Krimp
In de tweede helft van de jaren zeventig begint het leerlingenaantal terug te lopen. Deze daling wordt in de periode van 1984 tot 1992 tot staan gebracht onder de bezielende leiding van de nieuwe rector Joop Pol, maar de school moet wel afstand doen van de twee dependances en de noodlokalen. Na het vertrek van rector Pol breekt in de jaren negentig een periode aan van snel wisselende rectoraten en een verdere daling van het leerlingaantal. Een van de oorzaken daarvan is de vestiging van een dependance in Bleiswijk van de christelijke scholengemeenschap Melanchton, die aantrekkelijk blijkt te zijn voor leerlingen uit de 3B-hoek (Berkel & Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk), van oudsher een voedingsgebied van het Caland.
Nieuwe initiatieven
Het is daarom tijd voor nieuwe initiatieven. De scholengemeenschap Caland wordt omgedoopt tot het Caland Lyceum en er gaat gewerkt worden aan een eigen profiel. Nadat aanvankelijk gekozen werd voor een ict-profiel (wat in 1999 zelfs uitmondde in de toekenning van de titel ict-school van het jaar), wordt al snel duidelijk dat het erg duur gaat worden om op dit punt de beste van Nederland te blijven. Daarom formuleert de directie een vijftal speerpunten, waarvan daltononderwijs het voornaamste is. Dat gaat mooi samen met de landelijke invoering van de Tweede Fase en het Studiehuis.
Start Wolfert Dalton
Als in 2002 het leerlingaantal is gezakt tot 340 leerlingen en de school als gevolg daarvan in zwaar weer is geraakt, grijpt het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam in, bang als het is dat het zonder het Caland niet kan voldoen aan zijn wettelijke verplichting het openbaar onderwijs overal goed bereikbaar te houden. De Wolfert is bereid om in te springen en de overname is een feit. Vanaf 2003 zal het Caland Lyceum een vestiging van de Wolfert van Borselen scholengroep zijn onder de naam Wolfert Dalton.
Imagoherstel en groei
Bart Kestens krijgt al in 2002 de opdracht om als interim-rector in één jaar de fusie van het Caland met de Wolfert tot stand te brengen. Hij wordt niet met open armen ontvangen, aangezien hij de zoveelste rector is in de afgelopen tien jaar. Maar als de fusie afgerond is, wordt hij met instemming van het personeel locatiedirecteur, een functie die hij tot 2009 bekleedt. Zijn belangrijkste taak is het herstellen van het imago van de school. Tevens begeleidt hij de laatste fase van de omvorming tot daltonschool.
In korte tijd stijgt de leerlingenpopulatie tot boven de 600 leerlingen, groeit de kwaliteit gestaag en verbetert het imago sterk. Er wordt zelfs een dependance gestart in Bergschenhoek, die uiteindelijk in 2008 onder de naam Wolfert Lyceum als zelfstandige locatie verder gaat.
Burgerschap en maatschappelijke verbondenheid
Ook daarna blijft de school aan de weg timmeren. Evenals de leerlingen moeten de docenten zich de kernwaarden van het daltononderwijs eigen maken: verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, samenwerken en reflectie.
Behalve op die waarden zet de school in het kader van de internationalisering van de samenleving ook in op versterking van het talenonderwijs en in het verlengde daarvan een internationaal reisprogramma.
De school is nu een oefenplaats voor actief burgerschap en maatschappelijke verbondenheid.
1957 - 1970
Willem Jager
1970 - 1983
Wim Rehorst
1970 - 1983
1983 - 1991
Joop Pol
1991 - 1992
Wim de Winter
(waarnemend)1991 - 1992
1992 - 1994
Miriam Scha
1994 - 1997
Gert Rotmans
1994 - 1997
1997
Luuk Lubeek (a.i.)
1997 - 1999
Louis Steeman (a.i.)
1997 - 1999
1999 - 2002
Marlies Beertema
2002 - 2009
Bart Kestens
2002 - 2009
2009 - 2016
Jeroen Croes
2016
Peter Wind
(waarnemend)2016
2016 - 2019
Daniëlle Wuisman
2019
Paul Scharff (a.i.)
i.s.m. Co Huisman2019
2020
Marcel vn Loo (a.i.)
i.s.m. Co Huisman2020 - heden
Marijn van den Dool
2020 - heden
Open, transparante architectuur
Het gebouw aan de Argonautenweg heeft in de loop der jaren diverse aanpassingen ondergaan. Het is ontworpen als een open en transparant gebouw en de leerlingen uit de jaren ’50 en ’60 weten nog wel dat de balustrade in de aula van smeedijzer was en dat er nog geen trappenhuizen waren in de aula, die er later vanwege de brandveiligheid wel zijn gekomen. De gang die de paviljoens verbindt, is ook nog echt een lange gang, zonder branddeuren. Alles ademt openheid. Het vele glas in alle lokalen, ook aan de gangkant, maakt het paviljoengedeelte van de school heel transparant. Tot in de jaren ‘80 kunnen leerlingen vanuit paviljoen A dwars door paviljoen B en C heen zo in paviljoen D kijken.
Jaren ’90: grondige renovatie
De benedenverdieping van het hoofdgebouw is in de jaren ’90 grondig verbouwd, waarbij de oude entree verplaatst is naar een ‘uitstulping’ aan de zijkant van het gebouw. Veel van de kunstwerken in en om de school zijn in de loop der jaren helaas beschadigd of verdwenen. De fietsenkelder is al lang geen fietsenkelder meer, en heeft achtereenvolgens dienst gedaan als boekenopslag, feestkelder en oefenruimte voor muzikaal talent, tot de eindbestemming van opslagkelder wordt bereikt.
Jaren ’00: besluit tot nieuwbouw
Helaas voldoet het gebouw niet meer aan de eisen van de moderne tijd. Het begint bouwvallige trekken te vertonen en is duur in onderhoud. Maar toch…. iedereen houdt van het gebouw. Vanuit elk lokaal zie je bomen en de eenden in de sloot, en welke school heeft zo’n mooi podium in zo’n mooie aula? Maar ondanks die sentimenten is het toch wel duidelijk dat de enige betaalbare oplossing niet renovatie is, maar nieuwbouw.
Er komt een plan voor een compact schoolgebouw, zodat de school qua energiekosten van duurste schoolgebouw van Rotterdam transformeert naar goedkoopste en door die compacte nieuwbouw met inpandige fietsenstalling en gymzalen ontstaat er op het terrein ook ruimte om achter Wolfert Dalton een pand voor mytylschool De Brug te bouwen.
Tijdens de periode van sloop en bouw kunnen leerlingen en personeel terecht in noodlokalen die achter het huidige gebouw worden gebouwd. Het hoofdgebouw en de paviljoens A en B blijven in gebruik tot het nieuwe gebouw er staat, en worden tijdelijk aangevuld met noodlokalen achter het hoofdgebouw, zodat op de plek van de paviljoens C en D en de gymzalen het nieuwe gebouw kan verrijzen. Gymlessen worden gedurende die tijd gegeven in een opblaashal op het sportcomplex van HCR.
Eind oktober 2023 wordt de nieuwbouw in gebruik genomen, ook al is nog niet alles 100% volgens plan ingericht en afgewerkt. Maar iedereen is blij om eindelijk eens in een prettige temperatuur les te krijgen en om geen plassen water in de gangen te hoeven ontwijken na een fikse regenbui. Eind augustus zal het gebouw officieel geopend worden. Inmiddels wordt achter de school hard gewerkt aan de nieuwbouw van mytylschool De Brug, die in 2025 in gebruik genomen zal worden.
Bron: Voor bovenstaande tekst is o.a. gebruik gemaakt van teksten uit het jubileumboek onder eindredactie van Arthur Roza en Henk May.