Met vriendelijke groeten / Kind regards,
Arnold Koot
directeur
Daarom moeten we er samen de schouders onderzetten en er het beste van maken. De afgelopen weken hebben de leerlingen en onze docenten al laten zien hoe flexibel en veerkrachtig zij zijn. Het onderwijs op afstand is even wennen, maar het verloopt inmiddels goed. Er is regelmatig contact tussen school en thuis en de meeste leerlingen zijn goed aan de slag gegaan met het schoolwerk zoals telkens in de weekopdrachten wordt vermeld.
Ook de komende weken zullen we het onderwijs op afstand blijven in- en aanvullen en proberen we het zo goed mogelijk te optimaliseren. Tevens is onze focus erop gericht onze leerlingen te ondersteunen en te stimuleren om ook in deze periode te blijven leren en zich te ontwikkelen. De meivakantie gaat door zoals gepland en wel van 25 april tot 6 mei. In deze periode is er geen onderwijs op afstand.
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn dus verlengd tot en met 28 april. De belangrijkste maatregelen zijn: zoveel mogelijk thuis blijven, zéker bij verkoudheidsklachten, 1,5 meter afstand houden en vaak je handen wassen en vervolgens ontsmetten met speciale handgel. Alle maatregelen kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid of van het RIVM.
Wij realiseren ons dat deze situatie veel van u (als ouder) en van uw gezin vraagt en dat dit niet altijd even makkelijk is. Zeker nu de periode van onderwijs op afstand langer gaat duren is het belangrijk om regelmatig contact te hebben met school. Schroom niet om ons om advies of om tips te vragen.
Uiteraard zijn er veel vragen over de planning van de komende inhaaltoetsen, de herkansingen, de Joker-herkansing etc. De leerlingen zijn inmiddels van de momenten van inhalen en/of herkansen op de hoogte gesteld. Alle inhaal- en herkansingstoetsen worden digitaal op afstand afgenomen. Onze leerlingen en hun ouders zijn gisteren per mail van de gehele procedure op de hoogte gesteld.
Om ervoor te zorgen dat leerlingen niet in de verleiding komen om thuis bij het maken van welke toets dan ook te frauderen wil ik u als ouder/ verzorger vragen of er een mogelijkheid is om erop toe te zien dat het maken van de herkansingen, de PTA-toetsen, de testen en repetities etc… zorgvuldig en in alle rust verloopt.
Zoals alle scholen in Nederland zijn wij nog in afwachting van de nieuwe zogenaamde “slaag- zakregeling” van de overheid. Deze regeling is nodig om op basis van de eindresultaten van de schoolexamens officieel te kunnen vaststellen welke examenkandidaten geslaagd zijn en welke niet. Naar verwachting komt er ook na de uitslag geslaagd of gezakt nog een herkansingsmogelijkheid. Zodra wij deze informatie van de rijksoverheid hebben ontvangen zullen wij u/jullie daarover informeren.
Naast de vragen over het verloop en de beoordeling van de examens bereiken ons nu ook vragen over de bevordering naar het volgende leerjaar van overige leerlingen. Wij zijn op dit moment hard bezig om ook over die vraag na te denken en kunnen daar nu nog geen antwoord op geven. De scholen zijn in ieder geval dicht tot na de meivakantie, maar we hopen wel dat we elkaar nog voor de zomervakantie op school kunnen ontmoeten. Het ligt voor de hand dat we bij de overgang ook gaan kijken welk en hoeveel schoolwerk er thuis is verzet en wat dat gaat betekenen voor de overgang. Voor nu is het verstandig om door te werken aan de opdrachten die de docenten verstrekken. Zodra er meer bekend is zullen wij daarover informatie geven.
Naar de ouders van de examen- en de voorexamenleerlingen (3de leerjaar) wordt vandaag een formulier via Google verstuurd inzake het maken van toetsen vanuit de thuissituatie. Wij rekenen erop dat u als ouder/ verzorger dit formulier invult en ondertekent. Vervolgens drukt u op verzenden.
De ouder(s)/ verzorger(s) van de leerlingen uit leerjaar 1 en 2 ontvangen vandaag via mw. van Bommel uitgebreide informatie hoe wij tot aan de meivakantie het afstandsleren verder vorm gaan geven.
Gelukkig is er in deze crisistijd ook lichtpuntje te melden. Nadat de fundering van ons nieuwe schoolgebouw is gelegd en allerlei andere voorbereidingen zijn getroffen is afgelopen vrijdag een enorme kraan opgebouwd. Afgelopen maandag zijn de eerste kolommen geplaatst en tijdens dit schrijven worden de vloerplaten van de eerste verdieping gelegd. Als alles volgens planning verloopt en de Corona-crisis geen roet in het eten gooit zal het casco vlak voor de a.s. meivakantie gereed zijn. Daarna begint de afwerking: kozijnen, elektriciteit, verwarming enz. Als dus de crisis niet voor vertraging zorgt zal de nieuwbouw van Wolfert Lansing nog voor de kerstvakantie worden opgeleverd.
Zeker het vermelden waard is dat Wolfert Lansing deze week bezoek heeft gehad van RTV-Rijnmond. De interviewster vroeg zich af hoe praktijkvakken van een vmbo-school op afstand plaatsvinden. Mw. Rockx (drama) en dhr. de Wit (consumptieve techniek) hebben laten zien hoe zij hun vak vormgeven. Via deze brief wil ik één leerling in het bijzonder bedanken en dat is Jayda Pelkman uit 1A, zij was geweldig. Klik hier om de uitzending terug te zien.
We wensen u veel sterkte en succes in deze onwerkelijke tijd toe.
Het zal u en de leerlingen niet zijn ontgaan: deze week heeft het kabinet bekend gemaakt dat het centrale eindexamen dit schooljaar komt te vervallen.Een uitzonderlijke maatregel. We kunnen goed begrijpen hoe ingrijpend dit is voor de leerlingen, die zich het examenjaar heel anders hadden voorgesteld. Wat de maatregel precies betekent voor de examenleerlingen is voor een deel al duidelijk, en wordt voor een deel nog uitgewerkt. In deze brief informeren we u over wat we nu weten en over het vervolg.
Centraal eindexamen vervalt dit schooljaar
Dat het centraal eindexamen vervalt, betekent niet dat de leerlingen geen diploma krijgen. Zij kunnen dit schooljaar op basis van de resultaten van hun schoolexamens het diploma behalen. Het kabinetsbesluit geeft onze scholen de tijd om tot eind juni het schoolexamen goed en veilig te organiseren en af te sluiten.
Het vervallen van het eindexamen is een uitzonderlijke maatregel in een uitzonderlijke situatie. Wij buigen ons in de komende weken over de vraag hoe we deze richtlijn op een zorgvuldige manier kunnen uitvoeren. De veiligheid en gezondheid van onze leerlingen en medewerkers komen daarbij steeds op de eerste plaats.
Diploma op basis van schoolexamens
Leerlingen kunnen op basis van de resultaten van hun schoolexamens het diploma behalen. Het kabinet geeft scholen langer de tijd om het schoolexamen goed en veilig af te ronden en af te sluiten. De oproep is ook, om in lijn met de nieuwe maatregelen de schoolexamens zo veel mogelijk op afstand te organiseren. De mogelijkheid bestaat dat het Programma van Toetsing en Afsluiting wordt aangepast. Als dat het geval is, dan wordt dit voor toestemming aan de medezeggenschapsraad van de school voorgelegd en gemeld bij de Inspectie.
Wat betekent dit voor de examenleerlingen
Onze vo-scholen zullen alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat alle leerlingen die dat verdienen ook in 2020 een diploma behalen. Dat zullen we zorgvuldig doen. Goede kansen voor leerlingen en maximale veiligheid staan daarbij voorop.
De nieuwe maatregelen van het ministerie van OCW zullen uiterlijk op 6 april praktisch uitgewerkt zijn. Daarbij zullen de aanwijzingen over de slaag/zak-regeling belangrijk zijn. Daarom nemen onze scholen tot 7 april de tijd om de schoolexamens inhoudelijk en organisatorisch voor te bereiden. Vanaf 7 april kunnen de schoolexamens op onze scholen weer opgepakt worden. Dit betekent ook dat de scholen in ieder geval tot en met 6 april gesloten zijn.
In de uitzonderlijke situaties waarin een enkele leerling de komende dagen toch naar school moeten komen, zullen de bijeenkomsten bestaan uit maximaal drie personen. Bij BOOR volgen we vanzelfsprekend de landelijke maatregelen van het RIVM en het Kabinet.
Tot slot
Nogmaals: wij realiseren ons hoe ingrijpend deze maatregelen zijn voor onze leerlingen, voor onze medewerkers en voor u. En dat er mogelijk nog vragen en onduidelijkheden zijn. Op deze pagina van de rijksoverheid staan veel vragen en antwoorden. Neem ook gerust contact met ons op. We hebben misschien nog niet op alles een antwoord, maar we zijn volop bezig de maatregelen nader uit te werken en hopen u hierover zo spoedig mogelijk verder te informeren.
Mede namens stichting BOOR (Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam).
- Volgende week en de daarop volgende week zijn er geen onderwijsactiviteiten op Wolfert Lansing.
- De deadline voor het aanmelden van de herkansingen wordt verlengd tot vrijdag 27 maart – u / je kunt hieromtrent via de mail dus nog nog overleg plegen met de mentor. Na vrijdag 27 maart 12.00 uur is er geen mogelijkheid meer om een herkansing aan te vragen.
- Aanvraagformulier herkansing leerjaar 3
- Aanvraagformulier herkansing leerjaar 4
- Maandag 6 april:
- de leerlingen van klas 1 t/m 4 hebben geen les in verband met de voorbereidingen voor de laatste periode van het schooljaar
- een paar leerlingen worden persoonlijk uitgenodigd om hun praktijkexamen af te ronden
- Dinsdag 7 april:
- De inhaaltoetsen voor de examenleerlingen staan gepland om 13.30 uur.
- Alle overige leerlingen van de klassen 1 t/m 4 hebben les volgens rooster.
- Woensdag 8 april les volgens rooster voor alle klassen
- Donderdag 9 april:
- leerjaar 1 en 2 alle lessen vervallen.
- leerjaar 3 – herkansingen start 08.30 – 10.30 uur
- leerjaar 4 – herkansingen start 11.30 – 15.00 uur
- Vrijdag 10 april is Goede Vrijdag en vervallen alle lessen volgens de geldende vakantieregeling.
- De CSPE examens gaan door zoals in de jaarplanning is aangegeven. Een aantal leerlingen zal haar CSPE examen doen op 4 en 5 juni.
U heeft waarschijnlijk al uit berichtgeving in de pers opgemaakt dat de minister van onderwijs heeft besloten dat de eindexamens doorgang vinden. Dit betekent dat de Schoolexamens (SE) van leerlingen in de examenklassen doorgang moeten vinden. Tegelijk is ook besloten dat er geen lessen worden georganiseerd op scholen, ook niet voor examenkandidaten. Het onderwijs en de voorbereiding op de Schoolexamens vindt dus “op afstand” plaats.
Voor wat betreft de planning van de Schoolexamens zullen gewijzigde afspraken gemaakt worden. Wij zullen u uiterlijk morgen, donderdag 19 maart, berichten hoe wij de examens gaan vormgeven.
Voor alle toetsen gelden onverminderd de richtlijnen van het RIVM: je blijft thuis als je in quarantaine zit, verkoudheidsklachten of koorts hebt. Op school nemen wij extra hygiënemaatregelen: in de lokalen houden we meer afstand en we zorgen voor extra schoonmaak. Ook medewerkers (onderwijzend en ondersteunend personeel) moeten natuurlijk volledig klachtenvrij zijn. Voor de volledigheid, in de woorden van de minister: “Ik heb begrip voor de zorgen die leerlingen, ouders en onderwijzend personeel kunnen hebben in de huidige situatie”. Deelname aan de onderwijs- en examenactiviteiten op school is niet verplicht. Voor het onderwijzend personeel worden hierover op schoolniveau afspraken gemaakt. Tegelijkertijd mag er van leerlingen worden verwacht dat zij, als er geen gezondheidsklachten zijn, deelnemen aan de schoolexamens die worden afgenomen. Zij mogen er op vertrouwen dat scholen zich aan alle voorschriften van het RIVM houden. Echter, leerlingen moeten niet uit angst voor het niet behalen van hun diploma zich gedwongen voelen naar school te gaan. Indien leerlingen ziek zijn, in thuisquarantaine zitten of een kwetsbare gezondheid hebben zullen wij deze leerlingen op een later moment in staat stellen het schoolexamen af te ronden. Indien nodig kunnen deze leerlingen ook naar het tweede tijdvak (15 t/m 18 juni) of eventueel het derde tijdvak (11 t/m 20 augustus) worden verwezen zodat er meer tijd is voor het afronden van het schoolexamen. De manier waarop schoolexamens worden afgenomen zal worden gemonitord. Ook zal de school samen met minister van Engelshoven verkennen hoe om te gaan met de verschillende inschrijfdata voor het vervolgonderwijs.” Voor de volledige kamerbrief, zie: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2020Z05219&did=2020D10849
Ik begrijp dat de wisselende berichtgeving rond de continuïteit van het onderwijs en de examens mogelijk verwarrend is en doen er alles aan om u/jullie zo snel mogelijk duidelijkheid te geven. Wij vertrouwen daarbij op uw/jullie begrip.
Vandaag hebben alle medewerkers van Wolfert Lansing hard gewerkt aan het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal voor onze leerlingen.
Onze roostermaker, mw. Debbie Springvloed, maakt vanavond een schema voor de leerlingen waarin staat op welk moment welke klassen met welke docent digitaal contact kunnen opnemen. Het rooster voor de digitale contactmomenten wordt morgen bekend gemaakt via ons roosterprogramma Zermelo.
Mevrouw Van Bommel maakt tevens een handleiding voor de leerlingen inzake het gebruik van onze digitale leeromgeving. Deze wordt hen per mail toegestuurd.
Ik wil u er op attenderen dat het een gezamenlijke verantwoording van docenten en ouders is om er de komende weken voor te zorgen dat uw zoon of dochter dagelijks enkele uurtjes serieus aan het opgegeven schoolwerk besteedt.
In de loop van deze week volgt er nadere informatie voor de leerlingen in de examenklassen.
Hieronder vindt u een speciale boodschap voor ouders met een cruciaal beroep.
Geachte ouder(s)/verzorger(s),
Zoals bekend is gemaakt gaan scholen opvang regelen voor ouders met een cruciaal beroep, die niet voor opvang kunnen zorgen van hun kind thuis. Behoort u tot één van deze beroepsgroepen, dan gelden de volgende afspraken.
- Als scholen Wolfert Dalton, Wolfert Lansing en Wolfert Lyceum werken we hierin samen. Dit om de inzet van ons personeel te beperken.
- De opvang van de leerlingen vindt plaats op het Wolfert Lyceum (de Zijde 5 in Bergschenhoek).
- De opvang is van 9.00 tot 15.00 uur.
- Leerlingen kunnen zelfstandig werken aan hun programma. In de aula is echter wel een docent aanwezig.
- Er is wifi aanwezig. Als leerlingen geen eigen laptop hebben, kunnen ze deze op school (Wolfert Lyceum) lenen.
- De kantine is niet open. Wel zijn de automaten gevuld. Eten (en drinken) dus zelf meenemen!
- Ouders moeten hun kind aanmelden via: Wolfertopvangnoord@wolfert.nl
- Graag in de mail vermelden:
- naam van uw kind
- klas en naam van de school
- dag/ dagen waarop uw zoon/dochter van de opvang gebruik maakt
- uw telefoonnummer
- U kunt uw kind voor meerdere dagen opgeven
- Als uw kind afwezig is, nemen wij telefonisch contact met u op. Immers wij willen graag weten waar onze leerlingen zijn.
De opvang start op dinsdag 17 maart.
Wij hebben ook de maandag nog nodig om het één en ander te organiseren. Graag hiervoor uw begrip.
Wij wensen u veel succes met uw werkzaamheden, mede namens mijn collega’s van Wolfert Dalton en Wolfert Lyceum.
Het spreekt vanzelf dat er speciale aandacht zal zijn voor onze examenkandidaten! Vanuit het ministerie zal deze week berichtgeving volgen betreffende ‘specifieke regelingen’ rondom de eindexamens. U en uw kinderen zullen uiterlijk dinsdag via de mail op de hoogte worden gesteld op welke wijze Wolfert Lansing de komende weken het onderwijs invulling zal gaan geven.
13.15 – 14.00 uur Leerjaar 4
De Wolfert van Borselen scholengroep heeft afgesproken dat kinderen van ouders met ‘vitale beroepen’ – zorg, politie en brandweer – op school opgevangen zullen worden.
De opvang voor deze groep leerlingen wordt voor de locaties Wolfert Dalton, Wolfert Lansing en Wolfert Lyceum georganiseerd op de locatie Wolfert Lyceum – het adres van deze locatie is: de Zijde 5, 2662 EB Bergschenhoek. Ik wil u verzoeken om via het onderstaande emailadres te laten weten of uw kind gebruik maakt van bovenstaande opvang-gelegenheid.
Wolfert Lansing heeft een speciaal emailadres aangemaakt rondom het Coronavirus. U kunt eventuele vragen stellen aan: communicatieWLA@wolfert.
Zoals u weet maakt Wolfert Lansing onderdeel uit van de Wolfert van Borselen scholengroep en de Wolfert van Borselen scholengroep valt weer onder de verantwoording van het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam.
Naar aanleiding van de nieuwe richtlijnen vanuit het kabinet heeft ons bestuur een brief opgesteld voor de ouders (in mijn ogen ook voor de leerlingen) met nieuwe richtlijnen en adviezen op welke manier we de verspreiding van het Coronavirus het best kunnen tegengaan.
De ontwikkelingen rond het coronavirus volgen zich snel op. In deze brief staan de aangescherpte richtlijnen van het RIVM. Het RIVM adviseert aan alle mensen (ook kinderen en jongeren) die na terugkeer uit een gebied met veel besmettingen verkoudheidsklachten en/of koorts krijgen om thuis te blijven.