Tuesday’s Tunes

Voor velen was het een korte nacht dus een Breakfast in Bed (UB40) zou fijn zijn geweest. Helaas, om half acht stonden we allemaal klaar met ons dienblad voor Rats, kuch en bonen (Lou Bandy).

De Cold War Bunker stond in de ochtend op het programma. Daar hebben we geleerd dat – als De bom (Doe Maar) zou vallen- de dertig vrijwilligers die er gestationeerd zouden worden, eten uit blik zouden krijgen, altijd in een warm bed zouden moeten slapen en de wc niet door mochten trekken. Dat zou slechts één keer per dag gebeuren. De dreiging van de anderen Over de muur (Klein Orkest) was immers serieus. Als ze de bunker zouden verlaten, zouden ze ook nog eens Radioactive (Imagine Dragons) worden. Geen fijne gedachte.

Helmsley was een stuk rustgevender. Een klein, typisch Engels stadje met een vervallen Castle on the Hill (Ed Sheeran) en een winkeltje vol Candy (Iggy Pop). Achter het kasteel begint een Long and Winding Road (The Beatles) die uiteindelijk uitkomt bij een cisterciënzer klooster, Rievaulx Abbey; je zou het dus ook een Abbey Road kunnen noemen. Het vooruitzicht van nog een middellange wandeling was lastig, maar toen één van de docenten zei “Walk this Way” (Run DMC), kwam iedereen in actie. Het was een typische Walk on the Wild Side (Lou Reed), want onderweg moesten we zowel Wild Horses (The Rolling Stones) passeren als andere wilde dieren. We hoorden namelijk telkens Chirpy Chirpy Sheep Sheep (Middle of the Road). We hadden geen idee welke dieren het waren, maar ze klonken wild.

Ondanks dat de abdij adembenemend was, vroegen onze vermoeide leerlingen hoe we terug zouden gaan naar het hostel. “Busje komt zo” (Höllenboer), zei meneer Lewis. Even uitrusten, eten en vol enthousiasme begonnen ze aan de pubquiz. De leerlingen weten al veel, maar is er nog wel iets te leren.   Geef ze Five Years (David Bowie).

Listen to Hadrian’s Hits here!