Maak de wijk schoon

Leerlingen van het Wolfert Dalton hebben samen met de gebiedscommissie, de bewonersorganisatie en de Albert Heijn de wijk schoongemaakt. Veel plastic, verloren papiertjes en pakjes drinken werden in de afvalbak gestopt. De leerlingen van Wolfert Dalton geven dus om de omgeving.

 

Kraak de kluis

Onder leiding van de Capo’s van 2H en 2V hebben de leerlingen hun universalis project afgerond.
Gedurende 4 lesuren moesten ze opdrachten uitvoeren die hen de uitvoering mogelijk maakte om de Wolfert kluis te beroven van €16.000.000 (en er mee weg te komen).

 

De enthousiaste aspirant kluisrovers moesten meten en berekeningen maken om de bewaking te omzeilen, de kluiscode te kraken, de grootte en het gewicht van de buit te bepalen. Ze moesten nadenken over het vervoer hiervan en tenslotte rennen met de buit in een race tegen . de klok.
Mocht u de komende tijd een aantal kinderen missen, dan zijn zij waarschijnlijk op de Bahama’s.

Debatstrijd tussen basisscholen

Zoals de laatste jaren gebruikelijk, gaven ook dit jaar weer leerlingen van ons debatteam debatlessen aan enkele basisscholen. Om het helemaal spannend te maken, wilden die scholen dan ook wel een echte wedstrijd tegen elkaar debatteren. Dat gebeurde op maandag 15 april op het Wolfert Dalton.
Leerlingen van de Emmaschool en Park16Hoven gingen in debat met elkaar over de stellingen ‘Iedereen moet vegetariër worden’ en ‘Onder 16 jaar mag je niet meedoen aan talentenshows’. Het waren spectaculaire debatten, waarin goed teamwork te zien was, waarin leerlingen allerlei feitenkennis paraat hadden, en waarin ze lieten zien dat ze in enkele lessen ook al diverse debattrucs hadden geleerd. De jury had het dan ook erg moeilijk en had het liefst twee winnaars uitgeroepen, maar dat is tegen de regels. Uiteindelijk werd op details besloten om Park16Hoven tot winnaar uit te roepen.
Hanna, Elike, Taco, Lucas en Toon bedankt voor de lesjes en de hulp bij de wedstrijd!

Wethouder Kasmi bezoekt Wolfert Dalton

Afgelopen 4 april heeft wethouder S. Kasmi het Wolfert Dalton bezocht. Hier ging hij in gesprek met docenten en leerlingen. Daarnaast heeft hij een wandeling door het gebouw gemaakt samen met de directeur D. Wuisman. Wat leuk is om te weten is dat dhr. S. Kasmi zelf zijn opleiding heeft gevolgd bij Wolfert van Borselen, onze scholengroep die dit jaar 50 jaar bestaat.

Ouderthema-avond 16 april 2019 – door de ouderraad

Ex-Leerling Noah Bos in Jury van IFFR

Noah Bos, ex-leerling van Wolfert Dalton, heeft dit jaar plaatsgenomen in de jongerenjury van het IFFR. We zijn trots dat leerlingen van het Wolfert Dalton ook na de schoolcarière de verantwoordelijkheid nemen. Wil jij ook naar het IFFR? Dat kan! Klik op de link hier. 

Als je de code IFFRYOUNGNETWORK gebruikt krijg je vijf euro korting en een gratis drankje.

Do you already miss IFFR? We have good news for you: IFFR Young Network will screen the winning film of the IFFR Youth Jury Award 2019: Lazzaro Felice. This mesmerising Italian film which won the Best Screenplay at the Cannes Film Festival will be screened with English subtitles. After this special screening we will the IFFR Youth Jury will host a panel to discuss the various themes that make the film so special, and why it deserved to win the Youth Jury Award 2019. After the film and discussion, you can head to the bar to collect your free drink of choice and socialize with other IYN members and fellow film enthusiasts!

Stel je verkiesbaar voor de Medezeggenschapsraad

De medezeggenschapsraad (MR) van de Wolfert van Borselen scholengroep zoekt personeels- en leerlingvertegenwoordigers. Wil je meedenken over het schoolbeleid? Stel je dan kandidaat voor de verkiezingen.
Tussen 22 mei en 11 juni a.s. vinden de verkiezingen plaats voor de medezeggenschapsraad. We roepen je graag op om je verkiesbaar te stellen als MR-kandidaat! Dat kan vanaf nu tot en met 26 april.

De Wolfert van Borselen Scholengroep heeft één medezeggenschapsraad die alle zes locaties vertegenwoordigt. Ze bestaat uit acht personeelsleden: vier ouders en vier leerlingen. We denken positief kritisch mee met de centrale directie over het schoolbeleid van de scholengroep en van individuele locaties. In veel zaken heeft de MR een adviserende bevoegdheid in een aantal gevallen het recht op instemming. Dat wil zeggen dat de school bepaalde zaken alleen kan invoeren als de MR een akkoord heeft gegeven. Daarmee kan de MR een doorslaggevende invloed uitoefenen op de gang van zaken op school. Het gaat over onderwerpen als het leerlingenstatuut, de bevorderingsnormen, de schoolgids, de ouderbijdrage, het formatieplan of de vakantieregeling.

Bij deze komende verkiezingen is er plek voor één nieuwe leerling, twee nieuwe personeelsleden en vier nieuwe ouders.

Vragen of interesse? We zijn bereikbaar via mrsecretariswvb@wolfert.nl .

Op de Wolfert-website staat meer over de MR: https://www.wolfert.nl/schoolinfo/medezeggenschapsraad

 

 

Jeugdtheaterfestival 2019 – Wolfert Dalton in de prijzen.

Er is altijd wel een snitch”
Terwijl de leerlingen van het Wolfert Dalton aan het blokken waren voor toetsen en tentamens, vond in dezelfde week het jaarlijkse EAF-festival in het Hofpleintheater plaats. ‘Steden schuilen niet wanneer het regent‘ was het thema van dit jaar en negen scholen hebben zich aan de hand van deze dichtregel laten inspireren. En met succes! Want wat een prachtige voorstellingen zijn er weer gemaakt en wat hebben we weer kunnen genieten van grappige, gedurfde, ontroerende momenten op het toneel.
Het Wolfert Dalton speelde op de laatste dag van het festival. Met het stuk ‘Omdat het MOED’, gebaseerd op Moeder Courage en haar kinderen van Brecht, wist het de zaal te laten lachen, te laten huiveren en in verwarring achter te laten. De jury prijsde de gekozen vorm en vond de personages sterk neergezet. Nassim Ajdid maakte grote indruk met zijn ‘lugubere darmmoment’ en hij kreeg hiervoor zelfs een nominatie voor ‘beste spelmoment’. Het improvisatiestuk van Kauthar Haroucha, waarbij ze een toeschouwer dwong tot verklikken en hem vervolgens ‘een snitch’ noemde, bracht het publiek op het puntje van zijn stoel. Haar optreden werd bekroond met de speciale juryprijs voor ‘meest bijgebleven spelmoment van de week’.
De felbegeerde Van der Hilst Wisseltrofee, de prijs voor de beste voorstelling, ging helaas aan onze neus voorbij. Deze is gewonnen door het Stedelijk Gymnasium Schiedam. Van harte gefeliciteerd!

Wolfert Dalton in het Hofplein

Wolfert Dalton zal dit jaar weer schitteren op het theaterfestival in het Hofpleintheater!
Op vrijdagavond 22 maart zullen tien leerlingen van onze school de voorstelling ‘Omdat het MOED’ opvoeren. 
Kaartjes kosten 8,50 per stuk en zijn elke pauze te koop in de aula.

Gloedvolle debatten, gepassioneerde leerlingen, maar geen finale

Op Wolfert Dalton stellen we ons ten doel om leerlingen op te leiden tot fearless human beings. We hopen dat de leerlingen die met een diploma onze school verlaten onbevreesd in het leven staan, zelfvertrouwen hebben, creatief, initiatiefrijk, eerlijk en sociaal zijn en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Aan die jongeren kunnen we onze toekomst toevertrouwen, met die jongeren willen we samenwerken en met die jongeren kunnen we bouwen aan een duurzame, vredige en eerlijke wereld.
Wij hebben het volste vertrouwen in onze debaters maar … zien we al die kwaliteiten ook terug in de debatten die ze voeren? Ten dele wel. Onze debaters zijn onbevreesd, creatief en sociaal; ze helpen en coachen elkaar; en ze nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar zijn ze eerlijk? Daar hadden we onze twijfels over. We leggen het uit.
Een van de punten waarop de debaters worden beoordeeld, is “geloofwaardig gebruik van persoonlijke argumenten en voorbeelden”. Wat hoorden we vandaag? De een had ineens een moeder die in een tochtige flat leeft van een bijstandsuitkering, de ander woonde plots in Bergschenhoek, weer een ander was ‘kuch-kuch” op veertienjarige leeftijd begonnen met roken en de vierde had sympathie met de drie leerlingen die vanwege toelatingsexamens voor de TU Delft dit debat lieten gaan omdat ze alle druk niet aankonden. De werkelijkheid is als volgt: haar woning is niet in verval en ze leeft niet van een uitkering, zijn huis is om de hoek, hij heeft een hekel aan roken en de vierde leerling heeft dit weekend zelf een toelatingsexamen voor de universiteit.
Het was niet allemaal helemaal waar, maar wel effectief! In een debat kan het en des te meer omdat wij er het volste vertrouwen in hebben dat deze leerlingen het beste voor hebben met de wereld, elkaar en zichzelf.
Dana, Anouk, Jaro, Joris, Toon, Lucas, Freek, Tjeu, Taco, Fem, Florine en Nena en alle andere debaters die hebben geholpen bij de voorbereiding: dank jullie wel!
Angelique Sterks
Henk van Doren