Winnaars liefdevolle schrijfwedstrijd

Zoals ieder jaar werd ook dit jaar weer de Wolfert Dalton schrijfwedstrijd gehouden. Dit jaar was het thema liefde. Hieronder is het juryrapport te lezen. We feliciteren de vijf winnaars Simone, Floortje, Iris, Maartje en Juliette.

 

 

JURYRAPPORT

Wat een mooie gedichten en verhalen hebben wij als jury van jullie mogen ontvangen dit jaar! Het onderwerp “liefde” werd op veel verschillende manieren weergegeven: liefde voor een opa of oma, voor een vriendje of vriendinnetje, maar vooral gingen de verhalen en gedichten over liefde die over is, die kapot is gegaan. Stuk voor stuk verrassende werken met vaak een mooie boodschap.

Het was voor ons als jury dan ook erg moeilijk om één winnaar aan te wijzen, zowel voor de onderbouw als voor de bovenbouw. Na een kort overleg waren wij het er dan ook over eens dat er meerdere prijzen uitgedeeld mochten worden.

Voor de onderbouw is ervoor gekozen om een eerste en tweede prijs uit te delen. De tweede prijs voor de onderbouw gaat naar een gedicht dat niet veel woorden nodig had om indruk te maken op de jury. Een kort en bondig gedicht dat de jury deed denken aan de poëzie van de Vijftigers. De schrijver maakte goed gebruik van tegenstellingen, om daarmee de lezer te overtuigen van haar gemis. Het gedicht heeft een fijn ritme en een overtuigende boodschap. De tweede prijs voor de onderbouw gaat naar… Jou van Iris Ligteringen.

De eerste prijs voor de onderbouw is ook voor een gedicht over verloren liefde. De jury werd positief verrast door dit gedicht, dat gelijk tussen de andere inzendingen uitsprong. Een prachtige beeldspraak met goed gekozen vergelijkingen zorgden voor een indrukwekkend eindresultaat. De lezer wordt meegenomen in het innerlijke conflict van de hoofdpersoon, die haar gevoelens nog eens goed onder de loep legt. De eerste prijs voor de onderbouw gaat naar het gedicht… Haar Liefde van Floortje Scherpenisse.

Voor de bovenbouw is ervoor gekozen om een prijs uit te delen voor het beste gedicht en een prijs voor het beste verhaal. Het winnende gedicht gaat wederom over gebroken harten en liefdesverdriet. De schrijver weet deze donkere kant van de liefde op een komische, misschien zelfs ietwat satirische manier te omschrijven. De jury werd gelijk aangesproken door de grappige en originele titel van dit gedicht. De prijs voor het beste gedicht van de bovenbouw gaat naar… Cupido op TripAdvisor van Simone.

Je leeft enorm mee met het verdriet, de frustratie en de (terechte) woede van de hoofdpersoon en tegelijkertijd wil je haar beschermen en zeggen dat haar geliefde het niet waard is. De prijs voor het beste verhaal van de bovenbouw gaat naar… De Rode Deur van Maartje Schelkers.

Één van de gedichten die het net niet heeft gehaald, maar de jury erg aansprak, omschreef een voor vele mensen herkenbare situatie. De hoofdpersoon omschreef haar overweldigende liefde, een liefde die onbeantwoord blijft en eindigt in een gebroken hart. De jury vond dit een heel herkenbaar, lief en ontroerend gedicht. Het was nog niet goed genoeg om te winnen, maar de jury was het erover eens dat de schrijver zeker potentie heeft en wil haar dan ook aanmoedigen met een kleine prijs. Deze aanmoedigingsprijs gaat naar… Het gedicht van Juliette de Haart.

-De jury van de schrijfwedstrijd 2018-2019

Erik Nout
Wilma Profittlich
Maritza Dubravac
Anouk van de Ven