Kamervragen – wat heb je altijd al aan de Kamer willen vragen

Ons debatteam kreeg woensdag 13 februari de gelegenheid om vragen te stellen aan twee Tweede Kamerleden. Prodemos heeft namelijk een nieuw educatief programma opgesteld waarbij leerlingen zich verdiepen in het nieuws, een rondleiding krijgen in het gebouw van de Tweede kamer en over het Binnenhof en vervolgens in gesprek gaan met Kamerleden.
Die woensdagmiddag waren er zes groepen aanwezig, waaronder ook het debatteam van Dalton Den Haag en het debatteam van het Maerlant Lyceum uit Den Haag. Oude bekenden voor onze debaters.
Het programma begon met een nieuwsquiz. Het ene groepje had meer vragen goed dan het andere, maar zoals een van onze leerlingen zei: “Maar van ons is het knapper, want zij houden zich altijd met politiek bezig”. Vervolgens werd ons nieuwsthema van die week vastgesteld. Voor onze groep was dat de Nashville-verklaring en het verbieden van conversion therapy. 
Na een intensieve veiligheidscontrole -“maak geen grappen tegen de beveiliging, want ze nemen hun werk erg serieus”, aldus onze begeleider- zagen we in de Tweede Kamer minister Hugo de Jonge, oud-wethouder van Rotterdam, in actie in een debat over jeugdzorg. Daarna nog snel een kijkje op het Binnenhof, voordat we naar het Theater aan het Spui gingen voor het gesprek met de Kamerleden.
Onze kamerleden van dienst waren mevrouw Antoinette Laan (VVD, tevens oud-wethouder van Rotterdam) en mevrouw Renske Leijten (SP). Het verschil in politieke kleur was ons met één blik op de kleding al duidelijk, maar gaandeweg het debat werd dat nog meer ingekleurd. Het was een inspirerende dag en goed voor de teamspirit.