Afgelopen donderdagmiddag 8 december gingen de bètaplus-leerlingen van 5 vwo naar Imaginary, een tentoonstelling over kunst en wiskunde die dit jaar rondreist door Nederland en momenteel te zien is bij de Universiteit van Amsterdam.
Na een korte rondleiding gingen de leerlingen zelf aan de slag op enorme touch screens waarmee ze konden inzoomen op de Mandelbrot-fractal, een symmetrisch behangpatroon ontwerpen of de vorm van een driedimensionaal figuur manipuleren door de wiskundige vergelijking ervan te veranderen. Daarbij kregen ze uitleg over zogeheten singulariteiten, waarbij hun kennis over afgeleide functies wel van pas kwam, al moesten ze nu een dimensie hoger denken. Daarnaast waren er 2-dimensionale afbeeldingen te zien van 3-dimensionale projecties van 4-dimensionale figuren, altijd mooi. Tot slot kon er gepuzzeld worden met Penrose tegels en regelmatige vlakvullingen voor gevorderden. Wie wil dat nu niet? Een fijne middag bètadingen doen, daar wordt een mens gelukkig van.
Leerlingen die techniek leuk vinden en later wellicht een studie in deze richting willen doen, kunnen in 4 vwo kiezen voor het vak Bèta+.
Met sprankelende groet,
Pieter Vreugdenhil
Docent wiskunde
Hieronder een foto-impressie: