Pubers en burgers in het Paleis en het Rijks

Dinsdag 10 december waren de 4H-leerlingen met geschiedenis/kunst een dagje in Amsterdam. We keken onze ogen uit en vielen van de ene in de andere verbazing. Het Rijksmuseum zouden we in de middag bezoeken maar eerst naar het Paleis op de Dam.

 

Wat bleek?! Dat enorme Paleis op de Dam was oorspronkelijk helemaal geen paleis. Het was een stadhuis. Dat is uiteraard logisch als je bedenkt dat het is gebouwd in de tijd dat regenten de Republiek regeerden. Een republiek heeft geen vorst, dus heeft het ook geen paleis nodig. Al die burgers, die in een bittere strijd met de Spanjaarden waren verwikkeld, hadden wel een stadhuis nodig waar de burgemeesters en hun adviseurs konden werken. Onder toeziend oog van Atlas en de onbevooroordeelde blik van Vrouwe Justitia liepen zij naar hun werkkamers.

Justitia met Nijd en Dood

In de Vierschaar werd rechtgesproken voor een reliëf waarop het Salomonsoordeel is afgebeeld. Hoe afschuwelijk dat oordeel is laten de twee gebeeldhouwde vrouwen aan de zijkant al zien; ze houden de handen voor hun ogen om het niet te hoeven aanschouwen.

 

Het schavot waarop de veroordeelden in de zeventiende eeuw werden terechtgesteld, was precies op de plek waar nu hèt balkon is (dat van Willem-Alexander en Maxima). In de 19de eeuw heeft koning Lodewijk Napoleon er een balkon laten maken. Hij wilde wat dichter bij het volk zijn! Dat is een beetje een gek idee gezien de hoogte van het balkon en de grootte van het paleis. Raar volkje, die Fransen.

 

Na het Paleis moesten we snel naar het Rijksmuseum. Daar wachtte ons ook een rondleiding. Wat een gebouw, wat een collectie, wat een geschiedenis! Glazen, zwaarden en kisten. De Zielenvisserij, De Nachtwacht en Willem van Oranje. We keken onze ogen uit. We keken ook naar een werk uit de vroege zestiende eeuw: De zeven werken van barmhartigheid [1504] Daarop zie je ook de gevolgen van de Beeldenstorm. Bij enkele personen zijn de ogen uitgestoken. Eén van onze leerlingen was heel aandachtig aan het kijken. De gids vroeg waar hij naar aan het kijken was. “Ik zocht Jezus.”, antwoordde hij. “En ik heb hem gevonden.”

 

Kunt u Jezus vinden? We raden jullie aan om zelf in het Rijksmuseum te gaan kijken, maar als dat niet lukt, is dit de link naar de website:
https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/SK-A-2815

Het was een leuke en leerzame dag, met dank aan onze leerlingen!