Vreemde dingen

Je zit in de trein naar Amsterdam en in de eerste(!) klas zie je: oude mensen met een krant (die jou verbaasd aan kijken).
Je loopt het station uit en je ziet: krankzinnig veel mensen met koffertjes (sommige in een raar konijnenpakje).
Je loopt richting de Dam en je ziet: krankzinnig veel pizzeria’s, coffeeshops en reclameborden (en dezelfde mensen met koffertjes).
Je loopt naar museum Ons’ Lieve Heer op Solder in de oudste buurt van Amsterdam en je ziet: krankzinnig veel ‘bijzondere vrouwen’ (die man blijken te zijn).
Je bent op Solder en denkt: wauw, de 17de eeuwse eigenaar van het grachtenhuis heeft zijn halve huis omgebouwd tot kerk (en niemand kon het zien vanaf de gracht).
Je loopt richting het Rijksmuseum en je ziet: veel kledingwinkels (die ook in Rotterdam zijn).
Je loopt in het Rijksmuseum en je ziet: diorama’s van vredige indianendorpjes en stadjes (waar slaven naartoe gevlucht waren en/of keihard moesten werken maar daar staat niets over op de bijbehorende bordjes).
Je bent in de eregalerij van het Rijksmuseum en je vraagt je af: is dit nou het bekendste schilderij van Nederland en hoe kan de gids er zo lang over praten (maar dat doet hij wel heel enthousiast).
Je moet nog naar het station lopen en je denkt: o, jee! Zo ver! Hoe  houden die docenten dat vol (zonder klagen over pijnlijke voeten)!

Het was een memorabele dag en we zullen nog lang denken aan onze dag in de stad van de kerken, musea, grachten, bruggen en trappen:  up – down – up – down.