Gebouw Wolfert Lansing
Wolfert Lansing is één van de meest duurzame schoolgebouwen van Nederland.
Oplossingen die aansluiten bij de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Lansingerland en de wijk Wilderszijde. Een groene, klimaatadaptieve wijk, met in totaal 2.500 tot 3.000 woningen en bijpassende voorzieningen, zoals scholen, een gezondheidscentrum en kleinschalige commerciële voorzieningen om de hoek.
Het gebouw is voor een groot deel in de fabriek geproduceerd. Als een soort meccanodoos is de school in korte tijd opgebouwd. Bij de inrichting is rekening gehouden met duurzaamheid en hebben veel oude meubels een make over gekregen naar een eigentijdse look.
De school heeft een WKO installatie.
- WKO betekent warmte-koude opslag;
- Een WKO is te vergelijken met een accu, waarbij het principe van laden en ontladen plaatsvindt. In de zomer wordt de ‘accu’ opgeladen en in de winter ontladen;
Een WKO-installatie verwarmt en koelt gebouwen door middel van bodemenergie: het grootschalig opslaan van warmte en koude in water diep onder de grond. In de zomer wordt koud water uit de bodem gehaald en via een warmtewisselaar ingezet om het gebouw te koelen. Tegelijkertijd wordt de warmte uit uw gebouw afgevoerd en in de bodem opgeslagen voor gebruik in de winter. Met behulp van een warmtepomp wordt het water in de winter vervolgens op de ideale temperatuur gebracht. Afgelopen maand zijn er op de brandvertragende dakbedekking zonnepanelen geplaatst ; hierdoor zal veel energie worden bespaard. Er is tijdens de nieuwbouw van Wolfert Lansing goed gekeken naar de toekomst. Geen gas en geen fossiele brandstof meer! Dit betekent dat de school zeker 60 jaar geschikt zal zijn als schoolgebouw en later misschien dienst kan doen als kantoor of zorginstelling.
Wethouder Jan-Willem van den Beukel (gemeente Lansingerland) gaat in gesprek met Peter van Heerde, projectleider namens stichting BOOR en de Wolfert van Borselen Scholengroep, over de diverse toegepaste duurzaamheidsoplossingen.

