Decanaat & loopbaanbegeleiding
De decanen van Wolfert Lansing (de heer A. Hengst en mevrouw A. Kruls) helpen je om in het tweede, derde en vierde leerjaar een goede keuze te maken in de aanloop naar het vinden van een passende vervolgopleiding.
Hieronder staat het document van alle leerroutes op Wolfert Lansing en de keuzemogelijkheden.
LOB Algemeen
Qompas
Zowel in de onderbouw als in de bovenbouw wordt er gewerkt met de LOB-methode Qompas. Qompas vmbo/mavo is een complete LOB-methode, vnl. digitaal voor het vmbo (alle niveaus) vanaf leerjaar 1 t/m 4. De methode zet in op het ontdekken van eigen kwaliteiten, verschillende beroepen en bijbehorende opleidingen. Hierbij staan de volgende vijf loopbaanvragen steeds centraal: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat voor opleiding/werk past bij mij? Wie kan mij helpen? Hoe bereik ik wat ik wil? Deze vragen keren ook terug tijdens de MOL-gesprekken. In Qompas worden alle stageverslagen en evaluaties van bedrijfsbezoeken, excursies en meeloopdagen verzameld in een loopbaandossier welke gepresenteerd kan worden bij bijvoorbeeld een intakegesprek van de vervolgopleiding.
Belangrijke momenten schoolloopbaan
Van leerjaar 2 naar 3 wordt er een profiel gekozen met een vakkenpakket en in leerjaar 3 en 4 wordt er informatie gegeven over de gang naar het MBO of havo. Hierover ontvang u informatie vanuit het decanaat op de voorlichtingsavonden.
In leerjaar 3 brengen de leerlingen een bezoek aan de studiekeuzebeurs West in Rotterdam Ahoy welke plaatsvindt op vrijdag 9 december in Rotterdam Ahoy. Op deze dag kunnen de leerlingen weer volop inspiratie opdoen voor hun vervolgstudie. Ook kan er door middel van leuke activiteiten kennis gemaakt worden met verschillende beroepen en branches. De beurs heeft aanbod op mbo en hbo niveau.
In november organiseren de decanen een MBO markt op school waar een aantal populaire MBO opleidingen zich presenteren en voorlichting geven aan de leerlingen van leerjaar 3 en 4 en hun ouder(s)/verzorger(s).
In leerjaar 4 schrijven de leerlingen zich in voor een mbo-opleiding en zien de decanen erop toe dat iedereen zich inschrijft. Dit dient vóór 1 april gedaan te zijn.
Onze decanen:
de heer A. Hengst: alh@wolfert.nl en mevrouw A. Kruls akr@wolfert.nl
Per niveau staan de presentaties online:
Vakkenpakketkeuze van 2 naar 3 mavo
Vakkenpakketkeuze van 3 naar 4 mavo
Meeloopstage onderbouw
Op Wolfert Lansing vinden we het belangrijk om zowel binnen als buiten de school te leren en te ontdekken. Daarom zullen de leerlingen van de onderbouw op meeloopstage gaan. De leerling vraagt aan een ouder/verzorger, oom/tante, buurman- of vrouw of deze hem/haar voor twee dagen wil begeleiden op het werk. De bedoeling is dat de leerling een beetje een idee krijgt wat het beroep van de begeleider inhoudt. De bevindingen van deze snuffelstage worden uiteraard geëvalueerd in een stageboekje en worden gearchiveerd in de methode Qompas.
Stage leerjaar 3
In leerjaar 3 zullen de leerlingen op bedrijfsstage gaan. De stageperiode wordt georganiseerd om de leerling kennis te laten maken met het werkveld waarin hij of zij eventueel verder wil gaan na het VMBO/MBO. Door een periode te werken krijgen ze een veel beter beeld van het werkveld dan ooit verteld kan worden of wat er op een excursie gezien kan worden. Tijdens de stage wordt er een stageboek bijgehouden. In dit boek wordt er een logboek bijgehouden en zal de leerling de uitwerkingen van allerlei bedrijfsgerelateerde opdrachten noteren. De stageperiode van 2 weken hoort bij het LOB-programma van Wolfert Lansing en is dus voor elke leerling verplicht. In plaats van les, heb je een stageperiode.
week 1: 3 t/m 7 april
week 2: 11 t/m 14 april
10 april is Tweede Paasdag
Leerjaar 4
In leerjaar 4 staat het thema “op weg naar het mbo” centraal. Tijdens de LOB-lessen of in het mentoruur wordt hier m.b.v. de methode Qompas aandacht aan besteed. Verder schrijven de leerlingen een motivatiebrief waarom ze bij bepaalde vervolgopleidingen willen proefstuderen. De leerlingen krijgen de mogelijkheid om twee opleidingen uit te kiezen, waar zij een dag(deel) zullen meelopen. Verder worden de leerlingen gestimuleerd om zoveel mogelijk open dagen te bezoeken om zo een goed beeld te krijgen van het rijke aanbod van MBO’s uit de regio.