Naar de Opera

Op 13 januari bezochten leerlingen de voorstelling van OPERA2DAY.

OPERA2DAY is een opera- en muziektheatergezelschap dat opereert vanuit Den Haag. Het wil de harten van een breed publiek winnen en laten zien dat opera aan iedereen – jong en oud, operaliefhebber of (nog) niet – iets te bieden heeft. De voorstelling is Les Liaisons Dangereuses van Pierre Choderlos de Laclos. Een verhaal over liefde, lust en bedrog, en dat alles tegen de achtergrond van een naderende Franse Revolutie.

OPERA2DAY kwam naar school voor een voorbereidende les van 90 minuten. In het eerste deel van de les zijn de leerlingen uit 4 en 5V vertrouwd gemaakt met het plot van de voorstelling, de muziek, en het historische kader van de Franse Revolutie. In het tweede deel van de les werd met de leerlingen een mindmap gemaakt van welke mensen er betrokken zijn bij het ten tonele brengen van een opera: van componist en het artistieke team, tot productie, techniek, orkest, etc. Vervolgens kruipen we in het hoofd van de decorontwerper: hoe komt hij tot zijn ontwerpen? En welke visie ligt er ten grondslag aan het toneelbeeld van
Vivaldi – Dangerous Liaisons? Vervolgens ontwerpen de leerlingen op basis hiervan zelf in groepen een eigen decorstuk voor de voorstelling.