De kwaliteit van ongeveer de helft van de oppervlaktewateren in Zuid-Holland heeft de stempel ”goed”. De andere helft voldoet dus niet aan de gewenste kwaliteit. Vaak komt dit door een teveel aan meststoffen in het oppervlaktewater, maar ook zwerfafval zorgt voor ongewenste stoffen in het water. Wanneer je je lege flesje cola op straat gooit, lossen er kleine hoeveelheden chemicaliën op in het regenwater, wat vervolgens in de slootjes terechtkomt.

Er zijn verschillende aanwijzingen die de kwaliteit van het water in slootjes weer kunnen geven. Je kunt zien en ruiken. Wanneer er veel verschillende dier- en plantensoorten aanwezig zijn, dan duidt dat op een gezond systeem, waar een stinkende sloot een indicatie kan zijn dat er vervuiling in het spel is. Daarnaast kunnen we met scheikunde bepalen hoeveel (kwantitatief) en welke (kwalitatief) vervuilende stoffen er aanwezig zijn. Wanneer we dit weten, dan kunnen we het water gaan zuiveren.

In dit Daltonplusuur nemen we je mee in de wereld van de waterkwaliteit en bekijken we hoe gezond de sloot naast jouw school is.