Alleen als leerlingen zich prettig en veilig voelen op school, kunnen ze zich optimaal ontwikkelen. Daarom zetten wij ons gezamenlijk in om ervoor te zorgen dat elke leerling de ondersteuning en begeleiding krijgt, die hij nodig heeft. Hoe wij dat doen staat omschreven in het ondersteuningsplan.
Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond (CJGRijnond)
Op school is het CJG er ook voor jou
Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond (CJGRijnmond)) kun je terecht voor informatie en advies over alles wat te maken heeft met jouw gezondheid, ontwikkeling, gevoelens of de situatie thuis en op school. Ook vragen over bijvoorbeeld jouw lichaam, seksualiteit, of het gebruik van alcohol, drugs en (sociale) media kun je aan ons stellen. Daarnaast kijken we op verschillende momenten of jij je goed ontwikkelt. Dit doen we via (beeld)bellen, bij jou thuis, op onze CJG-locaties én op school.
Geen vraag is ons te gek!
Onze jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, (dokters)assistenten, (ortho)pedagogen en andere deskundigen bieden advies, ondersteuning en denken graag met je mee. Heb je een vraag, dan zoeken we samen met jou naar een antwoord. Of we zoeken de juiste deskundige in ons netwerk.
Ken je jouwggd.nl al? Gemaakt voor en door jongeren, boordevol betrouwbare informatie over onderwerpen die in jouw leven spelen. Ook kun je er (anoniem) chatten met professionals
Contact met het CJG
De manieren waarop je ons kunt bereiken staan op cjgrijnmond.nl. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de jeugdverpleegkundige die is verbonden aan jouw school waar je jouw vragen aan kan stellen. Bijvoorbeeld over pesten, voeding, beweging, slapen, luisteren of (faal)angst.
Margo Voskamp, jeugdverpleegkundige
Telefoonnummer: 088 – 20 10 000
Mobiel: 06-29179516
E-mail: m.voskamp@cjgrijnmond.nl
Wil je meer informatie over het CJG? Kijk dan op onze website: cjgrijnmond.nl
Dyslexiecoach
Speciaal voor leerlingen met dyslexie heeft Wolfert Lansing een dyslexiecoach, die deze leerlingen begeleidt. De dyslexiecoach organiseert screenings, verwijst leerlingen zo nodig door voor diagnostisch onderzoek, kijkt welke ondersteuning en faciliteiten nodig zijn en stemt hierover af met de betrokkenen. De dyslexiecoach werkt volgens het Dyslexiebeleidsplan van de Wolfert van Borselen scholengroep.
De dyslexiecoaches van Wolfert Lansing zijn Silvia van Knotsenburg (skn@wolfert.nl) en Mike Flier (mfi@wolfert.nl).
Bekijk het Dyslexiebeleidsplan van de Wolfert van Borselen scholengroep
Intern vertrouwenspersoon
Onze twee vertrouwenspersonen vormen het loket voor klachten over ongewenst gedrag op school. Je kunt hierbij denken aan pesten, geweld, seksuele intimidatie, discriminatie of andere voorbeelden van ongewenst gedrag, dat je liever niet met je mentor bespreekt om wat voor reden dan ook.
Je kunt te allen tijde een gesprek aanvragen bij een van de twee vertrouwenspersonen van de school als je ergens mee zit waarover je met niemand anders kunt of wilt praten, of wanneer er iets vervelends met een vriend of vriendin is gebeurd en je er graag iets aan wilt doen.
Wat kun je van ons verwachten?
Wij staan aan jouw kant. Wij stellen geen vragen als “Wat heb je zelf gedaan?”, “Spreek je wel de waarheid?”, “Vind je dit nou echt een probleem?” enzovoorts. We nemen jouw verhaal serieus en voor waar aan, ook al denken we misschien dat het niet zo is. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je je bij ons moet verantwoorden.
Wij hebben geheimhoudingsplicht. Het meeste wat je met ons bespreekt verlaat de kamer niet, tenzij we toestemming van jou hebben om eventueel actie te ondernemen. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer de veiligheid van personen in het geding is, of in het geding komt. Dit zullen we dan eerst met jou bespreken. Wij houden ook geen documentatie bij van het gesprek; er kan dus niets per ongeluk uitlekken!
We staan achter je, niet voor je. We zijn er niet om jouw problemen op te lossen. We horen je aan en geven mogelijkheden. We zullen de voor- en nadelen met je bespreken, maar jij zult uiteindelijk zelf moeten beslissen of je actie wilt ondernemen, en zo ja welke actie en op welke manier We kunnen je bijvoorbeeld helpen een klacht op te stellen. We zullen je nooit pushen om iets te doen, niets doen is altijd een optie! Ook is er ruimte bij ons om gewoon even iets van je af te praten.
Mocht je behoefte hebben met een van ons te praten dan kun je even langskomen of een afspraak maken.
De intern vertrouwenspesonen van Wolfert Lansing:
- Henk Winters: hwi@wolfert.nl
- Jan den Boer: jdb@wolfert.nl
Externe vertrouwenspersonen Stichting BOOR:
- Jakkie Ames | 06 – 135 706 25 | jakkie_ames@hotmail.com
- Seema Ouweneel | 06 – 461 361 50 | seenema@xs4all.nl
- Arnoud Kok | 06 – 143 990 25 | arnoud@purpl3.nl
Jeugdcoach Op School (JOS)
De Jeugdcoach (JOS = Jeugdcoach Op School) is er voor iedereen die vragen heeft op het gebied van opgroeien en opvoeden. Ouders, leerlingen en docenten kunnen bij de JOS langs komen als er ondersteuning nodig is.
Marieke Schoon is onze JOS en is op vaste momenten aanwezig op school. De leerlingen kunnen bij haar binnenlopen. Het is soms best moeilijk om de juiste hulp te vinden als er problemen zijn bij jongeren en/of binnen het gezin.
De JOS: Schoolmaatschappelijk werk én jeugd- en gezinscoach in één
Als Jeugdcoach legt Marieke de verbinding tussen school en ouders en waar nodig met de jeugdhulpverlening. Zij biedt de hulp aan op school of thuis. Zij heeft de mogelijkheid om van lichte tot intensieve trajecten in te zetten en haar hulp duurt maximaal 6 maanden. Dit varieert van een aantal gesprekken op school tot ondersteuning in de thuissituatie. Als er intensievere hulp nodig is schakelt zij, in overleg met ouders, met Team Jeugd van de gemeente.
Op elke school is er een team dat zich bezig houdt met zorgondersteuning. De jeugdcoach sluit daarbij aan zowel als onderdeel vanuit school als vanuit het Team Jeugd van de gemeente Lansingerland.
Heeft u vragen?
Marieke is hier op school aanwezig op: donderdagochtend van 9.00-12.00 Ook is zij bereikbaar per e-mail via m.schoon@schoolformaat.nl of via het telefoonnummer 06 – 461 026 52.
Daarnaast heeft zij ruimte om bij u thuis te komen wanneer er een hulpvraag is rondom de opvoeding en ontwikkeling van uw zoon of dochter.
Leerplicht
De leerplichtambtenaar houdt zich bezig met het (bestrijden van) schoolverzuim van leerlingen. De leerplichtambtenaar is bijvoorbeeld aanwezig bij gesprekken van de ondersteuningscoördinator met ouders en leerling, of gaat in gesprek met de ouders om het verzuim te bespreken.
In deze folder van de gemeente Lansingerland vindt u alle informatie
Ondersteuningscoördinator Wolfert Lansing
De ondersteuningscoördinator is de spil in de ondersteuningsstructuur van onze school. De ondersteuningscoördinator coördineert de uitvoering van het ondersteuningsbeleid en voert de regie over de basisplus- en de extra ondersteuning binnen de school.
De ondersteuningscoördinator coördineert en monitort de ondersteuning voor de leerlingen, schakelt indien nodig interne of externe expertise in en initieert het multidisciplinair overleg (mdo). Om tot een effectieve aanpak en begeleiding te komen, werkt ondersteuningscoördinator nauw samen met ketenpartners, docenten, mentoren en teamleiders en met de leerling en de ouders zelf.
De ondersteuningscoördinator is mevrouw M. de Wit: mwt@wolfert.nl.
Wet Passend Onderwijs
Wet passend onderwijs
Alle kinderen verdienen een zo passend mogelijke plek in het onderwijs. Onderwijs dat leerlingen uitdaagt, dat uitgaat van hun mogelijkheden en rekening houdt met hun beperking. Kinderen gaan, als het kan, naar het regulier onderwijs.
Passend onderwijs legt de zorgplicht bij de scholen. Dat betekent dat scholen ervoor verantwoordelijk zijn elk kind een goede onderwijsplek te bieden. Om aan alle kinderen daadwerkelijk een goede onderwijsplek te kunnen bieden, vormen reguliere en speciale scholen samen een regionaal samenwerkingsverband. De scholen in het samenwerkingsverband maken afspraken over de ondersteuning aan leerlingen en de bekostiging ervan. Wolfert Lansing is aangesloten bij Koers VO.
Welke onderwijs- en ondersteuningsmogelijkheden Wolfert Lansing biedt, is te vinden op ons schoolprofiel van KoersVO.
Zorg voor alle leerlingen
Elke leerling heeft een mentor. De mentor is het eerste aanspreekpunt voor de leerling, voor de ouders en voor de docenten en het onderwijsondersteunend personeel. Als zij over een leerling vragen of zorgen hebben, wenden zij zich allereerst tot de mentor.
Het mentoraat speelt een belangrijke rol bij het bieden van basisondersteuning aan leerlingen, het signaleren van én voorkomen van extra ondersteuningsbehoeften.
Multidisciplinair overleg
De ondersteuningscoördinator organiseert een multidisciplinair overleg (mdo) als een leerling behoefte aan extra ondersteuning heeft. Ouders en leerling zijn hierin belangrijke gesprekspartners. Afhankelijk van wat nodig is, sluiten de ketenpartners aan die een rol spelen bij de ondersteuning van de leerling. Zij vertegenwoordigen jeugdhulp, jeugdgezondheidszorg, veiligheid en onderwijsondersteuning.
Sociale veiligheid
De sociale veiligheid van leerlingen heeft een hoge prioriteit binnen Wolfert Lansing. De afspraken hierover zijn op diverse plekken vastgelegd, onder andere in het leerlingenstatuut en het anti-pestprotocol. Stichting 113 zet zich in om leerlingen te helpen in situaties die voor hen misschien uitzichtloos lijken. Zij bieden leerlingen een luisterend oor en doen er alles aan om onomkeerbare gevolgen van pesten te voorkomen.
Kijk voor meer informatie op de website van 113.
SISA
SISA is een signaleringssysteem voor professionals in de regio Rotterdam. Professionals uit het ondersteuningsteam kunnen hier aangeven dat zij betrokken zijn bij een kind/jongere van 0 tot 23 jaar. Zo kunnen ze met elkaar afstemmen hoe ze de best mogelijke begeleiding kunnen bieden. In SISA staat geen inhoud/dossier. Er wordt alleen bijgehouden of er meerdere professionals bij een kind of gezin zijn betrokken.
Kijk voor meer informatie op de website van SISA.
Huiselijk geweld, kindermishandeling
Elke professional die werkt met kinderen en volwassenen moet met de meldcode werken. Dit is vastgelegd in de Wet ‘meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’. In de meldcode staat wie wanneer welke stappen zet bij een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling.
Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.