Debattoernooi Oxford Schools op Wolfert Tweetalig

Op zondag 11 februari kwamen in de aula van het Wolfert Tweetalig in Rotterdam 54 teams van 15 scholen uit heel Nederland samen om tegen elkaar te debatteren in de Nederlandse voorronde van het prestigieuze internationale scholierendebattoernooi Oxford Schools. Dit jaar was de 10e editie van de Nederlandse tak van dit toernooi, die steevast plaats heeft op het Wolfert Tweetalig. Het toernooi is in die tijd sterk gegroeid en is nu één van de grootste debatevenementen in Nederland.

De ingevlogen studentendebaters uit Oxford verzorgden eerst uitgebreide workshops voor de toegestroomde Nederlandse scholieren, waarna er in drie rondes uitgemaakt werd welke Nederlandse teams zich konden plaatsen voor deelname aan de finaledag in Oxford zelf op 10 maart. De leerlingen kregen per debat vijftien minuten voorbereidingstijd, waarna ze hun toegewezen stellingnames moesten verdedigen in Engelstalige speeches over de drie stellingen ‘All animal testing should be banned’; ‘Prisoners should be given the right to raise their children behind bars’ en ‘Citizens should only obtain the right to vote after passing a current affairs test’.

Een uitgebreid juryberaad aan het eind van de dag, waarin de drie Oxford-studenten werden vergezeld door enkele van de meest ervaren studentendebaters uit Nederland, maakte vervolgens duidelijk dat dit jaar vijf Nederlandse scholierenteams zich gekwalificeerd hebben voor deelname aan het hoofdtoernooi. Onder hen waren twee teams van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen (Pjotr en Florian; en Cato en Vivian), één team van het Utrechts Stedelijk Gymnasium (Mila en Sebastiaan), één team van het Mendelcollege uit Haarlem (Carli en Joshua) én een team van gastlocatie Wolfert Tweetalig (Mare en Jack). De organisatie van het Wolfert Tweetalig is erg trots op de banden die op deze wijze onderhouden worden met de debatcultuur in Oxford en wenst alle deelnemende teams heel veel succes in maart!