Levendig debattoernooi voor basisscholen op Wolfert Dalton

Het was spannend, toen de jury de uitslag gaf en de winnaar bekendmaakte. Een oorverdovend gejuich barstte los bij de groep 8-leerlingen van Park16Hoven, toen duidelijk werd dat zij op 14 maart naar de finale mogen van het Rotterdamse Debattoernooi voor basisscholen die plaats zal vinden in het stadhuis. Alle vier de deelnemende scholen waren erg aan elkaar gewaagd en de jury moest telkens op details de punten toekennen. Het tekent het hoge debatniveau dat inmiddels bereikt is op de deelnemende basisscholen. Behalve de winnaar waren dat de Emmaschool, de Bergse Zonnebloem en de Wilgenstam.

Vorig jaar is dit initiatief gestart waarbij toen leerlingen van Wolfert Dalton 4 basisscholen debatlesjes gaven en aansluitend een toernooi organiseerden. Dit schooljaar zijn er al 4 middelbare scholen die debatlesjes geven en die elk een regiofinale organiseren. De lessen worden gegeven aan alle leerlingen van groep 8, waarna elke school een team van 10 leerlingen samenstelt waarmee tegen de andere scholen gestreden wordt.

Wolfert Dalton organiseerde alles in het dramalokaal en een aangrenzend lokaal, en vooral in het dramalokaal ontstond een sfeer die erg leek op die van het Engelse Lagerhuis, met het publiek vlak achter de debatterende teams. De leerlingen van Wolfert Dalton begeleidden ‘hun eigen’ team, waren jurylid of gespreksleider en wisten als volleerde leerkrachten ruim 150 leerlingen muisstil te krijgen. Wat een concentratie bij het publiek en wat een betrokkenheid en enthousiasme bij de deelnemers!

Het was een mooie middag! We kijken uit naar de finale en we kijken nu al uit naar de volgende editie, die mogelijk nog groter zal worden met nog meer deelnemende scholen!