“Mon coeur me dit … ” “Mijn hart zegt me …”

4havo en 4vwo kijkt naar de film Antigone

 

Antigone vluchtte als jong meisje met haar oma, haar zus en twee broers naar Canada. Haar ouders waren doodgeschoten en als twee opgerolde tapijten voor de deur achtergelaten. Op een dag wordt haar broer Etéocle voor de ogen van haar andere broer, Polynice, door de politie doodgeschoten. Polynice belandt in de gevangenis en dreigt uitgezet te worden. Antigone besluit haar broer te redden door zijn plaats in te nemen. Als minderjarige verwacht ze minder streng te behandeld te worden en er met een preek vanaf te komen. De werkelijkheid is anders, harder, ingewikkelder en formeler.

 

Heeft Antigone de juiste keuze gemaakt door haar eigen leven op het spel te zetten om haar broer te redden? Zelf vindt ze van wel want “Mon coeur me dit d’aider mon frère… mijn hart zegt me mijn broer te helpen.”
Die slogan wordt overgenomen door talloze jongeren: ze scanderen de slogan voor de rechtbank, dragen t- shirts en protestborden en spuiten de uitspraak onder het portret van Antigone op muren. Antigone is de verpersoonlijking van gerechtigheid geworden, van gevoel versus justitie. Of dat helemaal terecht is, zal iedereen voor zichzelf moeten beoordelen.

 

Onze leerlingen hebben deze film dinsdagochtend 13 oktober in Kino gezien. Movies That Matter had ons dit aangeboden. Er is veel om over na te praten en dat gaan we zeker doen. Moet je je familie redden, ook als je broer in de criminaliteit verzeild is geraakt? Moet je je carrière op het spel zetten om je zoon te helpen? Is justitie te onpersoonlijk of is dat juist terecht?

 

Het was heel mooi dat we met onze leerlingen deze film op groot scherm konden kijken. De sfeer was goed. Aan de corona maatregelen was gedacht: Kino had twee zalen voor ons gereserveerd. We zaten verspreid over de zalen, met telkens twee stoelen ertussen. Zoveel ruimte hebben we op school niet.

 

Angelique Sterks