Vmbo gericht op jouw interesses en mogelijkheden

Onderwijs in twee vmbo-leerwegen

Wolfert Lansing verzorgt binnen de vmbo-afdeling onderwijs in de kaderberoepsgerichte leerweg en de basisberoepsgerichte leerweg. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot extra ondersteuning in deze leerwegen voor leerlingen met een extra zorgbehoefte. In de onderbouw hebben we een ambitieklas die uitblinkende leerlingen de kans biedt om door te stromen naar de Mavo.

Vmbo-ambitieklas

Heb je een vmbo-advies of blink je uit op kader-niveau, dan verdien de kans om op te stromen naar de mavo.

Heb je een mavo- of mavo/havo-advies, dan kun je gelijk naar Wolfert Lansing havo/mavo.

Vmbo kaderberoepsgerichte leerweg (KBL)

De kaderberoepsgerichte leerweg is het tweede niveau in het vmbo. Leerlingen met een diploma in deze leerweg stromen door in het MBO op niveau 3 of soms zelfs niveau 4. De opleiding kenmerkt zich door een aantal beroepsoriënterende keuzevakken binnen het profiel Dienstverlening & Producten.

Vmbo basisberoepsgerichte leerweg (BBL)

De basisberoepsgerichte leerweg is het eerste niveau in het vmbo. Leerlingen met een diploma in deze leerweg stromen door in het MBO op niveau 2 of soms zelfs niveau 3. De opleiding kenmerkt zich door een aantal beroepsoriënterende keuzevakken binnen het profiel Dienstverlening & Producten.

Lansing werkt!

In ons vmbo ga je echt in de praktijk aan de slag. Al vanaf de eerste klas krijg je veel verschillende praktijkonderdelen aangeboden. Welke keuze je ook maakt, wij zorgen ervoor dat je leert ontdekken waar je goed in bent. Met een uitgebreid loopbaanprogramma ga je binnen en buiten de school aan de slag en ontdek je vanaf leerjaar 1 je talenten. In leerjaar 3 en 4 ga je nog meer in de praktijk aan de slag. Naast de verplichte profieldelen in het derde leerjaar, kun je in het vierde leerjaar je eigen programma van beroepsoriënterende keuzevakken samenstellen.

Leerjaar 3

Het profiel Dienstverlening en Producten (D&P) is een breed oriënterend profiel. Je hoeft van ons nog niet te kiezen, maar krijgt alle tijd om je nog te oriënteren op verschillende beroepen. Door het uitvoeren van allerlei praktijkopdrachten leer je jezelf kennen, ontdek je wat je leuk vindt, waar je talent ligt en wat je ook nog graag zou willen doen.

Het profiel D&P bestaat in leerjaar 3 uit vier onderdelen: het organiseren van een activiteit, presenteren, iets promoten en verkopen en je maakt een product en leert kritisch te kijken om deze te verbeteren. Bij dit laatste onderdeel leer je met een begroting een film en een grafisch ontwerp maken en een website bouwen.

Leerjaar 4

Het profiel D&P bestaat in leerjaar 4 in de kader- en basisberoepsgerichte leerweg uit vier keuze-onderdelen en in de mavo met D&P uit twee keuze-onderdelen.

Keuzeprogramma Marketing & management (mavo met D&P)

In een internationale wereld is het een voordeel dat je goed Engels spreekt en goed met mensen kunt omgaan. Je leert klantgericht denken en je wordt uitgedaagd om je creativiteit te  gebruiken om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Je leert onderzoek te doen, gegevens te verzamelen over markten en je concurrenten en werkt aan campagnes om meer klanten te werven. Je doet veel kennis op en wordt getraind in sociale en communicatieve vaardigheden.

Beroepsoriënterende keuzevakken zijn:

 • ondernemen (incl. marketing)
 • voeding & bewegen

Keuzeprogramma Technology, media & design (mavo met D&P)

In de creatieve wereld van de media is het een voordeel als je kennis hebt van diverse software, zoals Photoshop, Indesign en Illustrator. Je vindt het leuk om met beeld, typografie en grafische vormen een lay-out te ontwerpen. Je kunt aantrekkelijke logo’s, huisstijlen, webdesigns, posters, folders en flyers voor je klant ontwerpen. Je bent in staat om een bedrijf of merk een identiteit of een imago te geven. Extra verdieping in digitale fotografie is mogelijk. Bovendien bouw je aan een persoonlijk en creatief portfolio.

Beroepsoriënterende keuzevakken zijn:

 • vormgeven & typografie (incl. fotografie)
 • gamedesign

Keuzeprogramma Food, lifestyle & business (kader)

In dit keuzeprogramma ben je een echte ondernemer. Je bent altijd bereid om je extra in te spannen voor je klant. In de keuken zie je er keurig en representatief uit en weet je wat verantwoorde voeding is. Zowel binnen als buiten de school voer je allerlei activiteiten uit waarbij ‘ondernemersvaardigheden’ centraal staan.

Beroepsoriënterende keuzevakken zijn:

 • ondernemen
 • bijzondere keuken
 • voeding & bewegen
 • facilitaire dienstverlening

Keuzeprogramma Business, media & design (kader)

In dit keuzeprogramma ben je erg creatief in de wereld van de media. Je vindt het leuk om met beeld, typografie en grafische vormen een lay-out te ontwerpen. Je kunt aantrekkelijke logo’s, huisstijlen, webdesigns, posters, folders en flyers voor je klant ontwerpen. Je bent in staat om een bedrijf of merk een identiteit of een imago te geven. Daarnaast is extra verdieping in digitale fotografie mogelijk.

Beroepsoriënterende keuzevakken zijn:

 • ondernemen
 • vormgeven & typografie
 • fotografie
 • gamedesign

Keuzeprogramma Food, lifestyle & hospitality (basis)

In dit keuzeprogramma ben je een echte dienstverlener. Je bent altijd bereid om mensen te helpen en te ondersteunen. Je hebt aandacht voor je klant. In de keuken zie je er keurig en representatief uit en weet je wat verantwoorde voeding is. Zowel binnen als buiten de school voer je allerlei activiteiten uit voor speciale doelgroepen.
Beroepsoriënterende keuzevakken zijn:
 • ondernemen
 • bijzondere keuken
 • voeding & bewegen
 • facilitaire dienstverlening
 • digispel