Wolfert College vindt het belangrijk dat leerlingen ook op school op een laagdrempelige en vertrouwelijke manier hun verhaal kwijt kunnen. Als er problemen zijn die bijvoorbeeld je concentratievermogen of je schoolprestaties beïnvloeden, is het verstandig om je verhaal te delen.
Uiteraard hopen we dat je dat eerst bij je ouders en/of vrienden doet. Maar als dat niet gaat, kun je ook terecht bij de personeelsleden van het Wolfert College. Er zijn namelijk veel mensen binnen de school die je verder willen helpen.
Meer informatie kunnen jij en jouw ouders ook lezen in het ondersteuningsplan 2022-2026.
Zie ook de compacte ouderfolder.
Ondersteuningscoördinatoren
Wolfert College heeft een ondersteuningscoördinator die je kan helpen als je met persoonlijke problemen zit of als je je bijvoorbeeld zorgen maakt over een medeleerling.
Uiteraard kunnen ook je ouders contact opnemen met de ondersteuningscoördinator.
De ondersteuningscoördinator is:
mevrouw N. Jonker
E: njn@wolfert.nl
Werkdagen: ma – di – do – vr
Daarnaast zijn binnen het ondersteuningsteam ook de volgende personeelsleden werkzaam:
- mevrouw S. Livramento – school maatschappelijk werker
sli@wolfert.nl
Werkdagen: ma – do - meneer E. Soonius – school maatschappelijk werker
exeso@wolfert.nl
Werkdag: vr - mevrouw M. Geefshuijsen – dyslexiecoach
mgf@wolfert.nl
Werkdag: wo - mevrouw T. van Melick – begeleider passend onderwijs
tml@wolfert.nl
Werkdagen: di – do - Mevrouw V. Vergunst – bovenschoolse psycholoog
vve@wolfert.nl
Interne vertrouwenspersoon
Wolfert College heeft een interne vertrouwenspersoon (ook wel contactpersoon genoemd), die in eerste instantie de opvang verzorgt van degene die zich geconfronteerd voelt met zeer vervelende zaken op school, zoals pesten, geweld, discriminatie, machtsmisbruik of seksuele intimidatie en daarover een klacht wil indienen.
Voor andere zaken die je dwarszitten (nare thuissituatie, pesten, (homo)seksualiteit, e.d.), kun je een ondersteuningscoördinator aanspreken. Het verschil tussen een vertrouwenspersoon en een ondersteuningscoördinator is dat de vertrouwenspersoon met jou samen gaat kijken of je een klacht moet/wilt indienen tegen bijvoorbeeld een personeelslid. Je hoeft er in ieder geval nooit bang voor te zijn dat er met jou zomaar over gesproken wordt in het bijzijn van andere leerlingen of collega’s!
Voor persoonlijke zaken zonder een klacht kun je dus een vertrouwelijk gesprek aanvragen met een ondersteuningscoördinator.
Op school heb je dagelijks met veel verschillende personen te maken, zoals medeleerlingen, docenten, conciërges, administratief medewerkers en onderwijsassistenten. Bijna altijd gaat dat onderling gewoon goed. Soms zijn er kleine kwesties met één van die personen, maar dat vind je geen echt probleem. Op het Wolfert College heerst gelukkig een heel fijne en open sfeer en vindt iedereen het normaal om respectvol met elkaar om te gaan.
Er kan echter een situatie ontstaan, waarbij je steeds een vervelend gevoel krijgt bij het zien van die ene persoon. Weer een vervelende opmerking of aanraking? Wat zal ik doen? Er toch iets van zeggen, omdraaien of beide? Geeft die arm van die docent(e) of leerling om je heen steeds een onprettig gevoel? Bedenk bij dit alles wel dat het gaat om jouw gevoel. Dus niet denken: “Ach, het zal wel niet zo bedoeld zijn”, of “Wat loop ik te zeuren, ze kunnen er toch niets aan veranderen”. Al deze zaken kunnen je een onveilig gevoel binnen onze school geven. Kan daar iets aan gedaan worden? Ja.
Allereerst moet je dit soort zaken melden. Bijvoorbeeld bij je mentor of een andere docent(e) waar je goed mee op kan schieten. Wil of kun je dat niet, meldt het dan aan de hieronder genoemde interne vertrouwenspersoon op school. Zij is de persoon die met de ingediende klacht aan het werk gaan en jou zal begeleiden bij de verdere gang van zaken. Indien nodig/gewenst zal er een officiële klachtenregeling in werking treden, waarbij diverse (externe) partijen een rol spelen. Je kunt de interne vertrouwenspersoon bereiken door haar persoonlijk aan te spreken of een e-mailtje te sturen. Samen maken we dan een afspraak voor een eerste gesprek.
Alle klachten worden vertrouwelijk behandeld, dat wil zeggen dat alleen die persoon waar jij het tegen zegt op de hoogte is van de inhoud van de klacht. Soms is het echter wel nodig, bijvoorbeeld wanneer er duidelijk sprake is van een overtreding of misdrijf, andere personen (politie, schoolleiding) in te schakelen. Dat is de vertrouwenspersoon verplicht, maar ze zal altijd blijven overleggen met jou!
Stel gerust een vraag als je meer wilt weten. Loop niet te lang door met zaken die je écht heel erg dwarszitten. Het lucht enorm op om het iemand te kunnen vertellen.
De interne vertrouwenspersoon is:
mevrouw N. Jonker
E: njn@wolfert.nl
CJG
Aan Wolfert College is een jeugdverpleegkundige van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) verbonden. De jeugdverpleegkundige ziet je in klas 2 en 4. Bijvoorbeeld tijdens een gesprek of bij het afnemen van een (digitale) vragenlijst in de klas.
In klas 2 vul je een digitale gezondheidsvragenlijst in. De vragenlijst bestaat uit vragen over jouw gezondheid en leefstijl. Na het invullen krijg je een persoonlijk gezondheidsprofiel te zien met de resultaten van de vragenlijst en handige tips. Aan de hand van de resultaten of als je het zelf wilt, nodigt de jeugdverpleegkundige je uit voor een gesprek. De gesprekken en digitale gezondheidsvragenlijst worden altijd vertrouwelijk behandeld.
Zorg- en Adviesteam
De jeugdverpleegkundige neemt ook deel aan de overleggen van het Zorg- en Adviesteam (ZAT) op school. Daar wordt de ontwikkeling besproken van leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kan zijn dat je extra wordt uitgenodigd. Het is ook mogelijk zelf een gesprek bij de jeugdverpleegkundige aan te vragen.
Vragen?
Heb jij of je ouders/verzorgers een vraag? Neem dan contact op met de jeugdverpleegkundige die aan onze school verbonden is:
Nicole van der Toorn
E: N.van.der.Toorn@cjgrijnmond.nl
T: 088 – 20 10 000
T: 06 – 52749929
Pestprotocol
Helaas komt pesten op elke school voor. Op Wolfert College proberen we er alles aan te doen om dit te voorkomen.
Mocht het een keer gebeuren, bijvoorbeeld via social media, dan is het belangrijk dat de betrokkenen allen reflecteren op hun eigen handelen om zodoende een herhaling of verdere escalatie te voorkomen. Ouders worden in de meeste gevallen ook betrokken bij het bespreken van pestincidenten. Hoe we met pesten omgaan is te lezen in ons Pestprotocol.
Dyslexie
Dyslexie kan je flink in de weg zitten. Vaak heb je er bij de moderne vreemde talen en bij Nederlands het meeste last van, maar je hebt eigenlijk altijd met je dyslexie te maken. Op het Wolfert College proberen we je zo goed mogelijk te ondersteunen. Dat doen we door zoveel mogelijk rekening te houden met je dyslexie en ook door je extra hulp te bieden.
Leerlingen komen op de dyslexielijst als ze:
- Beschikken over een (definitieve of tijdelijke) dyslexieverklaring
- Op de wachtlijst staan voor psychologisch onderzoek
- Om andere redenen recht hebben op de faciliteiten
Je zal worden begeleid door één van de Begeleiders Passend Onderwijs (BPO)
Mevrouw M. Geefshuisen en mevrouw T. van Melick
mgf@wolfert.nl en tml@wolfert.nl
010 892 8380
Download hier het document over het dyslexiebeleid van Wolfert College.
Schoolmaatschappelijk werk (SMW)
Met veel leerlingen gaat het goed op school. Zij sluiten hun schoolcarrière af met een diploma. Maar niet voor iedereen is die weg vanzelfsprekend. De schoolmaatschappelijk werker geeft advies en ondersteuning om problemen bij leerlingen sneller te signaleren en aan te pakken. Problemen thuis of op school kunnen de schoolprestaties en participatie hinderen. Soms is de hulpvraag kortdurend en licht en binnen de school op te lossen. Soms is de vraag complex en wordt nauw samengewerkt met externe partners om een passend plan te maken.
- mevrouw S. Livramento – school maatschappelijk werker
sli@wolfert.nl
Werkdagen: ma – do - meneer E. Soonius – school maatschappelijk werker
exeso@wolfert.nl
Werkdag: vr