Voor het project Open venster gaat TR Educatie de samenwerking aan met het onderwijs in de Provenierswijk in Rotterdam Noord. De wijk aan de achterkant van Centraal Station waar veel verschillende culturen, ondernemers, kunstenaars en scholen bij elkaar komen. Leerlingen van de Montessori Mavo, het Wolfert College & ISK, Mavo Centraal en ook groep 7 en 8 van basisschool De Provenier doen mee.
Deze scholen en Theater Rotterdam gaan op zoek naar wat hen gemeenschappelijk drijft en hoe ze elkaar kunnen versterken. Dat doen ze door de vele nog ongehoorde verhalen uit de wijk met de leerlingen op te halen. Zo verbinden ze de stille helden van de wijk met de toekomstige helden van Rotterdam. Dit resulteert uiteindelijk in een openbare expositie vanaf 11 december op locatie in de Provenierswijk.
Het project Open venster
De kick-off vond eind oktober plaats bij de voorstelling Shake Shake Shake in TR Schouwburg. In de weken daarna zijn de leerlingen in groepen de wijk in gegaan voor een wandeling, mede ontwikkeld door een socioloog met begeleiders vanuit Theater Rotterdam. Met de haakjes die zij hebben gekregen tijdens deze wandeling gaan de leerlingen nu in zelf de wijk in om verhalen op te halen. In open ateliers van en bij lokale kunstenaars werken ze aan het verbeelden van de verhalen in één van de gekozen disciplines: theater, beeldend, taal of muziek. De leerlingen maken uiteindelijk hun eigen ‘verhalen’ expositie in vensters in de wijk die op 11 december feestelijk geopend wordt in MONO en t/m zaterdag 14 december gratis te bezoeken is.
Marlou Stolk (hoofd TR educatie): “Met het programma openen we letterlijk en figuurlijk een nieuw venster voor leerlingen, docenten, buurtbewoners, ondernemers, kunstenaars in de buurt en Theater Rotterdam. Zij zullen elkaar steeds weer ontmoeten en in gesprek blijven. Er ontstaat meer begrip voor elkaar en bewustzijn van de omgeving en dat niet alleen binnen de schoolmuren.”
Marije van Doeland (Wolfert College) “Het is belangrijk voor al onze leerlingen dat zij de verbinding maken met de omgeving waarin zij zich bewegen. Ook voor onze ISK leerlingen, die zich nog nieuw wortelen in deze stad, is het belangrijk zodat ze zich thuis kunnen gaan voelen.”
Open venster wordt mede mogelijk gemaakt door KunstKabel van het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam.