 26-11-2019 kwamen we met hulp van 6V erachter dat liefde een bolletje is, aldus Plato.
We ontdekten dat Dido en Aeneas ondanks het tragische einde van hun relatie echt van elkaar hielden middels een schitterend toneelstuk gespeeld door 2HV.
En we bewonderden samen met 3V kunst geïnspireerd door de klassieke verhalen. Deze avond over de liefde eindigde met een spetterende quiz gemaakt door 1HV.

Bericht aus Berlin (4)

Laatste dag Berlijn, regen. Jammer, dan maar gewoon de regenjas aan, we er hebben heel kleurrijk uitgezien. Met de S1 naar Herdenkingsmuur Bernauer Straße, een echt visueel begrip van de impact van de Berlijnse muur, via de Eastside galerie naar de Kurfürstendamm. Daarna volgde de vrije middag. Iedereen mocht die vrij invullen, maar opvallend was dat er flink gevulde tassen terug kwamen. We hebben veel nieuwe mutsen gezien, koelkastmagneten, badeendjes en heel veel nieuwe kleren. Daarna hebben we gezellig met elkaar gegeten op de Hackescher Markt.  Morgenochtend naar huis.

Early birds (bericht uit Brexitland 4)

De dag begon vroeg, maar uiteindelijk stond iedereen om half negen bepakt en bezakt bij de bus. Een verdwenen paspoort werd onder bezielende en rustgevende leiding van meneer Lewis terug gevonden.

Op weg naar Abbotsford House kon nog even worden bijgeslapen, maar iedereen schrok wakker toen wij terloops lieten vallen dat de school deze week aan het experimenteren is met nieuwe schooltijden, dat het experiment aan blijkt te slaan en dat de nieuwe schooltijden na de herfstvakantie ingaan. Lars checkte en inderdaad: daar stond het in Magister. Maandag 7.15 uur natuurkunde van meneer Huisman.

Vol ongeloof staarde iedereen naar Magister: 7.15 uur natuurkunde van meneer Huisman.
We zijn benieuwd of er maandag 28 oktober om 7.15 uur leerlingen voor de deur van de school staan.

Greetings from England (CET – 1)

Groeten uit Griekenland (4)

Het laatste verslagje en de laatste foto’s uit Griekenland! Vannacht is iedereen weer veilig thuis gekomen. Gisteren zijn we via het Korinthiëkanaal (indrukwekkend diep) naar het heiligdom van Hera in Perachora gereden. Een archeologische plek in een prachtige baai, een prachtige afsluiting van deze heerlijke reis.
Na de landing volgde nog een rondje Randstad met de nachttrein voordat we weer in Rotterdam arriveerden.

Boijmans in de klas, Scapino in de gymzaal

Hoewel het museumgebouw van Boijmans grootschalig wordt gerenoveerd en vernieuwd, houdt het museum de collectie graag zichtbaar, bekend en levendig onder scholieren. Boijmans gaat daarom naar de scholen toe in plaats van andersom. Op 9 en 10 oktober bracht Boijmans een bezoek aan Wolfert Dalton, waar de leerlingen van 4 havo en 5 vwo werden getrakteerd op een introductie in de conceptuele kunst. Tegelijkertijd waren medewerkers van het Scapino Ballet op school om in de gymzaal met leerlingen te werken aan een door hen zelf gemaakte choreografie ter voorbereiding op een bezoek aan Cathedral van de Spaanse choreograaf Marcos Morau.

Een verslag van het bezoek van Boijmans dat in de NRC stond, is HIER te lezen en meer over de voorstelling Cathedral van het Scapino is HIER te lezen.

Globaland (themaweek voor brugklassers, 2)

Bij het project Globaland ontdekken de leerlingen via een spannend simulatiespel waarom het belangrijk is om samen met andere mensen te werken aan de maatschappij, hoe de maatschappij in elkaar zit en wat je als jongere zelf kunt doen. in vijf spelrondes besturen leerlingen in groepjes een land in een virtuele wereld die GLOBALAND heet.

Post uit Portugal (2)

Opnieuw een topdag in Lissabon met o.a. een bezoekje aan het Oceanário de Lisboa (het grote zee-aquarium) en natuurlijk de klim door de middeleeuwse wijk naar het beroemde Castelo de São Jorge, de burcht die boven de stad uittorent. Niet alleen het weer was zonnig, dat gold ook voor de deelnemers!

Ouder thema-avond

Ouder thema-avond “Log in” – maandag 4 november
Hoe praat ik met mijn kind over sociale media?
Op maandag 4 november organiseert de ouderraad van Wolfert Dalton weer een ouder
thema-avond. Dit keer is het onderwerp het telefoon- en internetgebruik van tieners.
Om heldere afspraken te maken over het telefoon- of internetgebruik van je puberende kind,
is het goed om als ouder te weten wat er allemaal speelt. Dat kan lastig zijn, omdat jongeren
niet altijd zin hebben om deze wereld met hun ouders te delen. Om daar met elkaar over in
gesprek te gaan heeft de ouderraad Theatergroep PlayBack uitgenodigd met hun interactieve
theaterprogramma Log in over het online leven van de jongere van nu.

 

Bekijk de trailer van de Playback ouderavonden.
Zet het in je agenda: de interactieve avond Log In op maandag 4 november 2019, aanvang
19:30 uur (tot uiterlijk 21:30 uur) op Wolfert Dalton.
Kijk voor meer informatie op www.tgplayback.nl/login.
Deelname is kosteloos en staat open voor alle ouders van leerlingen op Wolfert Dalton. In het
kader van de planning van de avond vragen wij u zich van te voren op te geven. Dat kan
bijvoorbeeld door een e-mail te sturen aan ouderraadwd@wolfert.nl, meld u aan via
Facebook of vul dit formulier in:

Ouderthema avond 4 november 2019


Tot maandag 4 november!