Internationale reizen

De wereld wordt een dorp: alles komt dichterbij: talen, culturen, landen, volkeren. Daarmee wordt de horizon van de moderne mens verruimd. Sterker nog: het wordt steeds noodzakelijker om je internationaal te oriënteren: cultuur, handel, industrie, vrije tijd: het bereik van de moderne menselijke activiteiten is vele malen groter dan vroeger het geval was. Internet speelt daar natuurlijk een grote rol in: het ‘worldwide’ medium voor uitwisseling en vergaren van kennis en informatie. Op allerlei niveaus worden de afstanden korter, wordt de wereld toegankelijker.

Jaarlijks gaan de leerlingen uit klas 1, 2 en 4 op reis. Klas 1 heeft een reis in Nederland, klas 2 doet een survival in de Belgische Ardennen en klas 4 reist in dezelfde periode af naar een buitenlandse bestemming.

Algemene informatie reizen

Veelgestelde vragen bij buitenlandse schoolreizen:

 • Heeft mijn kind een eigen reisdocument nodig bij een schoolreis naar het buitenland? Klik hier.
 • Wanneer heeft mijn kind een eigen paspoort of identiteitskaart nodig? klik hier.
 • Mag ik een kopie van mijn paspoort maken? U mag een kopie van uw paspoort maken. In het paspoort staat dat auteursrecht is voorbehouden, dit betekent dat het paspoort niet nagemaakt mag worden. U kunt de kopie van uw paspoort of identiteitskaart uiteraard niet gebruiken als geldig identiteitsbewijs.
 • Voor meer informatie kunt ook kijken op de website van de Rijksoverheid, klik hier.

Het Wolfert Lyceum doet er alles aan om de schoolreizen zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden. Wij vinden het belangrijk dat alle deelnemers goed verzekerd zijn en zorgen hiervoor middels een doorlopende collectieve reis- en ongevallenverzekering. Ook is het belangrijk te weten of het noodnummer van de ouders/verzorgers klopt, of er sprake is van medicijnengebruik en/of speciaal dieet.

Om problemen met de verzekering te voorkomen is een verklaring opgesteld, die ouders voor aanvang van een reis moeten ondertekenen. De reisverklaring en verzekering kunt u hier downloaden:

Reisverklaring

Formulier reisinformatie (medicijnen, bereikbaarheid, etc.)

Toestemmingsformulier Invulbaar 2019+(1) (2)

Brugklaskamp 2019 - 2020 (klas 1)

We gaan komend schooljaar van maandag 16 t/m donderdag 19 september 2019 vier dagen op brugklaskamp naar Lievelde. Dat is een nieuw kamphuis voor ons (na 7 jaren Eersel was het tijd voor iets nieuws). Het brugklaskamp staat in het teken van kennismaken: met je nieuwe klasgenoten, mentor en juniormentor. We doen allerlei sport en spel activiteiten. Een leuke, actieve manier om elkaar snel goed te leren kennen!
.
Kamphuis Beusink
Lievelderweg 106
7137 MC Lievelde
.
Tijdstip:
Maandag 16 september 2019: verzamelen om 08.00 uur, bus vertrekt om 08.30 uur.
Donderdag 19 september 2019: aankomst bus 1 rond 16 uur, bus 2 rond 18 uur.
 
Controle op tekenwe communiceren dagelijks aan de kinderen om zelf goed te controleren op teken. In geval van twijfel of bij een eventuele teek dienen ze dit door de reisbegeleiders met een speciale tekenverwijderaar secuur te laten verwijderen en beslist niet zelf te peuteren (kijk hier voor meer informatie). Hebben we een teek verwijderd, dan zullen we de plek markeren en u hierover informeren.
 
Medicatie: geef eventuele medicatie (die niet in eigen beheer mogen blijven) maandag direct af bij de mentor.

Ardennen 2019 - 2020 (klas 2)

De tweede klas gaat van maandag 16 tot en met donderdag 19 september 2019 op survival in de Ardennen. Ons hoofdverblijf is op een natuurcamping aan de rivier de Ourthe, vlakbij het plaatsje Remouchamps. Hier verblijven we in vaste tenten met bedden. De Ardennenreis heeft een avontuurlijk outdoor karakter. We gaan o.a. laster tag spelen, met een kompas hiken, mountainbiken en kanoën. Met als hoogtepunt een dag en een nacht naar Outdoordome Carriënta. Dit is een steengroeve waar allerlei toffe activiteiten in de hoogte te doen zijn, zoals: abseilen, tokkelen en klettersteigen. In deze steengroeve worden de leerlingen voor een nacht uit hun comfortzone gehaald, bouwen eigen tenten en genieten bij het kampvuur. Na vier dagen vol uitdagingen en avontuur vertrekken we, met heel veel leuke herinneringen, op donderdagochtend na het ontbijt weer richting Bergschenhoek.

Contactpersonen:
Mevrouw M. de Koning (mke@wolfert.nl)
Mevrouw S. Ouwerkerk (sou@wolfert.nl)

Tijdstippen:
We gaan op maandag 16/9/ 2019 om 9 uur verzamelen en vertrekken om 9.30 uur en verwachten op donderdag 19/9/2019 rond 14 uur terug te zijn (tijdstippen onder voorbehoud). 

Downloads:

Paklijst 2019
Eerste Informatie Ardennen 2019

De reisbestemming is als volgt:
ARDENNEN: camping Les Pommiers, Rue Embierir 18, 4172 Comblain-au-Pont, Belgie
Maandag levert u bij de organisatoren de volgende documenten van uw zoon/dochter in:
1) paspoort of identiteitskaart (ID-kaart)
2) zorgpas 

  

Berlijn 2019 -2020 (klas 4)

Met de leerlingen van klas 4 vertrekken we jaarlijks voor een reis naar Berlijn. Deze stad heeft zoveel te bieden op zoveel verschillende terreinen, dat we deze dagen ten volle benutten! Op het programma staan o.a. de volgende onderdelen:

 • Stadswandeling: zelfstandig in groepen op ontdekking in de wereldstad Berlijn. Op verschillende plekken in de stad kom je docenten tegen die je op weg helpen naar het volgende ‘checkpoint’.
 • Escape room: lukt het jouw groepje om binnen een uur het mysterie van de kamer op te lossen?
 • Voormalig concentratiekamp Sachsenhausen.

imagesCACHHWMF_1355473610Tevens wordt een groot deel van het programma ingenomen door het zogenaamde keuzepakket. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een fietstocht door Berlijn, de ‘onderwereld’ van Berlijn (onderaardse ruimtes, gangen en schuilkelders), op zoek naar overblijfselen uit de tijd van de Koude Oorlog en restanten van de muur, meedoen aan een graffiti-workshop en nog veel meer!

Tijdens de reis naar Berlijn proberen we de leerlingen met verscheidene aspecten van deze bruisende stad kennis te laten maken.

Contactpersoon:
De heer Jarmohamed (BJA@wolfert.nl)

Tijdstip:
Verzamelen op maandag 16/9 om 7.10 uur, bus vertrekt om 07.30 uur.
Verwachte aankomst op vrijdag 20/9 +/- 06.30 uur.

De reisbestemming is als volgt:
– BERLIJN: MEININGER Hotel Berlin Flughafen, Alexander-Meißner-Straße 1, 12526 Berlin Duitsland
Maandag levert u bij de organisatoren de volgende documenten van uw zoon/dochter in:
1) paspoort of identiteitskaart (ID-kaart)
2) zorgpas 

Presentatie Berlijn 2019

Ghana 2019-2020 (klas 4H, 4V en 5V)

De reis naar Ghana is ontstaan, nadat er in 2016 een team docenten van het Wolfert Lyceum een studiereis naar dit prachtige land heeft gemaakt. Het heeft ons veel nieuwe inzichten en praktijkvoorbeelden gegeven voor de inhoud van de schoolvakken op het Wolfert Lyceum. Vanaf 2017 is een groep leerlingen uit 4H, 4V en 5V met docenten naar Ghana geweest.

Ook in 2020 kunnen leerlingen uit klas 4H, 4V en 5V ervaring opdoen op het gebied van vrijwilligerswerk en kennismaken met de actuele maatschappelijke onderwerpen in Ghana. Om leerlingen en ouders/verzorgers te informeren, wordt er in oktober 2019 een voorlichtingsavond* op het Wolfert Lyceum gehouden. Op maandag 30 maart t/m vrijdag 10 april 2020 staat de reis gepland.

*) We gaan uitgebreid in op het programma, de organisatie, de doelen, de veiligheid, het voorafgaande proces en de kosten (+/- 1.500 euro). Onze Ghanese reisleider, Cyprus Nii Sackey, is ook op deze avond aanwezig. Hij heeft in de afgelopen jaren veel Nederlandse groepen Ghana laten zien en heeft veel ervaring met schoolgroepen. Mocht je interesse hebben in het programma maar ben je verhinderd, dan kun je ons altijd mailen voor meer informatie. 

Kijk voor de laatste updates op onze blog https://wlghana.blogspot.com/ 
of op Instagram https://www.instagram.com/wlghana2019/ en Facebook

Nieuwsberichten over Ghana zijn op onze site ook te vinden als u in het zoekveld ‘Ghana’ intypt.

Met vriendelijke groet,
Diego van Parreren (docent aardrijkskunde, dpa@wolfert.nl)
Freek Groeneweg (docent aardrijkskunde, fgw@wolfert.nl)

Downloads:
Ghana Flyer 2018 2019

ep-ghana_flag Ghana

Griekenland 2018-2019 (gymnasium klas 5 en 6)

In 2019 gaan we met onze gymnasiasten uit 5VWO en 6VWO op studiereis naar Griekenland. We beginnen en eindigen onze reis in Athene, waar we onder meer de Akropolis, het Akropolis-museum en het Nationaal Archeologisch Museum bezoeken. Naast de Griekse hoofdstad doen we verschillende archeologische sites aan en maken een rondreis langs o.a.

 • Epidauros, beroemd om zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven theater
 • Mykene, de stad van koning Agamemnonen centrum van de Mykeense beschaving
 • Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen
 • Delphi, locatie van het heiligdom en orakel van Apollo

Daarnaast is er natuurlijk ook gelegenheid om kennis te maken met verschillende aspecten van de hedendaagse Griekse cultuur, zoals de Griekse keuken, taal en omgangsvormen.

Al met al belooft het een inspirerende ervaring te worden!

Om alvast een indruk te krijgen van de reis, tref je hieronder de presentatie aan van 2019.

Downloads:
Presentatie Griekenlandreis 2019

Toestemmingsformulier Invulbaar 2019+(1) (2)

griekse_salade (1) athene (1) delphi (1)

Hamburg 2018 - 2019 (Bèta+ klas 4V en 5V)

Zit jij in 4- en 5 vwo en doe je mee aan het Bèta+ programma op het Wolfert Lyceum? Dan maak jij van woensdag 19 t/m zaterdag 22 september 2018 een boeiende en uitdagende studiereis naar Hamburg. Het bezoek wordt tot in de puntjes verzorgd en op het programma staan o.a. een bezoek aan het:

 • DESY (Deutsches Elektronen-SYnchrotron), het Duitse nationale laboratorium voor hoge-energiefysica (klik HIER voor een video).
 • Schoollab van de DLR (Deutsche Luft- und Raumfahrt) op de TUHH (Tehnische Universität Hamburg).

Hamburg is de op een na grootste stad van Duitsland en tevens de belangrijkste havenstad: de rivier de Elbe verbindt Hamburg met de Noordzee. De stad biedt een enorme rijkdom aan cultuur.

Doel van dit programma is je beter voor te bereiden op een eventuele exacte vervolgstudie en je laten ervaren hoe de kennis, die je in het Bèta+-programma hebt opgedaan, in de praktijk wordt toegepast.

Toestemmingsformulier Invulbaar 2019+(1) (2)

 

Parijs 2019 - 2020 (klas 4)

Of je nu voor de eerste keer in Parijs komt, of voor de tiende keer: het maakt allemaal niet uit, want de stad heeft enorm veel te bieden. Het is echter zoveel, dat we in deze week voor klas 4 natuurlijk nooit alles kunnen doen. Dat is onmogelijk, maar daarom ook weer extra spannend want de werkweek heeft iedereen waarschijnlijk direct zin om de stad nog een keer te bezoeken!

images

Parijs bezoeken is natuurlijk de Sacré Coeur, de Champs-Elysées en de Notre-Dame bekijken. Maar het is ook de trendy wijk le Marais verkennen met behulp van een routebeschrijving en enkele vragen. Het bezoek aan het Louvre mag niet ontbreken, omdat iedereen in ieder geval La Joconde wil zien. Het museum heeft een enorme verzameling kunstschatten en het zou spijtig zijn om alleen voor het kleine schilderijtje van die dame met de mysterieuze glimlach naar het museum te gaan! Het is dus logisch dat er ook aandacht besteed wordt aan andere delen van het Louvre. Ook zullen we een bezoek brengen aan Versailles. Genieten van de grandeur en de splendeur op een historische plek!

Tijdstip:
Verzamelen voor vertrek maandag 16/9: 08:30 uur
Aankomst: 01:30 uur in de nacht van donderdag (19/9) op vrijdag (20/9).

De reisbestemming is als volgt:
– PARIJS: 20 Espl. Nathalie Sarraute, 75018 Paris, Frankrijk
Maandag levert u bij de organisatoren de volgende documenten van uw zoon/dochter in:
1) paspoort of identiteitskaart (ID-kaart)
2) zorgpas 

Presentatie Parijs 2019

Praag 2019 - 2020 (klas 4)

f501d382292b6f5c147099a85c46bc75Praag is de hoofdstad van Tsjechië, het ligt aan de Moldau en wordt beschouwd als één van de mooiste steden van Europa. Praag heeft een aantal bijnamen. De eerste is ‘de Gouden stad’ en de tweede ‘De stad met de 100 torens’. In werkelijkheid is dit een zware onderschatting want de stad telt zo’n 550 torens! Bijna niets is vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stad ademt geschiedenis, middeleeuwse pleinen, barokke kerken en prachtige jugendstil. Je kijkt er je ogen uit!

Het programma in Praag is gevarieerd en heeft voor ieder wat wils…

 • Op dag één struinen we door de wirwar van straatjes in de Middeleeuwse binnenstad. We bezoeken de Praagse burcht een glasblazerij en ’s avonds dineren we bij de bobsleebaan.
 • Dag twee heeft een sportief en serieus karakter. We gaan klimmen in het high rope centre en bezoeken het voormalig concentratiekamp Terezin. Een gids vertelt ons over deze plek waarvandaan veel Joden zijn gedeporteerd naar Auschwitz. ’s Avonds eten jullie op eigen gelegenheid in de stad en sluiten we de dag af met een spannende ghostwalk.
 • Op de laatste dag bezoeken we de Joodse wijk, gaan jullie de middag zelf invullen en sluiten we af met een riviercruise over de Moldau.
 • Op vrijdagochtend komen we moe maar vol nieuwe indrukken terug op school. Je zal nog vaak aan deze prachtige stad terug denken.

Afbeelding1 Afbeelding4

Presentatie Praag 2019

Tijdstip:
Verzamelen op maandag 16 september 06.15 uur, bus vertrekt om 06.30 uur.
Verwachte aankomst op vrijdag tussen 9 en 11 uur ‘s morgens.
De reisbestemming is als volgt:
– PRAAG: HOSTEL A PLUS, Na Florenci 1413/33, 110 00 Praha 1
Maandag levert u bij de organisatoren de volgende documenten van uw zoon/dochter in:
1) paspoort of identiteitskaart (ID-kaart)
2) zorgpas 

Rome 2019 - 2020 (gymnasium klas 5 en 6)

Alle wegen leiden naar Rome…

Van maandag 19 t/m zondag 24 november 2019 reizen de gymnasiasten uit 5VWO en 6VWO af naar de eeuwige stad: Rome. In de klassieke oudheid was deze stad de hoofdstad van het Romeinse rijk. Later werd zij het centrum van de christelijke wereld. Aangezien de stad rijk is aan cultuur en historie, hebben we een druk, maar afwisselend programma.

In elk geval staan bezoekjes aan de volgende bezienswaardigheden op het programma:

 • het antieke Rome (met o.a. het Colossseum, het Forum Romanum en het Pantheon)
 • Vaticaanstad (met o.a. de Sint Pieter, Vaticaanse musea en Sixtijnse kapel)roma ti amo jpg
 • pleinen en fonteinen (o.a. de Spaanse trappen, Piazza Navona en de Trevi fontein)
 • musea (o.a. de Capitolijnse musea)
 • de wijk E.U.R. ontworpen in opdracht van Mussolini

Daarnaast is er natuurlijk ook gelegenheid om kennis te maken met verschillende aspecten van de hedendaagse Italiaanse cultuur, zoals de Italiaanse keuken, taal en omgangsvormen. Al met al belooft het een inspirerende ervaring te worden!

Voor aanvang van deze reis zal een voorlichtingsavond plaatsvinden voor de leerlingen en ouders/verzorgers, verdere informatie volgt.

De reis staat onder leiding van:
mevrouw E. De Vos (evo@wolfert.nl)
de heer M. van Gulik (mgu@wolfert.nl)

rome-4-mp_news_block goodwp.com_30798 colosseum450

Downloads:
Klik hier voor het verslag van deze reis in 2016.
Presentatie Romereis 2016

Wintersport 2019 - 2020 (klas 3 en hoger)

Ook in 2020 bieden we weer een hele mooie wintersportreis aan voor zowel ervaren als beginnende skiërs / snowboarders naar Saalbach Hinterglemm (Oostenrijk) in de voorjaarsvakantie. Met zeven dagen in Hinterglemm staat skiën of snowboarden natuurlijk voorop, maar er is ook aan een tof avondprogramma gedacht. De reis is voor leerlingen uit klas 3 en hoger. Hieronder tref je alle informatie aan:

Informatieboekje Wintersport 2020

Wij hebben er veel zin in!

Met (winter)sportieve groet,

de heer Azaroiali (naz@wolfert.nl)
de heer Den Boer (tbo@wolfert.nl)

Toestemmingsformulier Invulbaar 2019+(1) (2)